Peregrinatio Mariae - Gioseni

"Doamne, mãreºte-ne credinþa!" (cf. Lc 17,5)

Dupã ce a vizitat mai multe parohii din Dieceza de Iaºi, icoana miraculoasã a Maicii Domnului de la Cacica în acest An binecuvântat al Credinþei ºi al Familiei a poposit, în perioada 13-16 decembrie 2012, în Parohia "Naºterea Sfântului Ioan Botezãtorul" din Gioseni. Mama a venit pentru a-ºi mângâia ºi alina fiii lacrimilor ei. Aceastã vizitã a veneratei icoane a fost însoþitã de misiuni populare, predicator fiind pr. Felix Roca.

În acest timp al Adventului, când suntem înconjuraþi de mii de steluþe de cristal, înainte de sãrbãtoarea luminii ºi a bucuriei - Crãciunul, vrem ºi noi sã ne trãim credinþa în comuniune, dragoste ºi pace cu toþi oamenii de bunãvoinþã.

Acum, când celebrãm Anul Credinþei ºi bucuria familiilor care se oglindesc în imaginea Sfintei Familii de la Nazaret, Maria, Mama, a venit la noi pentru a ne invita pe toþi la ºcoala ei prin excelenþã ºi la ºcoala Fiului ei Isus, Biserica.

Comunitatea din Gioseni a primit acest dar minunat cu deosebitã credinþã, bucurie, s-a pregãtit ºi a trãit acest eveniment cu intensitate maximã.

Au fost cu adevãrat zile binecuvântate, pline de har în care a rãsunat Cuvântul lui Dumnezeu, cântecele ºi rugãciunile în cinstea Sfintei Fecioare.

Dupã ce ani de-a rândul noi am mers în pelerinaj la sanctuarul de la Cacica pentru a o întâlni, în acest an binecuvântat 2012, ea a venit la noi pentru a ne învãþa ºi a ne reaminti porunca cea nouã a iubirii veºnice a lui Dumnezeu, testamentul ei spiritual: "Faceþi tot ce vã va spune!" (In 2,5).

Joi seara, 13 decembrie, am primit în mod solemn icoana miraculoasã care a fost însoþitã de pãrintele Pal Cristian, cu biserica împodobitã cu flori, îmbrãcatã în hainã de sãrbãtoare. Credincioºii, preoþii oaspeþi ºi autoritãþile locale împreunã cu pãstorul diecezei, Preasfinþitul Petru Gherghel, am întâmpinat-o, am salutat-o ºi i-am adresat bun venit Mamei noastre cereºti, dupã care a urmat Liturghia solemnã prezidatã de Preasfinþitul cu deschiderea misiunilor populare.

În aceste trei zile am avut plãcerea ºi bucuria de-al avea în mijlocul nostru pe pãrintele Felix Roca, asistentul spiritual diecezan al Acþiunii Catolice, care ne-a vorbit cu mult entuziasm despre aspecte legate de credinþã ºi familie.

Pãrintele predicator în cele ºapte predici a subliniat valoarea ºi importanþa credinþei în viaþa de familie.

Deºi vremea nu a fost deloc prietenoasã cu noi, în aceastã perioadã a Adventului, atât pe parcursul zilelor ºi a nopþilor am organizat împreunã cu credincioºii un lanþ de rugãciuni ºi veghe, prezentând Mamei noastre cereºti rugãciunile, intenþiile, problemele, grijile ºi suferinþele noastre precum ºi satisfacþiile, împlinirile ºi mulþumirea noastrã.

Sâmbãtã seara dupã Sfânta Liturghie a urmat procesiunea în sat cu icoana de la Cacica, ne-am rugat ºi am cântat cu multã însufleþire, exprimându-ne credinþa ºi dragostea faþã de Sfânta Fecioarã.

Misiunile populare ºi vizita icoanei miraculoase s-a încheiat cu Sfânta Liturghie concelebratã împreunã cu pãrintele decan Gabriel Farcaº, la ora 11, duminicã. Ca amintire a acestui eveniment am primit o frumoasã copie a veneratei icoane de la Cacica.

La ora 15 am umplut din nou biserica: copii, tineri ºi adulþi ºi am înconjurat cu drag sfânta icoanã ºi am reînnoit actul de consfinþire la Inima Neprihãnitã pe care l-a fãcut episcopul Anton Durcovici, la 22 august 1948, prin care a aºezat întreaga Diecezã de Iaºi sub ocrotirea Maicii Domnului. Apoi în sunetul clopotelor ºi al cântãrilor cu multã emoþie, fiindcã a sosit clipa despãrþirii de venerata icoanã, dar ºi cu mulþumire sufleteascã pentru aceste zile pline de har ne-am luat "la revedere".

În numele întregii comunitãþi din Gioseni adresãm un cuvânt de mulþumire ºi recunoºtinþã Preasfinþitului Petru Gherghel pentru cã a fost în mijlocul nostru ºi a fãcut posibile aceste zile de har ºi binecuvântare pentru fiecare comunitate parohialã din Dieceza noastrã. Mulþumim pãrintelui predicator ºi cucernicilor pãrinþi care au participat la sfintele celebrãri ºi spovezi.

Sfântã Fecioarã Marie de la Cacica, ocroteºte-ne pe noi ºi familiile noastre!

Pr. Mihai Simon
ºi pr. Sergiu Felician Hârja

Mai multe imagini puteþi vedea în [ albumul foto ]