Habemus papam: Francisc

Noul papă este cardinalul argentinian Jorge Mario Bergoglio, 76 de ani, fost arhiepiscop de Buenos Aires. Este primul papă iezuit. Și-a luat numele de Francisc, prima dată în istorie când un papă alege acest nume. Miercuri, 13 martie 2013, la ora 20.06 de pe coșul acoperișului Capelei Sixtine a ieșit fum alb, arătând că s-a făcut alegerea noului papă.

În cadrul conclavului început marți, 12 martie, la Roma, cei 115 cardinali electori l-au ales după cinci scrutine pe al 266-lea suveran pontif. Clopotele bazilicii "Sfântul Petru" și ale bisericilor din întreaga lume au sunat a sărbătoare. În Piața "Sfântul Petru" a fost explozie de bucurie. Viva il papa! a strigat mulțimea din piață.

Anunțul solemn al alegerii suveranului pontif și al primei sale binecuvântări "urbi et orbi" a fost dat după o oră de cardinalul protodiacon Jean-Louis Tauran, care s-a prezentat în loja centrală a bazilicii vaticane și a vestit solemn alegerea noului pontif: Annuntio vobis gaudium magnum: "Habemus papam" (Vă anunț o mare bucurie: avem papă). Apoi i-a rostit numele: cardinalul Jorge Mario Bergoglio.

Puțin după aceea papa Francisc, precedat de cruce și însoțit de câțiva cardinali, s-a prezentat la loja bazilicii de unde a salutat poporul și a dat binecuvântarea. Sfântul Părinte a spus: "Frați și surori, bună seara! Voi știți că datoria Conclavului este de a da un episcop Romei. Se pare că frații mei cardinali s-au dus să-l ia de la capătul lumii (...). Înainte de toate aș vrea să fac o rugăciune pentru episcopul nostru emerit Benedict al XVI-lea (...). Și acum începem acest drum, episcop și popor, acest drum al Bisericii din Roma, cea care prezidează în caritate toate bisericile; un drum de fraternitate, de iubire, de încredere între noi. Să ne rugăm întotdeauna pentru noi: unii pentru alții. Să ne rugăm pentru întreaga lume, pentru ca aceasta să devină o mare fraternitate (...). Înainte ca episcopul să binecuvânteze poporul, vă cer să vă rugați, pentru ca Domnul să mă binecuvânteze: rugăciunea poporului care cere binecuvântare pentru episcopul său. Faceți în tăcere această rugăciune pentru mine".

Înainte să ajungă în balcon, după ce a fost ales în Capela Sixtină de cel puțin 77 dintre electori, cardinalul Bergoglio a fost întrebat de Giovanni Battista Re, decanul cardinalilor electori: "Accepți alegerea ta canonică de suprem pontif?" După răspuns, l-a întrebat din nou: "Cu ce nume vrei să fii chemat?". Apoi a avut loc arderea buletinelor de vot și semnalul cu fumul alb, pentru a face cunoscut lumii întregi că Biserica are un nou pontif roman.

Noul ales, însoțit de ceremonieri și asistenți, a mers în așa-numita "cameră a lacrimilor" (sacristia), pentru a se îmbrăca cu haina albă papală. Întors în Capela Sixtină, papa a prezidat o celebrare a cuvântului. După rugăciunea finală, cardinalii au venit înaintea noului papă pentru a-și exprima personal gestul de ascultare și respect. După cântarea imnului "Te Deum", papa s-a oprit apoi în Capela Paulină, pentru o scurtă rugăciune personală în fața preasfântului sacrament.

Sfânta Liturghie de inaugurare a pontificatului, cu participarea cardinalilor, a episcopilor, a preoților, a delegaților străini și a multor credincioși, a fost celebrată marți, 19 martie, în solemnitatea Sfântului Iosif. În privința acestui aspect vom reveni în numărul următor al revistei.

Bucuria alegerii unui nou papă în Biserică i-a făcut pe mulți credincioși să se îndrepte spre Dumnezeu pentru a-i mulțumi. În catedrala din Iași, PS Petru Gherghel a prezidat o Liturghie de mulțumire, joi dimineață, 14 martie. La Liturghie au participat PS Aurel Percă și preoții de la catedrală. Preasfințitul Petru a prezentat credincioșilor biografia noului pontif. "Să-i mulțumim lui Dumnezeu pentru darul papei Francisc", a spus păstorul diecezei. L-a citat pe Benedict al XVI-lea care a spus că "Biserica este a lui Isus Cristos" și a subliniat că Dumnezeu este cel care orânduiește lucrurile în Biserică. Apoi a adăugat: "Ne-am rugat în zilele premergătoare ca Dumnezeu să aleagă. Isus l-a ales și l-a așezat să fie în fruntea Bisericii sale, să-l urmeze pe sfântul Petru. Continuăm să ne rugăm ca el să fie un papă al tuturor, mai ales al celor lipsiți și săraci, care au nevoie de iubirea lui Dumnezeu". La final, Preasfințitul a înălțat o rugăciune: "Dumnezeul nostru să-l binecuvânteze, Maica Sfântă să-l ocrotească, iar sfântul Francisc al cărui nume îl poartă să-l facă să fie o Evanghelie vie, cu o inimă deschisă și iubitoare față de toți. Doamne, ocrotește, binecuvântează, ajută Biserica ta, întărește-l pe Sfântul Părinte Francisc în fruntea Bisericii noastre. Amin".

Mijloacele de comunicare au vorbit mult în zilele premergătoare despre viitorul papă și au făcut multe pronosticuri. Toți jurnaliștii (peste 5.000 au fost acreditați, de 26 de limbi și 76 de țări) au rămas surprinși când au auzit numele noului papă. Cineva a comentat că "Duhul Sfânt nu a citit ziarele și nu s-a uitat la televizor".

A impresionat când, imediat după alegere, papa Francisc s-a rugat pentru Benedict al XVI-lea și a invitat la rugăciune: "Vă cer să vă rugați, pentru ca Domnul să mă binecuvânteze: rugăciunea poporului care cere binecuvântare pentru episcopul său. Faceți în tăcere această rugăciune pentru mine". Impresionantă tăcerea mulțimii (peste o sută de mii de persoane) în rugăciune!

Toți credincioșii sunt îndemnați să îl însoțească în continuare pe noul papă cu rugăciunea, fidelitatea și afecțiunea lor.

Pr. Cornel Cadar

* * *

Cardinalul Jorge Mario Bergoglio s-a născut la Buenos Aires, la 17 decembrie 1936, dintr-o familie de origine italiană (piemonteză), cu cinci fii; tatăl lucra la căile ferate, iar mama era casnică.

A studiat și a obținut diploma de tehnician chimist, dar a ales apoi preoția și a intrat în seminarul din Villa Devoto, la 11 martie 1958, urmând noviciatul în cadrul Companiei lui Isus. A urmat studii umanistice în Cile și în anul 1963, revenind la Buenos Aires, a urmat licența în filozofie la San Miguel. Între anii 1964 și 1966 a fost profesor de literatură și psihologie în Santa Fe și în Buenos Aires. Din anul 1967 până în anul 1970 a studiat teologia în San Miguel, unde a urmat licența.

La 13 decembrie 1969 a fost sfințit preot. În anii 1970 -1971 a urmat cel de-al treilea ciclu de "propandat" la Alcalá de Henares (Spania) și, la 22 aprilie 1973, a făcut profesiunea perpetuă. A fost maestru de novici la Villa Barilari, San Miguel (1972-1973), profesor la Facultatea de Teologie și mai apoi rector al Colegio Máximo și paroh (1980-1986). La 31 iulie 1973 a fost ales superior provincial pentru Argentina, ocupând această funcție 6 ani. În anul 1986 a mers în Germania, pentru a-și finaliza teza de doctorat, însă a fost transferat în orașul Cordoba ca director spiritual și confesor în biserica Societății lui Isus.

La 20 mai 1992, Ioan Paul al II-lea l-a numit episcop titular de Auca și auxiliar de Buenos Aires. La 27 iunie 1992 a fost consacrat episcop în catedrala din Buenos Aires. La 3 iunie 1997 a fost numit arhiepiscop coadiutor de Buenos Aires și, la 28 februarie 1998, arhiepiscop de Buenos Aires. Devine primat de Argentina. A fost ordinarius pentru credincioșii de rit oriental rezidenți în Argentina. A fost creat cardinal de Ioan Paul al II-lea, în consistoriul de la 21 februarie 2001.

* * *

Stema papei Francisc

Partea structurală

În trăsăturile esențiale, Papa Francisc a decis să păstreze stema sa anterioară, aleasă încă de la consacrarea sa episcopală și caracterizată de o simplitate liniară.

Partea structurală albastră este surmontată de simbolurile demnității pontificale, egale cu acelea voite de predecesorul Benedict al XVI-lea (mitra situată între cheile încrucișate de aur și de argint, unite de un cordon roșu). În partea de sus este emblema ordinului de proveniență a Papei, Societatea lui Isus: un soare strălucitor și înflăcărat încărcat de literele, în roșu, IHS, monograma lui Cristos. Litera H este surmontată de o cruce; la extremitate, cele trei cuie în negru.

În partea de jos se află steaua și floarea de nard. Steaua, după o veche tradiție heraldică, o simbolizează pe Fecioara Maria, mama lui Cristos și a Bisericii; în timp ce floarea de nard îl indică pe sfântul Iosif, patron al Bisericii universale. De fapt în tradiția iconografică hispanică, sfântul Iosif este reprezentat cu o ramură de nard în mână. Punând în partea structurală aceste imagini, Papa a intenționat să exprime propria evlavie deosebită față de Fecioara Preasfântă și Sfântul Iosif.

Motoul: "Miserando atque eligendo"

Motoul Sfântului Părintre Francisc este luat din Omiliile sfântului Beda Venerabilul, preot (Om. 21: CCL 122, 149-151), care, comentând episodul evanghelic al chemării sfântului Matei, scrie: "Vidit ergo Iesus publicanum et quia miserando atque eligendo vidit, ait illi Sequere me" (A văzut Isus un vameș și de vreme ce l-a privit cu sentiment de iubire și l-a ales, i-a spus: Urmează-mă).

Această omilie este un omagiu adus milostivirii divine și este reprodusă în Liturgia Orelor din sărbătoarea sfântului Matei. Ea îmbracă o semnificație deosebită în viața și în itinerarul spiritual al Papei. De fapt, în sărbătoarea sfântului Matei din anul 1953, tânărul Jorge Bergoglio a experimentat, la vârsta de 17 ani, într-un mod cu totul deosebit, prezența iubitoare a lui Dumnezeu în viața sa. Ca urmare a unei spovezi, și-a simțit atinsă inima și a simțit coborârea milostivirii lui Dumnezeu, care cu privire de iubire duioasă, îl chema la viața călugărească, după exemplul sfântului Ignațiu de Loyola.

Odată ales episcop, ES Monseniorul Bergoglio, ca amintire a acestui eveniment care a marcat începuturile consacrării sale totale lui Dumnezeu în Biserica sa, a decis să aleagă, ca moto și program de viață, expresia sfântului Beda miserando atque eligendo, pe care a voit s-o reproducă și în propria stemă pontificală.