Episcopia Romano-Catolică de Iași
Oficiul pentru Comunicații Sociale

Bd. Ștefan cel Mare, 26, 700064-Iași
Tel. 0232/212003; fax 0232/212006
Nr. 16/12.08.2013

COMUNICAT DE PRESĂ

Pelerinaj la Cacica

Mii de pelerini vor fi anul acesta la sanctuarul național din Cacica (jud. Suceava) în zilele de 14 și 15 august, cu ocazia sărbătorii Adormirea Maicii Domnului. În afara celor din România, vor fi prezenți pelerini din Germania, Polonia, Ungaria, Austria, Italia... La celebrările de anul acesta va fi prezent și PS Joan Piris Frígola, episcop de Lleida (Spania). Radio Maria România va transmite în direct toate momentele importante ale pelerinajului. De asemenea prin intermediul site-ului sanctuarcacica.ro vor putea fi urmărite transmisiile video în direct ale celebrărilor.

Și anul acesta icoana sfintei Fecioare de la Cacica a fost prezentă în comunitățile romano-catolice din Dieceza de Iași, în cel de-al treilea an dedicat familiei. Astfel, în preajma încheierii celor trei ani dedicați familiei, mulți credincioși au ocazia să întoarcă vizita sfintei Fecioare, reprezentată de icoana sa din sanctuarul de la Cacica.

Printre pelerini se află: Preasfințitul Petru Gherghel, episcop de Iași, Preasfințitul Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași.

Marți, 13 august, la ora 9.00, PS Petru Gherghel va da startul pelerinajului bicicliștilor. Aproximativ 100 de bicicliști vor porni de la Institutul Teologic Romano-Catolic Franciscan din Roman urmând să ajungă la Cacica miercuri, 14 august, în jurul orei 11.00. Tot miercuri, la ora 12.00 se va celebra sfânta Liturghie de deschidere a pelerinajului. Celebrant principal va fi pr. Emilian Cătălin, OFMConv., provincial al Fraților Minori Conventuali din România.

Din programul celebrărilor de la Cacica face parte pelerinajul tinerilor de miercuri, 14 august, fiind condus de PS Aurel Percă. Pelerinajul pe jos începe la circa 5 km de Cacica, la ora 12.00, urmând ca la ora 13.30 să aibă loc ritul primirii tinerilor pelerini, iar, la ora 18.00, sfânta Liturghie celebrată de PS Aurel Percă va fi animată de tineri. Privegherea mariană cu lumânări de la ora 22.00 constituie pentru pelerini apogeul ajunului sărbătorii Adormirea Maicii Domnului. Rugăciuni și cântece mariane se vor înălța din inimile pelerinilor. Celebrarea va fi prezidată de PS Petru Gherghel.

În ziua de hram, joi, 15 august, vor avea loc, la ora 06.00, sfânta Liturghie în limba română, iar la ora 07.30 sfânta Liturghie greco-catolică. Liturghia în limba maghiară va fi la ora 08.30, iar Liturghiile în limba polonă și în limba germană, la ora 09.15.

În centrul sărbătorii Adormirii Maicii Domnului este Liturghia de hram celebrată la ora 11.00 de PS Petru Gherghel, episcop de Iași. PS Joan Piris Frígola va avea un mesaj special pentru pelerini. La Liturghie vor participa: PS Aurel Percă, numeroși preoți din țară și din străinătate. La final, vor fi binecuvântate florile și obiectele religioase aduse de pelerini.

Cu siguranță, și anul acesta de la Cacica mulți se vor reîntoarce spre casele lor reînnoiți sufletește. Dumnezeu va vorbi multor inimi, iar icoana Maicii Domnului din sanctuar, copie fidelă a celei de la Czêstochowa, va îndrepta privirile multor pelerini spre cea care este "plină de har" pentru a contempla împreună cu ea minunile pe care Dumnezeu le face zi de zi cu noi.

Cei care nu vor putea ajunge personal la Cacica, vor avea posibilitatea prin intermediul transmisiilor Radio Maria România să asculte în direct toate celebrările importante de la sanctuar. De asemenea prin intermediul site-ului sanctuarcacica.ro vor putea fi urmărite transmisii video în direct ale celebrărilor.

* * *

Cacica este un loc de rugăciune și meditație, sfințit prin prezența icoanei miraculoase a Preacuratei Fecioare Maria, copie a icoanei "Madona Neagră" de la Czêstochowa (Polonia), care a fost adusă la Cacica în anul 1809. Sanctuarul se găsește în frumoasa regiune bucovineană, la 19 km de Gura Humorului și la 36 de km de Suceava. Bazilica se află în centrul localității, care este înconjurată de dealuri acoperite cu păduri, pajiști, delectând prin această imagine privirea oricărui trecător. Actuala biserică a fost construită între anii 1903 și 1904, în stil neogotic, în crucieră, din piatră cioplită și cărămidă roșie presată, urmând un proiect din Polonia. Biserica a fost consacrată în ziua de 16 octombrie 1904, de către arhiepiscopii de Lwow: Josef Bilcewski și Josef Weber. Cu această ocazie s-a stabilit celebrarea oficială a hramului și a pelerinajului în cinstea Adormirii Maicii Domnului din ziua de 15 august. În ziua de 15 august 1996, biserica a fost declarată sanctuar diecezan; în anul 1997 a fost declarată sanctuar național, iar în anul 2000 papa Ioan Paul al II-lea a acordat bisericii titlul de "basilica minor".

Biroul de Presă, ercis.ro
Pr. Cornel Cadar

Persoane de contact: