Peregrinatio Mariae - Ștefan cel Mare

În perioada 7-10 martie 2013, Parohia "Coborârea Duhului Sfânt" din Ștefan cel Mare, Bacău, s-a bucurat de vizita veneratei icoane a Maicii Domnului de la Cacica și de celebrarea misiunilor populare.

Cu toții am încercat ca această sărbătoare să fie cât mai frumoasă prin implicarea fiecăruia, pentru a o putea primi așa cum se cuvine pe Mama noastră cerească.

În seara zilei de joi, 7 martie, întreaga comunitate alături de Preasfințitul Aurel Percă și alți câțiva preoți invitați am oferit o primire deosebită icoanei Maicii Domnului.

În cadrul Liturghiei de primire, Preasfințitul Aurel Percă, episcop auxiliar, ne-a îndemnat să ne apropiem cât mai mult de Sfânta Fecioară, să simțim dragostea ei de Mamă și să trăim cât mai intens valorile familiei.

În aceste zile, adunați în jurul icoanei sfintei Fecioare Maria de la Cacica, fiecare dintre noi a avut ocazia să-i vorbească personal prin intermediul vizitelor făcute; să-i încredințeze Mariei grijile, necazurile, suferințele și bucuriile care ne însoțesc. Fiecare dintre noi a avut posibilitatea de a-i aduce mulțumire, cinste și laudă celei care ne veghează și ne ocrotește de sus. Am înțeles că prin Maria ajungem mai ușor la Cristos, Domnul nostru.

Au fost zile minunate, de har și rugăciune, zile in în care ne-am oprit să medităm asupra a două aspecte: primul - familia, darul cel mai prețios, imaginea cea mai frumoasă a Sfintei Treimi, iar al doilea - familia ca realitate concretă de construit si reconstruit zi de zi. Părintele predicator Lucian-Iosif Dumea, OFMCap. ne-a invitat să redescoperim principalele valori din familie: valoarea omului și a vieții, valoarea iertării, valoarea rugăciunii și valoarea iubirii față de cei săraci, începând cu cei din familiile noastre. Un alt aspect punctat a fost familia privită ca darul lui Dumnezeu, sanctuar domestic al Bisericii. Toate acestea sub ocrotirea Mariei, Regina familiilor!

După Liturghia din cea de-a treia zi a pelerinajului marian, înconjurată de o mulțime de credincioși atât catolici, cât și ortodocși, icoana Maicii Domnului a fost purtată într-o scurtă procesiune pe străzile satului nostru, convinși fiind de faptul că avem nevoie de protecția ei, nu numai personal, cât și la nivel de comunitate.

Aceste evenimente au fost pregătite sub îndrumarea atentă a părintelui paroh Marcelin Chelaru, care ne-a insuflat o stare sufletească potrivită contemplării imaginii Sfintei Fecioare, dar și pentru o trăire intensă a misiunilor populare.

Mulțumim părintelui Cristian Pal, OFMConv., pentru că a avut bunăvoința de a însoți venerata icoană a Maicii Domnului în comunitatea noastră și mai ales pentru invitația adresată la sfârșit credincioșilor de a o vizita în sanctuarul marian de la Cacica.

Deși duminică, 10 martie, venerata icoană a Maicii Domnului a plecat fizic către o altă comunitate, ea a rămas in sufletele noastre umplându-le de bucurie și pace.

Alexandru-Ionuț Imbrea

Mai multe imagini puteți vedea în [ albumul foto ]