Pelerinajul bolnavilor din Rădăuţi la Cacica
În acest an, la iniţiativa pr. paroh Iosif Răchiteanu, grupurile de rugăciune din parohia noastră au însoţit câţiva din bolnavii noştri la pelerinajul anual al bolnavilor la Cacica, din 11 mai 2013, organizat la nivel diecezan. După ce mai mulţi ani s-a celebrat această zi doar la nivel parohial, în acest an ne-am alăturat tuturor celor care s-au aflat în pelerinaj spre Maria, Mama noastră, pentru a ne arăta preţuirea faţă de persoanele aflate în suferinţă.
Ziua dedicată bolnavului este ziua în care suntem chemaţi să ne unim în rugăciunea de oferire a suferinţei pentru binele Bisericii. În această zi toţi trebuie să descopere faţa sfântă a lui Cristos prezent în fiecare om care suferă. Cristos suferă şi astăzi şi aşteaptă în persoana semenilor noştri să fie vizitat. În momentele de suferinţă este greu să dobândim speranţă şi bucurie, dar trebuie să ne unim suferinţa noastră cu suferinţa lui Cristos.
În sanctuarul din Cacica în această zi a prins viaţă invocaţia Tămăduitoarea bolnavilor, care s-a rostit după fiecare mister al Rozariului. În această zi, predica şi mărturisirea a fost cea a bolnavilor, care oferă suferinţa lor pentru Biserică, iar cei care îi însoţesc pe bolnavi, sunt cei care pun în practică cuvintele lui Isus: Mergi şi fă şi tu la fel!, asemenea bunului Samaritean.
După celebrarea sfintei Liturghii, cu rugăciuni speciale către Sfânta Fecioară pentru bolnavi, la ora 14,00 am participat la adoraţia euharistică şi binecuvântarea bolnavilor cu sfântul sacrament.
Ne-am rugat împreună:
Dumnezeu se bucură de fiecare ucenic al său
Care ascultă şi împlineşte voinţa sa,
Care vizitează un om aflat în suferinţă şi îi stă alături,
Care îşi deschide inima pentru el şi are o inimă pentru el,
Care îşi face timp pentru el şi poate să-l asculte,
Care suferă alături de el şi-l ajută la purtarea crucii,
Care e sensibil la ceea ce îi lipseşte şi la ceea ce are nevoie,
Care oferă speranţă şi încredere în temerile sale,
Care se roagă pentru el şi-l poartă în faţa lui Dumnezeu,
Care cere el însuşii forţă pentru a trăi în iubire şi pentru a oferi iubire.
Căci oricine ajută un om bolnav, acela îl ajută pe Isus aflat în suferinţă;
Oricine spune un cuvânt unui bolnav, acela vesteşte Cuvântul Domnului;
Oricine ajută un bolnav, acela îi oferă sprijinul lui Dumnezeu;
Cine dăruieşte mângâiere unui bolnav, acela oferă alinarea lui Dumnezeu;
Oricine se roagă împreună cu un bolnav, acela îl poartă în casa Domnului.
Oricine rămâne la un bolnav, acela stă sub crucea Domnului.
Oricine însoţeşte un bolnav în suferinţa sa, acela experimentează prezenţa lui Dumnezeu.
Pelerinajul s-a încheiat, dar imaginea atâtor bolnavi care au venit cu încredere şi credinţă la Sfânta Fecioară Maria, ne-au rămas întipărite în inimi. Important este să nu ne pierdem încrederea şi speranţa, să nu ne descurajăm şi să nu ne despărţim de iubirea lui Cristos, căci dincolo de suferinţa tuturor este învierea şi viaţa veşnică.
Lucia Maria Şmid
Mai multe imagini puteţi vedea în [ albumul foto ]