Peregrinatio Mariae - Cireșoaia (21-24 octombrie 2012)

În perioada 21-24 octombrie 2012, icoana făcătoare de minuni a Preasfintei Fecioare Maria de la Cacica a poposit în sânul comunității noastre. A ajuns și aici, în "Valea binecuvântată a Slănicului", așa cum spunea cândva părintele Viorel Ababei. Metaforic am putea spune că sfânta Fecioară a venit să-și viziteze mama, pentru că sfânta Ana este patroana bisericii noastre.

Am avut prilejul iată, ca fiecare credincios din Cireșoaia să ne apropiem, să-i spunem necazurile și să se ne rugăm mai mult Sfintei Fecioare Maria în aceste trei zile.

Icoana a ajuns în fața bisericii, duminică, 21 octombrie la ora 16:40. Curtea era deja plină de copii, de tineri, de bătrâni, toți într-o emoție, în așteptarea acestui moment. Unii aveau chiar lacrimi în ochi. În acordurile cântecului marian "Fecioara la munte", icoana a intrat în procesiune in biserică unde a fost așezată de patru tineri pe cristelnița îmbodobită cu flori albe de toamnă.

Manifestarea liturgică a căpătat astfel un ton solemn, special, în prezența "noului oaspete". Părintele celebrant, nimeni altul decât decanul nostru de Moinești, pr. Augustin Benchea a ținut să ne precizeze că sfânta Fecioară Maria reprezentată în icoana de la Cacica arată cu mâna spre fiul ei Isus în care trebuie să credem și de la care putem cere mereu ajutor. Privind în ansamblu ne-a atras atenția statuia sfintei Ana ce tronează deasupra altarului cu sfânta Maria pe când avea doisprezece ani; parcă și ea privea spre icoană.

După sfânta Liturghie, părintele Cristian, venit chiar de la Cacica ne-a prezentat un scurt istoric al icoanei, după care cei prezenți au recitat sfântul Rozariu. Fiecare putea în acest timp să se apropie de imaginea sfântă, să spună o rugăciune sau poate să-și ușureze sufletul intr-o scurtă meditație.

Programul liturgic în toată această perioadă a cuprins câte două sfinte Liturghii, dimineața la ora 10:00 și după amiază la ora 17:00. Înainte și după fiecare Liturghie se recita Rozariul. Un număr impresionant de de credincioși din Cireșoaia dar și alții veniți din localitățile vecine s-au perindat în aceste zile prin fața icoanei sfintei Fecioare. Așa cum era și firesc, nu era oră din zi să nu intre cineva in biserică.

Un lucru îmbucurător a fost faptul că foarte mulți s-au spovedit - coada la confesional fiind uneori ca la Paști. Corul de asemenea a fost la înălțime, ca de fiecare dată când este un eveniment important în comunitatea noastră, incântând asistența cu cele mai frumoase imnuri închinate Mariei.

Marți dimineața a fost timpul bolnavilor să vină și să se bucure de prezența în mijlocul nostru a sfintei icoane, iar după sfânta Liturghie de seară mulțimea a mers în procesiune pe străzile localității cu flori și lumânări aprinse recitând Rozariul și cântând. Numărul atât de mare a celor prezenți a făcut chiar la un moment dat să se intrerupă traficul rutier.

Miercuri seara, la ultima Liturghie s-au binecuvântat familiile după care părintele paroh Marian Dascălu a adus un cuvânt de mulțumire preoților ce ne-au fost alături, oaspeților din împrejurimi și tuturor celor care și-au adus aportul, chiar și prin simpla prezența la acest eveniment.

O dată cu începerea Anului Credinței, prezența Mamei Cerești în mijlocul nostru nu a putut fi decât o binecuvântare. Nu e suficient doar să credem ci și să punem în practică convingerea noastră creștin catolică.

A fost frumos, lumea s-a comportat civilizat, nu putem decât să ne punem speranța că tot ce am trăit în această perioadă atât noi cât și enoriașii din alte parohii, chiar ortodocși, să ne facă să fim mai buni, mai atenți cu cei din jur, mai ales cu bătrânii, bolnavii și chiar cu cei păcătoși.

Mai multe imagini puteți vedea în [ albumul foto ].

Preacurată Fecioară Marie, Maica Domnului de la Cacica ocrotește familia noastră!

După www.ciresoaia.ro