Peregrinatio Mariae - Institutul Teologic Romano-Catolic Franciscan din Roman

În după-amiaza zilei de sâmbătă, 16 februarie 2013, Institutul Teologic Romano-Catolic Franciscan şi Liceul Teologic Romano-Catolic "Sfântul Francisc de Assisi", ambele din Roman, au avut deosebita bucurie de a fi vizitaţi de Maica Domnului de la Cacica.

Icoana a ajuns la ora 17.00, fiind adusă de către părintele Romuald Bulai, OFMConv., rectorul bazilicii din Cacica. Icoana a fost preluată de patru fraţi studenţi şi a fost dusă, în procesiune, până în capela institutului.

A urmat un moment de rugăciune, recitarea vesperelor, ce a fost celebrată de părintele Eugen Răchiteanu, guardian al comunităţii din Roman. Au fost prezenţi toţi studenţii, elevii liceului, preoţii ce formează comunitatea stabilă şi câţiva oaspeţi care au venit special pentru acest eveniment.

Părintele Eugen Răchiteanu a adresat salutul său de bun-venit, mulţumirile sale părintelui Romuald Bulai şi şi-a exprimat nespusa bucurie pentru faptul că a ajuns şi la noi în comunitate icoana Maicii Domnului de la Cacica, ce o întruchipează pe Mama lui Isus, Mama noastră.

Părintele Romuald Bulai a luat cuvântul şi i-a salutat pe toţi cei prezenţi de faţă. A îndemnat la devoţiune, încredinţare, iubire faţă de sfânta Fecioară Maria. A făcut o incursiune în istoria acestei icoane, spunând că a ajuns în Cacica odată cu muncitorii veniţi din Polonia pentru a exploata zăcământul de sare. Acest lucru s-a întâmplat cu aproximativ 200 de ani în urmă. Această icoană este o copie a originalului ce se află în Czestochowa, Polonia. Venerarea propriu-zisă a început cu anul 1905, când a fost construită biserica actuală din Cacica, de atunci şi până în ziua de astăzi oficiindu-se pelerinaje anuale. Biserica a fost ridicată la rangul de basilica minor de către fericitul papa Ioan Paul al II-lea, la cererea episcopului Petru Gherghel, în anul jubiliar 2000.

Predica i-a aparţinut părintelui Damian Anton, OFMConv. A început prin recitarea cuvintelor Elisabetei, verişoara Mariei: Şi de unde mie aceasta, ca să vină la mine Maica Domnului meu? Reinterpretând salutul Elisabetei, părintele a exclamat: Şi de unde nouă aceasta, ca să vină în casa noastră Maica Domnului de la Cacica? Părintele Anton invită la o devoţiune specială faţă de sfânta Fecioară. Pentru a întări propriile sale afirmaţii, scoate în evidenţă faptul că mulţi dintre sfinţi au avut o devoţiune puternică faţă de Maria. L-a amintit pe părintele Gheorghe Patraşcu care spunea că cine are o devoţiune faţă de sfânta Fecioară Maria, îl va vedea pe Dumnezeu într-o sărbătoare mariană. Iar părintele Gheorghe Patraşcu a murit la 11 februarie, sărbătoarea sfintei Fecioare Maria de la Lourdes. A încheiat predica cu o descriere simbolică a icoanei, explicând elementele care se disting într-un mod mai evident.

Ziua de sâmbătă s-a încheiat printr-un moment de rugăciune, cuprins între orele 20.00 şi 24.00. În primele două ore au fost prezenţi elevii iar celelalte două au fost ocupate de studenţi. Am fost bucuroşi observând că au fost prezenţi şi câţiva oaspeţi, în ciuda orelor târzii.

Duminică, 17 februarie, a avut loc Liturghia solemnă, în capela institutului, celebrare care a fost prezidată de PS Petru Gherghel. La predică a scos în evidenţă faptul că Dumnezeu şi-a arătat iubirea sa infinită creându-ne şi ridicându-ne din păcat prin Fiul său. Ne-a însoţit mereu cu iubirea sa şi, astfel, l-a trimis pe unicul său Fiu, pentru noi, cei păcătoşi. Trebuie să ne îndreptăm mereu spre iubirea sa, prin iubire. Putem face acest lucru prin intermediul Mariei, o Mamă ce nu şi-a părăsit niciodată Fiul, fiind alături de el în orice moment. Această icoană este, cu adevărat, o veste bună pentru credincioşi, pentru cei care sunt prezenţi în jurul ei. Maria ne cheamă întotdeauna la urmarea cu fidelitate a Fiului ei: Faceţi ceea ce vă v-a spune el. Să facem ceea ce a făcut el, să iubim cum a iubit el.

La sfârşitul Liturghiei, părintele Lucian Bobărnac, vicar provincial al OFMConv., a adresat mulţumirile sale şi ale întregii provincii Preasfinţitului Petru Gherghel. A transmis şi felicitările din partea părintelui Emilian Cătălin, provincial al franciscanilor din România, care, în acel moment, se afla la capitulul general. În cele din urmă a mulţumit corului şi tuturor persoanelor care s-au implicat în bunul mers al acestui eveniment.

Părintele Romuald Bulai, în semn de recunoştinţă, i-a oferit o copie a icoanei de la Cacica părintelui Eugen Răchiteanu, ce a fost sfinţită de către PS Petru Gherghel. La sfârşit s-a făcut consacrarea familiilor sfintei Fecioare Maria, după care a urmat binecuvântarea solemnă.

Programul vizitei icoanei Maicii Domnului de la Cacica s-a încheiat la ora 13:00. Maria, scaunul Înţelepciunii, îşi continuă drumul pe care îl pavează cu iubire pentru fiii ei. La Cacica este casa ei materială, dar acasă este în fiecare comunitate de creştini. Ea locuieşte peste tot. Fiecare comunitate reprezintă o casă de fii preaiubiţi pe care doreşte să-i strângă la pieptul ei pentru a-i umple de iubire dezinteresată, nemărginită, o iubire căreia greu îi poţi rezista. O iubire ce numai Mama lui Isus o poate oferi. De aceea, fiecare comunitate pe unde trece, trebuie să o facă pe Maria să se simtă ca la ea acasă.

Mai multe imagini puteţi vedea în [ albumul foto ]

Andrei Marius