Încheierea pontificatului papei Benedict al XVI-lea

Benedict al XVI-lea a părăsit pontificatul la 28 februarie 2013 și a cerut să se stabilească un conclav pentru alegerea succesorului. A anunțat acest lucru personal, în limba latină, la Vatican, la 11 februarie 2013, în timpul consistoriului pentru canonizarea martirilor din Otranto: "Cu deplină libertate, declar că renunț la slujirea mea de episcop de Roma, succesor al sfântului Petru". Papa a explicat că resimte povara misiunii, că a meditat îndelung această decizie și că a luat-o pentru binele Bisericii.

"Iubiți frați - le-a spus papa cardinalilor - v-am convocat la acest consistoriu nu numai pentru cele trei canonizări, ci și pentru a vă comunica o decizie de mare importanță pentru viața Bisericii. După ce mi-am examinat în repetate rânduri conștiința în fața lui Dumnezeu, am ajuns la certitudinea că puterile mele, din cauza vârstei înaintate, nu mai sunt potrivite pentru a exercita în mod adecvat ministerul petrin".

"Sunt foarte conștient - a adăugat - că acest minister, prin esența sa spirituală, trebuie să fie îndeplinit nu numai cu faptele și cuvintele, ci nu mai puțin suferind și făcând rugăciune. Totuși, în lumea de astăzi, supusă la rapide schimbări și agitată de probleme de mare relevanță pentru viața credinței, pentru a conduce barca sfântului Petru și a vesti evanghelia, este necesară și puterea atât a trupului, cât și a sufletului, putere care, în ultimele luni, în mine s-a diminuat în așa fel încât trebuie să recunosc incapacitatea mea de a administra bine slujirea încredințată mie".

Joseph Ratzinger, 85 de ani, a devenit papă la 19 aprilie 2005, fiind succesorul lui Karol Wojtyla (Ioan Paul al II-lea). Născut la 16 aprilie 1927, la Marktl am Inn, Bavaria (Germania), Benedict al XVI-lea a fost cel de-al 265-lea papă din istoria Bisericii Romano-Catolice și primul papă de origine germană după 482 de ani. Înainte de 19 aprilie 2005 cardinalul Ratzinger a fost decan al colegiului cardinalilor, prefect al Congregației pentru Doctrina Credinței și președinte al Comisiei Pontificale Teologice Internaționale.

În istoria Bisericii au mai existat și alte retrageri ale papilor. Ponțian a demisionat în anul 235 pe când era arestat și trimis la minele de sare, Silvestru al III-lea în anul 1045 s-a retras în propria dieceză. În același an, papa Benedict al IX-lea s-a retras în favoarea lui Grigore al VI-lea. Celestin al V-lea, ales papă în anul 1294, s-a retras după cinci luni, motivând că era prea bătrân, bolnav și nepotrivit pentru această misiune. Ultimul papă care s-a retras a fost Grigore al XII-lea, care a renunțat la pontificat în anul 1415.

În seara zilei de 28 februarie 2013, Benedict al XVI-lea a plecat la Castelgandolfo, unde va rămâne în jur de două luni, timpul necesar pentru renovarea mănăstirii de clauzură din cetatea Vaticanului, spațiul în care își va duce viața retrasă în studiu și rugăciune.