Peregrinatio Mariae - Gioseni

"Doamne, mărește-ne credința!" (cf. Lc 17,5)

După ce a vizitat mai multe parohii din Dieceza de Iași, icoana miraculoasă a Maicii Domnului de la Cacica în acest An binecuvântat al Credinței și al Familiei a poposit, în perioada 13-16 decembrie 2012, în Parohia "Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul" din Gioseni. Mama a venit pentru a-și mângâia și alina fiii lacrimilor ei. Această vizită a veneratei icoane a fost însoțită de misiuni populare, predicator fiind pr. Felix Roca.

În acest timp al Adventului, când suntem înconjurați de mii de steluțe de cristal, înainte de sărbătoarea luminii și a bucuriei - Crăciunul, vrem și noi să ne trăim credința în comuniune, dragoste și pace cu toți oamenii de bunăvoință.

Acum, când celebrăm Anul Credinței și bucuria familiilor care se oglindesc în imaginea Sfintei Familii de la Nazaret, Maria, Mama, a venit la noi pentru a ne invita pe toți la școala ei prin excelență și la școala Fiului ei Isus, Biserica.

Comunitatea din Gioseni a primit acest dar minunat cu deosebită credință, bucurie, s-a pregătit și a trăit acest eveniment cu intensitate maximă.

Au fost cu adevărat zile binecuvântate, pline de har în care a răsunat Cuvântul lui Dumnezeu, cântecele și rugăciunile în cinstea Sfintei Fecioare.

După ce ani de-a rândul noi am mers în pelerinaj la sanctuarul de la Cacica pentru a o întâlni, în acest an binecuvântat 2012, ea a venit la noi pentru a ne învăța și a ne reaminti porunca cea nouă a iubirii veșnice a lui Dumnezeu, testamentul ei spiritual: "Faceți tot ce vă va spune!" (In 2,5).

Joi seara, 13 decembrie, am primit în mod solemn icoana miraculoasă care a fost însoțită de părintele Pal Cristian, cu biserica împodobită cu flori, îmbrăcată în haină de sărbătoare. Credincioșii, preoții oaspeți și autoritățile locale împreună cu păstorul diecezei, Preasfințitul Petru Gherghel, am întâmpinat-o, am salutat-o și i-am adresat bun venit Mamei noastre cerești, după care a urmat Liturghia solemnă prezidată de Preasfințitul cu deschiderea misiunilor populare.

În aceste trei zile am avut plăcerea și bucuria de-al avea în mijlocul nostru pe părintele Felix Roca, asistentul spiritual diecezan al Acțiunii Catolice, care ne-a vorbit cu mult entuziasm despre aspecte legate de credință și familie.

Părintele predicator în cele șapte predici a subliniat valoarea și importanța credinței în viața de familie.

Deși vremea nu a fost deloc prietenoasă cu noi, în această perioadă a Adventului, atât pe parcursul zilelor și a nopților am organizat împreună cu credincioșii un lanț de rugăciuni și veghe, prezentând Mamei noastre cerești rugăciunile, intențiile, problemele, grijile și suferințele noastre precum și satisfacțiile, împlinirile și mulțumirea noastră.

Sâmbătă seara după Sfânta Liturghie a urmat procesiunea în sat cu icoana de la Cacica, ne-am rugat și am cântat cu multă însuflețire, exprimându-ne credința și dragostea față de Sfânta Fecioară.

Misiunile populare și vizita icoanei miraculoase s-a încheiat cu Sfânta Liturghie concelebrată împreună cu părintele decan Gabriel Farcaș, la ora 11, duminică. Ca amintire a acestui eveniment am primit o frumoasă copie a veneratei icoane de la Cacica.

La ora 15 am umplut din nou biserica: copii, tineri și adulți și am înconjurat cu drag sfânta icoană și am reînnoit actul de consfințire la Inima Neprihănită pe care l-a făcut episcopul Anton Durcovici, la 22 august 1948, prin care a așezat întreaga Dieceză de Iași sub ocrotirea Maicii Domnului. Apoi în sunetul clopotelor și al cântărilor cu multă emoție, fiindcă a sosit clipa despărțirii de venerata icoană, dar și cu mulțumire sufletească pentru aceste zile pline de har ne-am luat "la revedere".

În numele întregii comunități din Gioseni adresăm un cuvânt de mulțumire și recunoștință Preasfințitului Petru Gherghel pentru că a fost în mijlocul nostru și a făcut posibile aceste zile de har și binecuvântare pentru fiecare comunitate parohială din Dieceza noastră. Mulțumim părintelui predicator și cucernicilor părinți care au participat la sfintele celebrări și spovezi.

Sfântă Fecioară Marie de la Cacica, ocrotește-ne pe noi și familiile noastre!

Pr. Mihai Simon
și pr. Sergiu Felician Hârja

Mai multe imagini puteți vedea în [ albumul foto ]