Peregrinatio Mariae - Sanctuarul "Fericitul Ieremia" Oneºti

În perioada 6-9 decembrie 2012, sanctuarul diecezan "Fericitul Ieremia" din Oneºti s-a bucurat de vizita icoanei miraculoase a Maicii Domnului de la Cacica.

Joi, 6 decembrie, la ora 17,30, icoana Maicii Domnului de la Cacica a fost întâmpinatã la poarta sanctuarului "Fericitul Ieremia" din Oneºti de cãtre comunitatea Fraþilor Capucini, seminariºtii Liceului Teologic "Fericitul Ieremia" ºi de cãtre credincioºi din ambele parohii catolice din Oneºti ºi din împrejurimi. În aplauzele celor prezenþi ºi în acordurile refrenului marian "Bucurã-te, Marie, bucurã-te plinã de har/ Bucurã-te, Marie, al iubirii sanctuar", icoana a fost condusã în cripta sanctuarului ºi aºezatã la loc de cinste.

La ora 18.00 a început rugãciunea sfântului Rozariu, cea mai iubitã rugãciune ºi recomandatã de însãºi sfânta Fecioarã Maria, urmatã de sfânta Liturghie prezidatã de rectorul sanctuarului marian de la Cacica, pr. Romuald Bulai, OFMConv, care, la predicã, a amintit importanþa prezenþei Mariei în mijlocul credincioºilor, un moment prielnic pentru a reaprinde credinþa în familiile Diecezei de Iaºi. Dupã sfânta Liturghie au avut loc devoþiuni în cinstea Maicii Domnului ºi s-a cântat litania lauretanã.

Vineri, 7 decembrie, fiind ºi Vinerea I din lunã, la sfânta Liturghie de la ora 9.30, prezidatã de pr. Eugen Murariu, OFMCap, paroh al comunitãþii catolice din Nehoiu, Buzãu, au fost prezenþi ºi elevii Liceului Teologic "Fericitul Ieremia", pentru a-ºi exprima dragostea ºi devoþiunea cãtre Inima lui Isus ºi pentru a se încredinþa ocrotirii Mamei lui Dumnezeu ºi a Rãscumpãrãtorului ºi Mamei noastre. La ora 12.30, mai mulþi credincioºi au revenit în cripta sanctuarului pentru a participa la Calea Sfintei Cruci, un drum de iubire ºi de convertire, de recunoºtinþã ºi de credinþã. În cursul zilei, sanctuarul a rãmas deschis pentru credincioºii care au dorit sã-ºi exprime în mod particular evlavia faþã de Sfânta Fecioarã Maria. La ora 18.00 a început rugãciunea sfântului Rozariu, iar apoi a urmat sfânta Liturghie celebratã de pr. Mihail Vacaru, directorul Seminarului Franciscan Capucin "Fericitul Ieremia".

Sâmbãtã, 8 decembrie, în solemnitatea Neprihãnitei Zãmisliri, sfânta Liturghie de la ora 9.30 a fost prezidatã de pr. Leon Budãu, custodele Fraþilor Minori Capucini din România, care, la omilie, a evidenþiat faptul cã "Maria a fost purtatã întru totul de harul lui Dumnezeu ºi aceastã strãlucire a unei sfinþenii unice cu care a fost împodobitã din momentul zãmislirii sale i-a venit în întregime de la Cristos". La ora 11.00 a avut loc o orã de adoraþie euharisticã, animatã de studenþii capucini de la Roman. Sfânta Liturghie de la ora 18.30 a fost prezidatã de pr. Marian Huºanu, guardian al comunitãþii Fraþilor Capucini din Oneºti ºi a fost urmatã de procesiunea cu icoana Maicii Domnului, la care a participat un numãr mare de credincioºi. Procesiunea a fost privilegiatã ºi de cãderea primilor fulgi de zãpadã. "Ave Maria" ºi "Toatã frumoasã eºti, Marie", a rãsunat din inimile ºi glasurile celor prezenþi, într-o atmosferã de alb imaculat în care se îmbrãcase natura, armonizându-se perfect cu sãrbãtoarea Neprihãnitei Zãmisliri a Sfintei Fecioare Maria.

Duminicã, 9 decembrie, sfânta Liturghie de încheiere de la ora 9.30 a fost prezidatã de pr. Toma Rediu, decan de Trotuº ºi paroh al Parohiei "Ss. Apostoli Petru ºi Paul" din Oneºti. În cuvântul de învãþãturã, pãrintele a amintit cã "Fecioara Maria a realizat în modul cel mai desãvârºit ascultarea credinþei. În credinþã a primit vestirea ºi fãgãduinþa aduse de îngerul Gabriel ºi pentru aceasta toate generaþiile au proclamat-o fericitã, împlinindu-se astfel profeþiile sale". La sfârºitul sfintei Liturghii, pr. Romuald Bulai, rectorul sanctuarului din Cacica, a dãruit sanctuarului diecezan "Fericitul Ieremia" o copie a icoanei Maicii Domnului de la Cacica. La ora 12.00, plini de mulþumire ºi emoþie, fraþii capucini, seminariºtii ºi ceilalþi credincioºi, în cântãri de laudã, au condus icoana pânã la ieºire pe poarta Sanctuarului.

Noi, fraþii capucini, îi mulþumim bunului Dumnezeu pentru aceste zile de har ºi de binecuvântare. Îi mulþumim rectorului sanctuarului de la Cacica, pr. Romuald Bulai, pentru cã a fãcut posibilã aceastã prezenþã a icoanei în mijlocul nostru. Mulþumim seminariºtilor, studenþilor capucini, credincioºilor din Oneºti, corului sanctuarului ºi tuturor celor care au contribuit la realizarea acestor momente de comuniune în credinþã ºi iubire. Fie ca "Mãicuþa noastrã", aºa cum o numea fericitul Ieremia Valahul, sã mijloceascã haruri ºi binecuvântare asupra tuturor!

Pace ºi Bine!

Mai multe imagini puteþi vedea în [ albumul foto ]

Fr. Marian Huºanu, OFMCap.