Inaugurarea Proiectului de consolidare și renovare a basilicii minor

Duminică, 14 aprilie 2013, a avut loc la Cacica o Liturghie prezidată de PS Aurel Percă, la care a concelebrat și pr. vicar provincial Lucian-Mihai Bobârnac, prin care s-a marcat începerea lucrărilor ce se vor desfășura la sanctuarul Maicii Domnului. La celebrare a fost prezentă, pe lângă autoritățile centrale, județene și locale, o delegație din partea statului polonez, mai exact din Voievodatul Podkarpacie, care va susține financiar aceste lucrări de consolidare, renovare și înfrumusețare a basilicii minor.

Cu câteva minute înainte de a începe sfânta Liturghie, credincioșii din Cacica și câțiva pelerini prezenți au întâmpinat pe episcop, delegația poloneză și autorități în fața bisericii. La începutul celebrării părintele Romuald Bulai, rector și paroh, a făcut cunoscută tuturor bucuria acestui eveniment.

La 16 iulie 1903, în ziua Maicii Domnului a Scapularului, sub deviza "In te Mater speravi" - "În tine, Mamă, mi-am pus încrederea", au început lucrările construcției bisericii, iar după un an și trei luni, în ziua de 16 octombrie 1904, a venit din Polonia o numeroasă delegație de episcopi, preoți și reprezentanți ai autorităților civile pentru a participa la sfințirea și consacrarea acestei mărețe biserici, perlă a localității noastre, a Bucovinei și a întregii țări.

La construcția acestei biserici au contribuit localnicii, toate minoritățile din Bucovina de la acea vreme, de asemenea au venit foarte multe donații de la credincioșii din Polonia, dar și din partea autorităților civile ale Imperiului Austro-Ungar.

Părintele paroh Ioan Pârțac, de fericită amintire, de mai bine de 20 de ani, cu ajutorul localnicilor și sprijinul financiar al credincioșilor din întreaga dieceză, a lucrat mult la consolidarea și înfrumusețarea bisericii.

Cu ajutorul domnului președinte al Uniunii Polonezilor din România, Ghervasen Longher, deputat în Parlamentul României, în semn de recunoștință și pentru a rămâne mereu cu noi, pentru un frate al acestei minorități în persoana Fericitului Ioan Paul al II-lea, construim o piață ce îi va purta numele fericitului papă.

Și pentru că istoria se repetă și frații nu se uită, astăzi marcăm în mod solemn începutul lucrărilor de consolidare și renovare a bisericii, în prezența episcopului auxiliar de Iași Aurel Percă, a preoților și credincioșilor, a autorităților locale și județene a domnului deputat, a doamnei primar, a domnului director al salinei, exprimându-ne deosebita bucurie de a avea ca și acum 109 ani o delegație din Polonia, reprezentanții Voievodatului Podkarpacie, inițiatorii acestui proiect, în frunte cu doamna vicemareșal Anna Kowalska.

Finanțarea integrală a acestor lucrări este din partea Ministerului de Externe al Poloniei.

"In te, Mater, speravi!" "În tine, Mamă, sperăm!", spunea părintele Slominski invocând ajutorul Maicii Domnului, atunci când a început lucrările de construire a acestei biserici.

În tine, Mamă, ne încredem, spunem și noi acum, când începem lucrările atât de importante pentru consolidarea bisericii noastre, invocând-o pe Maica Domnului să fie mereu alături de noi și de cei care ne ajută și ne susțin.

Mulțumiri:

Cu aceste cuvinte de mulțumire a încheiat pr. Romuald prezentarea evenimentului.

Preasfințitul a mulțumit delegației din Polonia și a oferit doamnei vicemareșal în semn de prețuire și mulțumire o icoană reprezentând-o pe Maica Domnului de la Cacica.

Mai multe imagini puteți vedea în [ albumul foto ]