Pelerinajul absolvenţilor de liceu

Peste 200 de elevi au participat sâmbătă, 27 aprilie 2013, la pelerinajul absolvenţilor de liceu, la sanctuarul Maicii Domnului de la Cacica. Pelerinajul, aflat la prima ediţie, a fost organizat de Episcopia Romano-Catolică de Iaşi prin Oficiul pentru Pastoraţia Şcolară şi Predarea Religiei în Şcoli. Având motoul: "Cu Maria la începutul maturităţii noastre", obiectivul urmărit a fost de a-i încuraja şi întări în credinţă pe tinerii aflaţi în faţa unei etape importante din viaţa lor.

Organizat în premieră în Dieceza de Iaşi, pelerinajul absolvenţilor de liceu a fost "un adevărat pelerinaj", cum mărturisea unul dintre organizatori. Tinerii, veniţi din toate zonele diecezei (Suceava, Iaşi, Huşi, Roman, Bacău, Oneşti, Hălăuceşti, Adjudeni, Luizi-Călugăra, Buruieneşti etc.), au fost conştienţi că sunt într-un pelerinaj, nu într-o excursie. În mijloacele de transport spre Cacica tinerii au cântat şi s-au rugat sfântul Rozariu; când au ajuns la sanctuar nu au ezitat să se apropie de sacramentul Împăcării cu Dumnezeu şi au participat la toate momentele de rugăciune propuse de organizatori.

Elevii, însoţiţi de profesorii şi păstorii lor sufleteşti, au pornit în procesiune spre sanctuar de la intersecţia cu drumul spre Rădăuţi. Au cântat şi s-au rugat sfântul Rozariu într-o atmosferă de mare încărcătură spirituală. Pr. Cristian Pal, OFMConv. i-a întâmpinat pe tineri în sanctuar şi i-a invitat să transforme orele ce urmează în ceasuri de întâlnire personală cu Dumnezeu. Mai mulţi preoţi stăteau deja la dispoziţia tinerilor la scaunul de spovadă. Era înălţător pentru suflet să vezi tineri în rând aşteptând să se împace cu Dumnezeu.

A urmat o rugăciune pregătită de tinerii din Bacău şi o reflecţie a părintelui Lucian Adam. "Binecuvântaţi sunteţi voi care aveţi o mamă!", le-a spus părintele tinerilor. Cine are o mamă nu e singur. Cine are o mamă aleargă la ea şi rămâne cu ea. Isus nu şi-a refuzat mama niciodată. Cine aleargă la Isus prin Mama sa nu va fi refuzat.

Liturghia ce a urmat a fost prezidată de pr. Iosif Bisoc, OFMConv., inspector şcolar al Diecezei de Iaşi, care i-a salutat cu mare căldură pe cei prezenţi. Prin cuvintele emoţionante şi pline de voioşie de la predică, părintele le-a transmis tinerilor mai multă încredere în puterea rugăciunii şi a lui Dumnezeu: "Dacă veţi cere ceva în numele meu o voi face" (In 14,14). Pr. Iosif Enăşoae a dat citire unui mesaj din partea PS Petru Gherghel, prin care îşi exprima bucuria organizării unui asemenea eveniment, dar şi tristeţea că nu poate fi prezent fizic, fiind plecat din ţară.

Prânzul servit din pacheţele a fost o provocare pentru cei mai mulţi de a se cunoaşte unii cu alţii şi chiar de a pune în comun ceea ce au. Pe iarba verde din jurul sanctuarului puteai observa grupuri de la 10 la 40 de persoane care mâncau împreună, povesteau şi râdeau. Era bucuria creştină a Sfintei Liturghii care prindea contur în viaţa obişnuită.

Activitatea de după-amiază a început cu o prezentare a Facultăţii de Teologie din Iaşi, realizată de doi studenţi. A urmat apoi adoraţia euharistică, ce a fost coordonată de tinerii din Zona Iaşi. Îngenunchiaţi în faţa Preasfântului Sacrament, tinerii au aşezat în mâinile Domnului viitorul lor. Reflecţia, tăcerea, rugăciunea, cântecul s-au împletit în mod armonios, producând adevărate cutremure interioare în sufletele tinerilor, care, primind binecuvântarea cu Sfântul Sacrament, au promis să se întoarcă după perioada examenelor pentru "a mulţumi".

La finalul activităţii pr. Iosif Bisoc, OFMConv. le-a mulţumit atât PS Petru Gherghel şi PS Aurel Percă pentru ajutorul constant acordat învăţământului religios din dieceza noastră de Iaşi cât şi tuturor celor implicaţi în buna desfăşurare a pelerinajului (preoţi, profesori, elevi, organizatori). După salutul final al organizatorilor, după nelipsita şedinţă foto, după ce câteva grupuri au ales să coboare şi să viziteze Salina Cacica, tinerii au pornit din nou spre casă. Pentru cei mai mulţi dintre ei, drumul spre casă a însemnat şi un popas la Nisiporeşti, la mormântul Veronicăi Antal, tânără ce a murit apărându-şi curăţia. O adevărată mărturie de credinţă şi o provocare pentru tineri. Acolo s-au rugat pentru ridicarea ei la cinstea altarelor, dar şi pentru ca şi ei să trăiască această virtute.

Acesta a fost pelerinajul absolvenţilor: un drum al credinţei şi al speranţei. Aşezând faţă în faţă dificultăţile întâmpinate în organizarea pelerinajului şi modul în care el a fost trăit înţelegem o dată în plus că ceea ce se construieşte cu muncă şi sacrificii aduce adevărate roade de bucurie şi speranţă. La fel va fi şi cu examenele ce bat la uşa elevilor clasei a XII-a.

Iată câteva gânduri culese de la participanţi:

Pr. Petru Tamaş