Program de formare spiritual pentru profesori de religie din zona Bacu

Un grup de profesori de religie din zona Bacu, n ziua cnd era srbtorit sfntul Andrei, vineri, 30 noiembrie, au pornit la drum spre nordul rii, la Gura Humorului, dorind s pun n practic mesajul lui Cristos printr-un program de formare spiritual derulat n perioada 30 noiembrie - 2 decembrie 2012. n una dintre zile programul a inclus i o sfnt Liturghie n sanctuarul din Cacica.

Am pornit, dar nu oricum, ci primind binecuvntarea printelui Isidor Dsc, decanul de Bacu, care ne-a urat s avem zile pline mii de haruri. i aa a i fost. Am simit, din plin, n aceste zile binecuvntarea lui Dumnezeu. Bucuria ne-a nsoit continuu, fie c erau momente de rugciune - sfnta Liturghie, sfntul Rozariu, momente de meditaie, de reflecie, sau de mprtire a experienelor i tririlor avute.

Mult linite i pace, dar i mult curaj n trirea misiunii noastre de profesor, de educator, a fost sdit n sufletele noastre prin cuvintele pline de nvtur adresate de ctre pr. inspector Lucian Adam, n momentele de meditaie. Sfinia sa a subliniat marea necesitate de a ne rupe din frenezia activitilor curente pentru a ne hrni sufletul n linite, alturi de Mntuitorul. Aa cum orice drum are popasuri, orice partitur are pauze, i viaa noastr de cretin trebuie sa cuprind momente regulate de renunare la activitatea curent pentru a ne hrni spiritual. O alt recomandare a printelui a fost aceea c noi trebuie s fim cristofori, dar i ostensori, pentru c avem datoria de a-l purta pe Cristos n familie, coal i societate dar i de a face, prin viaa noastr, prin prezena noastr, s fie cunoscut, admirat, contemplat.

Fiecare clip ne-a mbogit spiritual aducnd asupra noastr pacea, linitea, sperana, dndu-ne puterea de a transmite mai departe cu mult curaj, ncredere i bucurie mesajul lui Cristos. Fiecare moment a avut importana i frumuseea lui, fie c eram n basilica minor de la Cacica, n biserica de la Gura Humorului, sau n cea de la Frasin, am simit mna ocrotitoare i darnic a lui Dumnezeu i a sfintei Fecioare Maria.

Unul dintre cele mai emoionante momente a fost atunci cnd ne-am rugat n biserica de la Poiana Micului, nchinat fericitului pap Ioan Paul al II-lea.

Mrturia pe care ne-au dat-o comunitile pe care le-am vizitat, momentele comune de rugciune i dialog, relatarea unor momente provideniale din trecutul apropiat sau ndeprtat, a ntrit n noi contiina c facem parte mpreun din marea familie care este Biserica lui Cristos i a lsat n inima noastr dorina de a reveni i de a mprti din bucuria experienei tririi credinei.

Gazdele de la Gura Humorului, pr. paroh Valentin Cochior i pr. vicar Mihail Cojan, au fost alturi de noi i ne-au pus la dispoziie tot ce am avut nevoie pentru a fructifica din plin momentele de formare.

Mulumim lui Dumnezeu!

Prof. Loredana Cojan i prof. Tereza Herciu

Mai multe imagini putei vedea n [ albumul foto ]

* * *

Iat unele impresii ale participanilor:

Mai multe imagini putei vedea n [ albumul foto ]