Peregrinatio Mariae - Izvoarele

Data de 28 februarie 2013 poate fi consemnată ca ziua în care papa (actualmente onorific) Benedict al XVI-lea a creat situația inedită de sede vacante în ceea ce privește oficiul petrin. Cârma nu a rămas abandonată, nici nu s-a trecut pe pilot automat. Și asta pentru că Biserica nu este nicidecum o instituție exclusiv pământească. Dimpotrivă, fiind un corp viu (trupul lui Cristos) și având un suflet (Spiritul dătător de viață: Duhul Sfânt), a continuat și continuă să dăinuie și să acționeze conform planului lui Dumnezeu. Impactul psihologic, mai ales pentru cei care simt împreună cu Biserica, conștientizează mereu că fac parte din Biserică și se exprimă ca fiind Biserică, a fost cu siguranță destul de accentuat. Chiar dacă a fost anunțat ca hotărâre definitivă cu ceva timp înainte (11 februarie 2013).

Ei bine, tocmai în acest context, în chiar seara acelei zile (28 februarie 2013) au început la Izvoarele (jud. Iași), în Parohia "Schimbarea la Față a lui Isus", misiunile populare programate în Anul dedicat Familiei și cu specificul Anului Credinței. Prin aceasta ne-am simțit adunați de Duhul Sfânt pentru momente deosebite de har, am evitat orice urmă de singurătate, abandonare sau derută și am putut să ne rugăm cu mai multă înflăcărare pentru marea noastră familie: Biserica. Ba, mai mult, prin faptul că tot atunci a fost adusă în mijlocul nostru de către frații franciscani icoana Maicii Domnului de la Cacica, am putut strânge rândurile în jurul și în prezența a tot ceea ce înseamnă pentru noi Mama noastră cerească, sfânta Fecioară Maria. Ei i-am încredințat problemele cu care se confruntă familiile noastre creștine, grijile noastre ale tuturor și neliniștile întregii creștinătăți. Ne-am lăsat sensibilizați de predicile părintelui Viorel Ababei și am folosit mijloacele sacramentale de har, mai ales Euharistia și Pocăința. Iar la final, duminică, 3 martie 2013, am experimentat latura vizibilă a dimensiunii ecleziale, bucurându-ne de prezența și de binecuvântarea arhierească a Preasfințitului Aurel Percă.

Așa am început și primăvara calendaristică în primele zile ale lui Mărțișor, așa ne-am așezat mai bine pe șinele procesului de convertire propriu timpului de reculegere și mortificație care este Postul Mare, așa ne-am încărcat bateriile și ne-am luat avânt spre celebrarea misterului pascal și spre împlinirea lucrării de mântuire în viața noastră și a comunității de credință pe care o alcătuim. Dumnezeu să ne ajute să perseverăm, iar sfânta Biserică să fie mereu în paza sa!

Pr. Cristian Chinez