Peregrinatio Mariae - Traian (NT)

Perioada 31 ianuarie - 2 februarie 2013, pentru comunitatea creștină catolică din Parohia "Sfinții Petru și Paul" Traian, județul Neamț, au fost adevărate zile de har și binecuvântare datorită prezenței veneratei icoane a sfintei Fecioare Maria de la Cacica.

Venirea ei în mijlocul nostru a fost ca un magnet care i-a mișcat și răscolit pe toți enoriașii comunității, așa ne putem explica prezența lor în număr foarte mare de la venire până la plecare.

Prezența ei a întărit în noi și mai mult convingerea că ne este cu adevărat mamă, iar participarea la sfintele sacramente, la sfântul Rozariu, la sfânta Liturghie, la procesiunea pe ulițele satului ne-a făcut să înțelegem că rămâne pentru totdeauna la noi. Dar cum și la noi a venit din altă parte, și de la noi vrând-nevrând trebuie să plece în altă comunitate.

La ora plecării, credincioșii în număr foarte mare, după rugăciunea de încheiere, când au văzut că icoana este luată de la locul unde a stat și este purtată spre ieșire, au rămas fără cuvinte, iar la plecarea mașinii au însoțit-o cu lacrimi în ochi.

Întorcându-mă din stradă spre biserică am întâlnit un om în vârstă proptit în ajutorul lui care era cârja și l-am întrebat: "A fost obositor?" "Așa-i, da, părinte, dar a meritat".

Așa voi încheia și eu: "A meritat" să trăim asemenea zile de har și de binecuvântare.

Mulțumim bunului Dumnezeu, mulțumim Mamei noastre, mulțumim celor care au însoțit-o, mulțumim Preasfințitului Aurel Percă pentru prezență, mulțumim cucernicilor părinți care au participat la sfintele Spovezi și la sfintele celebrări, mulțumim părintelui predicator Anton Damian de la Institutul Teologic Franciscan Roman și nu în ultimul rând credincioșilor pentru participare, repet în număr foarte mare.

Domnul fie lăudat acum și întotdeauna! Amin.

Mai multe imagini puteți vedea în [ albumul foto ]

Pr. Petru Solomon