Peregrinatio Mariae la Satu Nou - Rediu
Cu multă emoţie şi bucurie preoţii, credincioşii din Parohia "Maica Îndurerată" Satu Nou - Rediu (com. Bîra, jud. Neamţ) şi autorităţile locale am întâmpinat la 2 mai 2013 icoana miraculoasă a Sfintei Fecioare Maria de la Cacica purtată în pelerinaj de părintele Cristian Pal şi fratele Marius Sava. La ora 18.40 în faţa bisericii noastre, în ovaţii şi cântări, am primit Icoana Sfintei Fecioare Maria de la Cacica. După salutul celebrantului principal, pr. Damian Patraşcu, rectorul Seminarului Franciscan din Roman, a urmat citirea de către pr. Tarciziu Grădinaru a fragmentului evanghelic referitor la vizita Fecioarei Maria la verişoara sa Elisabeta, după care, eu, preotul paroh Marin Temea, i-am adresat un salut de bun venit în comunitatea şi Biserica noastră promiţându-i că vom fi gazde alese, devotate şi îi vom fi alături în aceste zile cu rugăciunile şi afecţiunea noastră de fii ai ei.
Purtată apoi de câţiva bărbaţi am condus-o la loc de cinste în locul pregătit cu grijă în Biserică. După ce a fost incenzată, domnul primar Dănuţ Petraru în numele familiilor creştine a rostit o rugăciune pentru familia creştină îngenuncheat în faţa icoanei. A urmat sfânta Liturghie, iar cuvântul de învăţătură l-a rostit pr. Cristian Pal, făcând şi un scurt istoric al icoanei de la Cacica.
Pentru următoarele două zile, vineri şi sâmbătă, au fost celebrate câte două sfinte Liturghii la ora 10 dimineaţa şi seara la ora 19. La fiecare sfântă Liturghie predicatorii au fost diferiţi, fiecare întrecându-se în a îndemna credincioşii ca să o cinstească şi să o iubească mai mult pe mama lui Isus şi mama noastră. Printre ei au fost: pr. Claudiu Cocuţ, pr. Adrian Ciobanu, pr. Andrei Cocianga. Sâmbătă seara după celebrarea sfintei Liturghii Icoana Preacuratei a fost purtată în procesiune prin sat rugându-ne împreună sfântul Rozariu şi intercalând cântări în cinstea ei şi litanii.
Duminică, 5 mai la ora 11 a fost celebrată sfânta Liturghie de încheiere, prezidată de Preasfinţitul Petru Gherghel, episcop de Iaşi, care a ţinut şi cuvântul de învăţătură. Mişcat de prezenţa multor mame cu copii în braţe, Preasfinţitul a scos în evidenţă demnitatea mamei creştine. Aşa cum Isus, a subliniat episcopul nostru, a fost şi este coroana Mariei aşa şi copii constituie coroanele şi diademele mamelor familiei creştine. La sfârşitul sfintei Liturghii am primit copia fidelă a Icoanei Sfintei Fecioare Maria de la Cacica şi am adus diferite mulţumiri Preasfinţitului pentru prezenţă, pentru gândurile frumoase adresate şi i-am urat mulţi ani în activitatea de păstor a diecezei, dorindu-i în acelaşi timp şi multă sănătate.
Cineva îmi spunea: Icoana Sfintei Fecioare Maria de la Cacica trezeşte multe emoţii şi surprize. Am putea spune că în comunitatea noastră, Icoana Sfintei Fecioare de la Cacica pe lângă emoţiile produse, surpriza cea mai frumoasă a constituit-o prezenţa numeroasă a credincioşilor la devoţiunile mariane, participarea la sfânta Liturghie şi sfânta Împărtăşanie. Toate acestea au fost posibile poate şi pentru faptul că atât elevii cât şi muncitorii au avut zile libere în această perioadă. În zilele acestea a fost Vinerea întâia din luna mai şi sâmbătă, 4 mai, a avut loc "Ziua Tineretului" cu toate acestea preoţi de la Institutul Teologic Franciscan din Roman şi preoţi din parohiile vecine au ţinut să fie alături de noi în aceste zile la sfintele Liturghii şi Spovezi. Aducem mulţumire tuturor pe această cale.
Duminică, 5 mai, la ora 13.30, Icoana Mariei de la Cacica a plecat din comunitatea noastră în cântări şi aplauze îndreptându-se spre Vatra Dornei, iar noi continuăm să o cinstim seară de seară pe Maria în această frumoasă lună mai cu sentimentul că ceea ce am trăit în zilele de 2-5 mai a fost o şansă în viaţă şi chiar o singură şansă.
Să fie pururi lăudată Sfânta Fecioară Maria şi Fiul ei Isus! Amin.
Pr. Marin Temea
Mai multe imagini puteţi vedea în [ albumul foto ]