Program de formare spiritualã pentru profesori de religie din zona Bacãu
Un grup de profesori de religie din zona Bacãu, în ziua când era sãrbãtorit sfântul Andrei, vineri, 30 noiembrie, au pornit la drum spre nordul þãrii, la Gura Humorului, dorind sã punã în practicã mesajul lui Cristos printr-un program de formare spiritualã derulat în perioada 30 noiembrie - 2 decembrie 2012. În una dintre zile programul a inclus ºi o sfântã Liturghie în sanctuarul din Cacica.
Am pornit, dar nu oricum, ci primind binecuvântarea pãrintelui Isidor Dâscã, decanul de Bacãu, care ne-a urat sã avem zile pline mii de haruri. ªi aºa a ºi fost. Am simþit, din plin, în aceste zile binecuvântarea lui Dumnezeu. Bucuria ne-a însoþit continuu, fie cã erau momente de rugãciune - sfânta Liturghie, sfântul Rozariu, momente de meditaþie, de reflecþie, sau de împãrtãºire a experienþelor ºi trãirilor avute.
Multã liniºte ºi pace, dar ºi mult curaj în trãirea misiunii noastre de profesor, de educator, a fost sãdit în sufletele noastre prin cuvintele pline de învãþãturã adresate de cãtre pr. inspector Lucian Adam, în momentele de meditaþie. Sfinþia sa a subliniat marea necesitate de a ne rupe din frenezia activitãþilor curente pentru a ne hrãni sufletul în liniºte, alãturi de Mântuitorul. Aºa cum orice drum are popasuri, orice partiturã are pauze, ºi viaþa noastrã de creºtin trebuie sa cuprindã momente regulate de renunþare la activitatea curentã pentru a ne hrãni spiritual. O altã recomandare a pãrintelui a fost aceea cã noi trebuie sã fim cristofori, dar ºi ostensori, pentru cã avem datoria de a-l purta pe Cristos în familie, ºcoalã ºi societate dar ºi de a face, prin viaþa noastrã, prin prezenþa noastrã, sã fie cunoscut, admirat, contemplat.
Fiecare clipã ne-a îmbogãþit spiritual aducând asupra noastrã pacea, liniºtea, speranþa, dându-ne puterea de a transmite mai departe cu mult curaj, încredere ºi bucurie mesajul lui Cristos. Fiecare moment a avut importanþa ºi frumuseþea lui, fie cã eram în basilica minor de la Cacica, în biserica de la Gura Humorului, sau în cea de la Frasin, am simþit mâna ocrotitoare ºi darnicã a lui Dumnezeu ºi a sfintei Fecioare Maria.
Unul dintre cele mai emoþionante momente a fost atunci când ne-am rugat în biserica de la Poiana Micului, închinatã fericitului papã Ioan Paul al II-lea.
Mãrturia pe care ne-au dat-o comunitãþile pe care le-am vizitat, momentele comune de rugãciune ºi dialog, relatarea unor momente providenþiale din trecutul apropiat sau îndepãrtat, a întãrit în noi conºtiinþa cã facem parte împreunã din marea familie care este Biserica lui Cristos ºi a lãsat în inima noastrã dorinþa de a reveni ºi de a împãrtãºi din bucuria experienþei trãirii credinþei.
Gazdele de la Gura Humorului, pr. paroh Valentin Cochior ºi pr. vicar Mihail Cojan, au fost alãturi de noi ºi ne-au pus la dispoziþie tot ce am avut nevoie pentru a fructifica din plin momentele de formare.
Mulþumim lui Dumnezeu!
Prof. Loredana Cojan ºi prof. Tereza Herciu
Mai multe imagini puteþi vedea în [ albumul foto ]
* * *
Iatã unele impresii ale participanþilor:
- "Cuvintele lui Isus «Veniþi ºi odihniþi-vã puþin» ne invitã sã ieºim din ritmul alert în care trãim astãzi, sã lãsãm, pentru puþin timp, deoparte, grijile pentru cele trupeºti, ºi sã ne hrãnim mai mult sufletele, mai ales în timpul Adventului pe care l-am început" (Prof. Cristina Mate)
- "A fost o experienþã înãlþãtoare din punct de vedere spiritual ºi în acelaºi timp o ocazie excelentã de a creºte ºi pe linia misiunii noastre. Am avut prilejul de a ne împãrtãºi realizãrile ºi satisfacþiile, dar în aceeaºi mãsurã, dificultãþile ºi problemele pe care le întâmpinãm, cãutând împreunã calea cea mai bunã în împlinirea misiunii noastre" (Prof. Cãtãlin Jenel Ciobanu)
- "Tema simpozionului «Veniþi ºi odihniþi-vã puþin» a fost bine aleasã ºi ne-a ajutat sã redescoperim forþa, frumuseþea ºi bucuria credinþei. A fost o experienþã nouã, plãcutã ºi beneficã. Ne-am simþit cu adevãrat ca într-o familie" (Prof. sr. Cecilia Bereºoaie)
- "A fost o experienþã deosebitã din punct de vedere spiritual, având în vedere meditaþiile, rugãciunile ºi sfintele Liturghii la care am participat. Ne-a impresionat, în mod deosebit, la Poiana Micului, copiii comunitãþii care au interpretat cu glasurile inocente ºi cristaline. De asemenea, a fost o ocazie rarã unde ne-am simþit ca o familie" (Prof. Maricica Balint)
- "Au fost zile de har, de bucurie, în care am încredinþat Sfintei Fecioare Maria, mama noastrã cereascã toate problemele cotidiene.
- Invitaþi fiind la odihnã, ºi deºi programul a fost plin de activitãþi, la sfârºit am simþit pacea sufleteascã, curajul de a transmite mai departe fie în familie fie la ºcoalã mesajul lui Cristos" (Prof. Ana Pavel)
- "Zilele petrecute împreunã în cadrul acestui simpozion ne-au adus mai aproape unii de alþii, ºi mai aproape de Dumnezeu. Am schimbat agitaþia cotidianã cu repaosul, voia bunã, comuniunea cu ceilalþi. Am acordat mai mult timp ºi atenþie spiritului nostru, care a fost alimentat prin meditaþie, rugãciune, participarea la sfânta Liturghie, vizionarea de filme educative. Acestea au contribuit la reamintirea semnificaþiei Adventului, ca un timp de bucurie, de introspecþie, de aºteptãri" (Prof. Irina Cojan)
- "Departe de tumultul ºi preocupãrile vieþii de zi cu zi ne-am bucurat cu toþii rugându-ne, împãrtãºind experienþe, gânduri, umplându-ne sufletul de pace ºi bucurie. Cele trei zile petrecute împreuna au trecut repede, dar cu siguranþã nu se vor ºterge din gândurile noastre. Aceste momente ne-au îmbogãþit atât spiritual cât ºi uman" (Prof. Maria Lenuþa Larion)
- "Motoul «Veniþi ºi odihniþi-vã puþin» invitã pe toþi sã se retragã. Este atât de necesar! Numai aºa reuºim sã auzim glasul iubirii infinite. Un pãmânt uscat riscã sã rãmânã un suflet însetat de odihnã în iubirea lui Dumnezeu. Zilele de reculegere sunt reþeta prescrisã de medicul curant - Isus. ªtampila o pune fiecare participant, iar reþeta rãmâne în mâinile fiecãruia" (Prof. Maricica Bejenaru)
- "Aceste zile au fost o experienþã minunatã trãitã împreunã. Unul dintre cele mai impresionante momente în care am simþit multã odihnã spiritualã a fost cel în mica bisericuþa de la Poiana Micului, al cãrei patron este fericitul Ioan Paul al II-lea" (Prof. Diana Râtan)
Mai multe imagini puteþi vedea în [ albumul foto ]