Peregrinatio Mariae - Luncaşi
"Iată, eu sunt cu voi în toate zilele, până la sfârşitul lumii" (Mt 28,20). Sunt cuvintele pe care Mântuitorul le-a spus ucenicilor după învierea sa din morţi. Însă aceste cuvinte credem că se potrivesc foarte bine şi sfintei Fecioare Maria, Mama lui Isus şi Mama noastră. Comunitatea catolică din Luncaşi s-a convins şi mai mult de acest adevăr când a avut fericirea de a găzdui Icoana Maicii Domnului de la Cacica în perioada 28 aprilie - 1 mai 2013, împreună cu sfintele misiuni populare, ţinute de pr. Adrian Ciobanu.
Întregul sat a ieşit în întâmpinarea icoanei, oamenii fiind îmbrăcaţi în costume naţionale şi în haine de sărbătoare. Pe buzele tuturor răsunau cântece şi rugăciuni adresate sfintei Fecioare Maria.
La Liturghie a participat şi pr. Petru Blaj, decan, împreună cu preoţii din satele vecine, dar şi credincioşi pelerini veniţi să o cinstească pe Măicuţa Sfântă.
În toate cele trei zile, fiecare a avut ocazia să înţeleagă şi să simtă iubirea Mamei cereşti, să îi prezinte necazurile, problemele, cererile, dar şi bucuriile vieţii şi să se convingă şi mai mult de ocrotirea şi puterea ei de mijlocire în faţa lui Dumnezeu.
Copii, însoţiţi de cadrele didactice, tineri şi adulţi au participat la momente de rugăciune, cu cântece pline de bucurie în faţa Icoanei; însă şi mai mult a însemnat hotărârea de a se împăca fiecare cu Dumnezeu în scaunul de spovadă şi a-l primi pe Isus în Euharistie.
Fiind Anul Familiei şi al Credinţei, părintele predicator ne-a reamintit cât de valoroasă este familia, că ea este voită şi binecuvântată de Dumnezeu; că familia de azi trebuie să se asemene cât mai mult cu Familia de la Nazaret; a subliniat apoi rolul fiecărui membru al familiei, îndemnând ca toţi să lupte împotriva a tot ceea ce distruge armonia şi binele familiei; a arătat cât de importantă este educarea în credinţă: "Fără trăirea credinţei, familia se distruge... Ea este unită şi fericită, numai atunci când Dumnezeu locuieşte în ea", ne-a spus părintele.
Un moment aparte a avut loc la una din sfintele Liturghii, când în faţa icoanei au fost aduşi bolnavii. Se observa emoţia, dar şi bucuria de a participa, pentru unii după mult timp, la sfânta Liturghie, în cadrul căreia au primit sfintele sacramente.
Părintele predicator i-a numit "comorile familiei şi ai comunităţii", atrăgându-le atenţia că rugăciunile lor sunt ascultate de Dumnezeu dacă sunt făcute în spirit de credinţă şi că suferinţa lor nu este zadarnică.
Ca şi în alte comunităţi, ne-am bucurat şi noi de procesiunea minunată cu Icoana Maicii Domnului pe străzile satului, având în mâini lumânări aprinse, iar în inimi credinţa; o credinţă exteriorizată prin cântări şi rugăciuni adresate sfintei Fecioare. Făcând un popas şi în cimitir, i-am încredinţat Maicii sfinte pe toţi răposaţii noştri.
La Liturghia de încheiere ne-a onorat cu prezenţa şi păstorul diecezei noastre, ep. Petru Gherghel, încurajând familiile pe drumul minunat al credinţei şi îndemnând pe toţi la o iubire mai puternică faţă de sfânta Fecioară Maria.
Părintele paroh Adrian Iştoc, împreună cu toţi credincioşii, au cântat apoi "La mulţi ani" Preasfinţitului pentru cei 23 de ani de când păstoreşte Dieceza de Iaşi.
Aceste zile petrecute în faţa Icoanei Maicii Domnului de la Cacica şi sfintele misiuni au fost cu adevărat zile pline de har, de bucurie profundă, momente unice şi, cum spunea cineva, "momente cum nu au mai fost niciodată în satul nostru". De aceea, mulţumim bunului Dumnezeu şi Maicii Sfinte pentru toate darurile primite.
Ce minunat e să fii creştin!
Tereza Leahu
Mai multe imagini puteţi vedea în [ albumul foto ]