Program de formare spirituală pentru profesori de religie din zona Bacău

Un grup de profesori de religie din zona Bacău, în ziua când era sărbătorit sfântul Andrei, vineri, 30 noiembrie, au pornit la drum spre nordul țării, la Gura Humorului, dorind să pună în practică mesajul lui Cristos printr-un program de formare spirituală derulat în perioada 30 noiembrie - 2 decembrie 2012. În una dintre zile programul a inclus și o sfântă Liturghie în sanctuarul din Cacica.

Am pornit, dar nu oricum, ci primind binecuvântarea părintelui Isidor Dâscă, decanul de Bacău, care ne-a urat să avem zile pline mii de haruri. Și așa a și fost. Am simțit, din plin, în aceste zile binecuvântarea lui Dumnezeu. Bucuria ne-a însoțit continuu, fie că erau momente de rugăciune - sfânta Liturghie, sfântul Rozariu, momente de meditație, de reflecție, sau de împărtășire a experiențelor și trăirilor avute.

Multă liniște și pace, dar și mult curaj în trăirea misiunii noastre de profesor, de educator, a fost sădit în sufletele noastre prin cuvintele pline de învățătură adresate de către pr. inspector Lucian Adam, în momentele de meditație. Sfinția sa a subliniat marea necesitate de a ne rupe din frenezia activităților curente pentru a ne hrăni sufletul în liniște, alături de Mântuitorul. Așa cum orice drum are popasuri, orice partitură are pauze, și viața noastră de creștin trebuie sa cuprindă momente regulate de renunțare la activitatea curentă pentru a ne hrăni spiritual. O altă recomandare a părintelui a fost aceea că noi trebuie să fim cristofori, dar și ostensori, pentru că avem datoria de a-l purta pe Cristos în familie, școală și societate dar și de a face, prin viața noastră, prin prezența noastră, să fie cunoscut, admirat, contemplat.

Fiecare clipă ne-a îmbogățit spiritual aducând asupra noastră pacea, liniștea, speranța, dându-ne puterea de a transmite mai departe cu mult curaj, încredere și bucurie mesajul lui Cristos. Fiecare moment a avut importanța și frumusețea lui, fie că eram în basilica minor de la Cacica, în biserica de la Gura Humorului, sau în cea de la Frasin, am simțit mâna ocrotitoare și darnică a lui Dumnezeu și a sfintei Fecioare Maria.

Unul dintre cele mai emoționante momente a fost atunci când ne-am rugat în biserica de la Poiana Micului, închinată fericitului papă Ioan Paul al II-lea.

Mărturia pe care ne-au dat-o comunitățile pe care le-am vizitat, momentele comune de rugăciune și dialog, relatarea unor momente providențiale din trecutul apropiat sau îndepărtat, a întărit în noi conștiința că facem parte împreună din marea familie care este Biserica lui Cristos și a lăsat în inima noastră dorința de a reveni și de a împărtăși din bucuria experienței trăirii credinței.

Gazdele de la Gura Humorului, pr. paroh Valentin Cochior și pr. vicar Mihail Cojan, au fost alături de noi și ne-au pus la dispoziție tot ce am avut nevoie pentru a fructifica din plin momentele de formare.

Mulțumim lui Dumnezeu!

Prof. Loredana Cojan și prof. Tereza Herciu

Mai multe imagini puteți vedea în [ albumul foto ]

* * *

Iată unele impresii ale participanților:

Mai multe imagini puteți vedea în [ albumul foto ]