Voluntar la Cacica: A dărui din talanții pe care i-am primit

În zilele de 14-15 august 2013, sanctuarul de la Cacica a fost în mare sărbătoare: cu toții ne-am îndreptat spre casa Mamei noastre cerești. Fiecare pelerin a ales să îi aducă Mariei un dar, un sacrificiu, un efort: unii au venit cu bicicletele, alții pe jos, unii s-au trezit devreme, alții au îndurat ploaia pe timpul nopții, unii i-au oferit Mariei intențiile cu care au venit, iar alții, nu puțini, au ales să fie voluntari.

Voluntarii de la Cacica, aproximativ 40 de tineri, au ales să însoțească rugăciunea către Maria cu efortul muncii lor. S-au întâlnit marți, 13 august, la Casa Polonă, s-au cunoscut, iar apoi și-au împărțit responsabilitățile. Coordonați fiind de către pr. Felix Roca și pr. Dumitru Patraș, tinerii voluntari au început mai întâi cu sfânta Liturghie a comunității, după care au încercat să ofere acel ajutor de care este nevoie pentru ca lucrurile să meargă cât mai bine.

Un alt moment pe care voluntarii l-au avut a fost rugăciunea de seară, de mulțumire, după privegherea mariană din seara de 14 august. Tinerii s-au rugat și au încheiat ziua pe acorduri de chitară, cu cântece la Măicuța noastră dragă.

După sfânta Liturghie pontificală a hramului, tinerii voluntari au rămas la Cacica, s-au odihnit puțin, după care au început ultima activitate din plan: curățenia. Seara a continuat cu o frumoasă cină cu toții împreună, bansuri și cântece în jurul focului. Înainte de a merge la culcare, voluntarii i-au mulțumit din nou Domnului, pentru ca i-a adunat și le-a oferit o experiență atât de frumoasă. Voluntarii au plecat vineri, 16 august, obosiți, dar plini de bucurie și entuziasm, cu dorința de a se revedea și în anul următor.

A fi voluntar la Cacica înseamnă în primul rând a o iubi pe Maica Domnului, a face totul cu libertate și disponibilitate, nu doar când ți se cere, dar și atunci când simți că poți ajuta. A fi voluntar înseamnă a nu te speria de ploaie sau de soarele prea puternic, ci a fi un exemplu pentru ceilalți pelerini. Și în acest an, voluntarii au încercat să dea culoare sărbătorii, să fie prompți atunci când li s-a cerut ajutorul și să arate tuturor că se poate merge împotriva curentului, așa cum ne îndeamnă de atâtea ori papa Francisc.

Dar să vedem ce însemnat pentru tineri a fi voluntar la Cacica: