Inaugurarea Proiectului de consolidare şi renovare a basilicii minor

Duminică, 14 aprilie 2013, a avut loc la Cacica o Liturghie prezidată de PS Aurel Percă, la care a concelebrat şi pr. vicar provincial Lucian-Mihai Bobârnac, prin care s-a marcat începerea lucrărilor ce se vor desfăşura la sanctuarul Maicii Domnului. La celebrare a fost prezentă, pe lângă autorităţile centrale, judeţene şi locale, o delegaţie din partea statului polonez, mai exact din Voievodatul Podkarpacie, care va susţine financiar aceste lucrări de consolidare, renovare şi înfrumuseţare a basilicii minor.

Cu câteva minute înainte de a începe sfânta Liturghie, credincioşii din Cacica şi câţiva pelerini prezenţi au întâmpinat pe episcop, delegaţia poloneză şi autorităţi în faţa bisericii. La începutul celebrării părintele Romuald Bulai, rector şi paroh, a făcut cunoscută tuturor bucuria acestui eveniment.

La 16 iulie 1903, în ziua Maicii Domnului a Scapularului, sub deviza "In te Mater speravi" - "În tine, Mamă, mi-am pus încrederea", au început lucrările construcţiei bisericii, iar după un an şi trei luni, în ziua de 16 octombrie 1904, a venit din Polonia o numeroasă delegaţie de episcopi, preoţi şi reprezentanţi ai autorităţilor civile pentru a participa la sfinţirea şi consacrarea acestei măreţe biserici, perlă a localităţii noastre, a Bucovinei şi a întregii ţări.

La construcţia acestei biserici au contribuit localnicii, toate minorităţile din Bucovina de la acea vreme, de asemenea au venit foarte multe donaţii de la credincioşii din Polonia, dar şi din partea autorităţilor civile ale Imperiului Austro-Ungar.

Părintele paroh Ioan Pârţac, de fericită amintire, de mai bine de 20 de ani, cu ajutorul localnicilor şi sprijinul financiar al credincioşilor din întreaga dieceză, a lucrat mult la consolidarea şi înfrumuseţarea bisericii.

Cu ajutorul domnului preşedinte al Uniunii Polonezilor din România, Ghervasen Longher, deputat în Parlamentul României, în semn de recunoştinţă şi pentru a rămâne mereu cu noi, pentru un frate al acestei minorităţi în persoana Fericitului Ioan Paul al II-lea, construim o piaţă ce îi va purta numele fericitului papă.

Şi pentru că istoria se repetă şi fraţii nu se uită, astăzi marcăm în mod solemn începutul lucrărilor de consolidare şi renovare a bisericii, în prezenţa episcopului auxiliar de Iaşi Aurel Percă, a preoţilor şi credincioşilor, a autorităţilor locale şi judeţene a domnului deputat, a doamnei primar, a domnului director al salinei, exprimându-ne deosebita bucurie de a avea ca şi acum 109 ani o delegaţie din Polonia, reprezentanţii Voievodatului Podkarpacie, iniţiatorii acestui proiect, în frunte cu doamna vicemareşal Anna Kowalska.

Finanţarea integrală a acestor lucrări este din partea Ministerului de Externe al Poloniei.

"In te, Mater, speravi!" "În tine, Mamă, sperăm!", spunea părintele Slominski invocând ajutorul Maicii Domnului, atunci când a început lucrările de construire a acestei biserici.

În tine, Mamă, ne încredem, spunem şi noi acum, când începem lucrările atât de importante pentru consolidarea bisericii noastre, invocând-o pe Maica Domnului să fie mereu alături de noi şi de cei care ne ajută şi ne susţin.

Mulţumiri:

Cu aceste cuvinte de mulţumire a încheiat pr. Romuald prezentarea evenimentului.

Preasfinţitul a mulţumit delegaţiei din Polonia şi a oferit doamnei vicemareşal în semn de preţuire şi mulţumire o icoană reprezentând-o pe Maica Domnului de la Cacica.

Mai multe imagini puteţi vedea în [ albumul foto ]