Peregrinatio Mariae - Fundu Răcăciuni

Parohia "Sfânta Fecioară Maria, ajutorul creştinilor" din Fundu Răcăciuni a avut bucuria, în perioada 3-6 martie 2013, de a primi în vizită icoana sfintei Fecioare Maria din Cacica. Tot în acest timp credincioşii din această comunitate au putut primi câteva învăţături pline de har prin predicile pr. Cristi Pal, vicar parohial la Cacica, pr. Vincenţiu Burlacu, profesor la Seminarul din Bacău, şi pr. Ludovic Butnăraşu, paroh de Moineşti. Liturghia de încheiere a Peregrinatio Mariae a fost celebrată de PS Petru Gherghel care a ţinut şi cuvântul de învăţătură pentru popor.

După mult timp de aşteptare şi câteva zile deosebite de pregătiri intense şi emoţii mari în după-amiaza duminicii din 3 martie 2013 a sosit Icoana Maicii Domnului de la Cacica şi în comunitatea noastră. A fost adusă de pr. Cristi Pal de la Cacica.

Aşteptată cu emoţii şi pregătiri spirituale, Icoana a fost purtată în procesiune în Biserică şi aşezată în locul special amenajat plin cu flori. Costumele naţionale, străzile împodobite şi biserica în sărbătoare, a sensibilizat credincioşii care se îngrijesc de bolnavi, determinându-i la eforturi speciale de a-i aduce şi pe bolnavii transportabili pentru a face măcar o scurtă vizită în faţa Icoanei Preasfintei Fecioare Maria de la Cacica.

Şi din partea mamelor cu copii mai mici s-a văzut efortul mărit de a-i ţine mai mult în braţe cât mai sus pentru a vedea cât mai bine la altar, aspect subliniat de mai multe ori în cuvântul de învăţătură de PS Petru Gherghel, episcop de Iaşi, care ne-a onorat cu vizita excelenţei sale "ca pelerin", celebrând şi liturghia de încheiere. La plecarea Icoanei am văzut şi citit lacrimile multor credincioşi care într-un număr aşa de mare au participat şi la ceremonia de plecare a Icoanei.

A doua zi am fost întrebat de un copilaş: "Când mai vine Icoana la noi?". Şi am răspuns: "Preasfânta Fecioară este mereu şi rămâne cu noi chiar dacă Icoana a fost purtată în Parohia Ştefan cel Mare din Bacău".

Mulţumesc tuturor celor care au participat precum şi tuturor celor care într-un fel sau altul au dat o mână de ajutor la buna desfăşurare a acestui eveniment.

Pr. paroh, Eugen Ciuraru