Peregrinatio Mariae - Gioseni

"Doamne, mrete-ne credina!" (cf. Lc 17,5)

Dup ce a vizitat mai multe parohii din Dieceza de Iai, icoana miraculoas a Maicii Domnului de la Cacica n acest An binecuvntat al Credinei i al Familiei a poposit, n perioada 13-16 decembrie 2012, n Parohia "Naterea Sfntului Ioan Boteztorul" din Gioseni. Mama a venit pentru a-i mngia i alina fiii lacrimilor ei. Aceast vizit a veneratei icoane a fost nsoit de misiuni populare, predicator fiind pr. Felix Roca.

n acest timp al Adventului, cnd suntem nconjurai de mii de stelue de cristal, nainte de srbtoarea luminii i a bucuriei - Crciunul, vrem i noi s ne trim credina n comuniune, dragoste i pace cu toi oamenii de bunvoin.

Acum, cnd celebrm Anul Credinei i bucuria familiilor care se oglindesc n imaginea Sfintei Familii de la Nazaret, Maria, Mama, a venit la noi pentru a ne invita pe toi la coala ei prin excelen i la coala Fiului ei Isus, Biserica.

Comunitatea din Gioseni a primit acest dar minunat cu deosebit credin, bucurie, s-a pregtit i a trit acest eveniment cu intensitate maxim.

Au fost cu adevrat zile binecuvntate, pline de har n care a rsunat Cuvntul lui Dumnezeu, cntecele i rugciunile n cinstea Sfintei Fecioare.

Dup ce ani de-a rndul noi am mers n pelerinaj la sanctuarul de la Cacica pentru a o ntlni, n acest an binecuvntat 2012, ea a venit la noi pentru a ne nva i a ne reaminti porunca cea nou a iubirii venice a lui Dumnezeu, testamentul ei spiritual: "Facei tot ce v va spune!" (In 2,5).

Joi seara, 13 decembrie, am primit n mod solemn icoana miraculoas care a fost nsoit de printele Pal Cristian, cu biserica mpodobit cu flori, mbrcat n hain de srbtoare. Credincioii, preoii oaspei i autoritile locale mpreun cu pstorul diecezei, Preasfinitul Petru Gherghel, am ntmpinat-o, am salutat-o i i-am adresat bun venit Mamei noastre cereti, dup care a urmat Liturghia solemn prezidat de Preasfinitul cu deschiderea misiunilor populare.

n aceste trei zile am avut plcerea i bucuria de-al avea n mijlocul nostru pe printele Felix Roca, asistentul spiritual diecezan al Aciunii Catolice, care ne-a vorbit cu mult entuziasm despre aspecte legate de credin i familie.

Printele predicator n cele apte predici a subliniat valoarea i importana credinei n viaa de familie.

Dei vremea nu a fost deloc prietenoas cu noi, n aceast perioad a Adventului, att pe parcursul zilelor i a nopilor am organizat mpreun cu credincioii un lan de rugciuni i veghe, prezentnd Mamei noastre cereti rugciunile, inteniile, problemele, grijile i suferinele noastre precum i satisfaciile, mplinirile i mulumirea noastr.

Smbt seara dup Sfnta Liturghie a urmat procesiunea n sat cu icoana de la Cacica, ne-am rugat i am cntat cu mult nsufleire, exprimndu-ne credina i dragostea fa de Sfnta Fecioar.

Misiunile populare i vizita icoanei miraculoase s-a ncheiat cu Sfnta Liturghie concelebrat mpreun cu printele decan Gabriel Farca, la ora 11, duminic. Ca amintire a acestui eveniment am primit o frumoas copie a veneratei icoane de la Cacica.

La ora 15 am umplut din nou biserica: copii, tineri i aduli i am nconjurat cu drag sfnta icoan i am rennoit actul de consfinire la Inima Neprihnit pe care l-a fcut episcopul Anton Durcovici, la 22 august 1948, prin care a aezat ntreaga Diecez de Iai sub ocrotirea Maicii Domnului. Apoi n sunetul clopotelor i al cntrilor cu mult emoie, fiindc a sosit clipa despririi de venerata icoan, dar i cu mulumire sufleteasc pentru aceste zile pline de har ne-am luat "la revedere".

n numele ntregii comuniti din Gioseni adresm un cuvnt de mulumire i recunotin Preasfinitului Petru Gherghel pentru c a fost n mijlocul nostru i a fcut posibile aceste zile de har i binecuvntare pentru fiecare comunitate parohial din Dieceza noastr. Mulumim printelui predicator i cucernicilor prini care au participat la sfintele celebrri i spovezi.

Sfnt Fecioar Marie de la Cacica, ocrotete-ne pe noi i familiile noastre!

Pr. Mihai Simon
i pr. Sergiu Felician Hrja

Mai multe imagini putei vedea n [ albumul foto ]