Pelerinajul la Cacica 2013 prezentat în presă

Pelerinajul de la Cacica a fost prezentat şi anul acesta de mass-media locală dar şi naţională. Au fost ştiri atât în ziua de 14 august care prezentau programul pelerinajului şi privegherea cu lumânări, dar şi în ziua de 15 august, care au insistat în mai mult pe vizita premierului la Putna şi la Cacica. Am găsit o singură relatare despre pelerinajul bicicliştilor în Cronica de Fălticeni, majoritatea ştirilor folosind informaţii din comunicatul de presă emis înaintea pelerinajului. Am selectat din ştirile de pe internet materiale apărute în Monitorul de Suceava, Obiectiv de Suceava, Crai Nou, NewsBucovina şi linkurile reportajele TVR, IntermediaTV şi Digi24.

IntermediaTV : http://www.youtube.com/watch?v=l6cPzAJSPKk
TVR http://stiri.tvr.ro
DIGI 24 http://www.digi24.ro

Cronica de Fălticeni (13 august 2013); autor: Alex.S.

Marţi, 13 august, la ora 19, un grup de 70 de biciclişti care participă la "Pelerinajul bicicliştilor Cacica", au ajuns la Fălticeni, locaţia de odihnă stabilită de organizatori.

Bicicliştii au plecat dimineaţă de la Institutul Teologic Romano-Catolic Franciscan din Roman. Un moment de rugăciune a marcat începutul pelerinajului, cu binecuvântarea acordată din partea episcopului de Iaşi, Petru Gherghel. Prima parte a pelerinajului pe bicicletă a avut 82 de kilometri şi a fost parcursă în 10 ore.

Din partea organizatorilor, preotul Pal Cristian ne-a declarat, la sosirea în Fălticeni: "Curajul şi entuziasmul tinerilor ne dau şi nouă celor care organizăm mai mult elan în pregătire. Pregătirile au început în urmă cu 3 luni. Mulţi dintre cei care participă la pelerinaj nu sunt profesionişti. Pelerinajul implică nu atât o condiţie fizică, cât o condiţie exterioară care se cere pentru un pelerinaj. Ne îndreptăm spre Sanctuarul Maicii Domnului, acolo se află Icoana Maicii Domnului de la Cacica care ne aşteaptă. Ideea acestui pelerinaj a apărut în urmă cu trei ani şi i-a aparţinut părintelui rector Romuald Bulai care este şi paroh la Sanctuarul de la Cacica. Ideea a venit ca o provocare sau ca o altă posibilitate oferită tinerilor de a face acest pelerinaj. Există tineri care ajung pe jos, care ajung cu diverse mijloace de transport. Este o posibilitate nouă, deşi unii o făceau dar nu în mod organizat. Sunt 70 cei care au ajuns în această seară la Fălticeni, tineri de pe teritoriul Diacezei de Iaşi. Iniţial s-au înscris 100 de tineri pentru acest pelerinaj. Unii au renunţat din diferite motive, poate unul dintre aceste motive a fost căldura, au fost şi 39 de grade. Am avut 300 de sticle de apă care s-au terminat până la prânz. Prin acest pelerinaj dăm o mărturie de credinţă. Aceşti tineri nu se duc la Sancruar nici pentru distracţie sau alte interese, o fac din tot sufletul. Sunt mulţi tineri care ar dori să facă acest lucru însă sunt unele inconveniente: fie nu au o bicicletă, sau nu au condiţii pentru a parcurge o asemenea distanţă".

Miercuri, la ora 7, pelerinii vor aborda ultimii 44 de kilometri până la Sanctuarul de la Cacica.

Monitorul de Suceava (16 august 2013); autor: Adelina Talpalariu

Premierul României a asistat alături de sute de pelerini la Sfânta Liturghie Pontificală

Sfânta Sărbătoare a Adormirii Maicii Domnului reprezintă un moment de o însemnătate deosebită în viaţa întregii comunităţi catolice din Cacica şi nu numai, biserica romano-catolică din localitate constituind un important loc de pelerinaj atât pentru catolicii din ţară, cât şi pentru cei din străinătate.

Sute de pelerini catolici s-au adunat în ziua de 15 august 2013, la Sanctuarul Marian de la Cacica, unde a avut loc oficierea Sfântei Liturghii Solemne Pontificale a hramului, ceremonie oficiată de Episcopul de Iaşi - Excelenţa Sa Petru Gherghel, alături fiindu-i şi PS Aurel Percă - episcop auxiliar de Iaşi, PS Joan Piris Frigola - episcop de Llieda, Spania, precum şi numeroşi preoţi din ţară şi din străinătate.

La slujba de joi a participat şi premierul Victor Ponta, acesta fiind însoţit de preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) - Cătălin Nechifor, de prefectul de Suceava - Florin Sinescu, vicepreşedintele CJ Alexandru Rădulescu, ambasadorul Poloniei în România - Marek Szczygiel, preşedintele Uniunii Polonezilor din România - deputatul Ghervazen Longher, primarul comunei Cacica - Elena Bologa, precum şi senatori, deputaţi şi şefi de deconcentrate. Premierul a ajuns la Cacica puţin după ora 11.00 şi a asistat la ceremonia religioasă o oră. De la Cacica, Victor Ponta s-a întors la Mănăstirea Putna. Sfânta Liturghie Solemnă a hramului

În centrul sărbătorii Adormirii Maicii Domnului a fost Liturghia Solemnă de hram, ceremonie ce a început la ora 11:00, când mulţimea s-a reunit în piaţeta din faţa basilicii pentru a rosti rugăciuni de cinstire a Sfintei Fecioare, Excelenţa Sa Petru Gherghel cuvântând despre familia creştină, despre importanţa sărbătorii de ieri şi despre Fecioara Maria. Purtând buchete de busuioc, credincioşii au înfruntat ploaia răcoroasă şi au asistat la întreaga slujbă.

La debutul ceremoniei, Excelenţa Sa Petru Gherghel a rostit credincioşilor: "Bine aţi venit aici, la Cacica, la Sanctuarul Maicii Domnului, la Mama noastră Cerească, pentru a vă bucura cu ea, pentru a vă oglindi în iubirea ei, iubirea voastră. Sărbătoarea ridicării Preacuratei Fecioare Maria cu trupul şi sufletul la cer este una dintre cele mai iubite şi preţuite sărbători ale bisericii creştine. Ea ne vorbeşte nu numai de destinul Maicii Domnului, ci şi de destinul şi vocaţia fiecăruia dintre noi, mai ales de destinul mamelor".

Acesta a transmis celor prezenţi că, în această zi de sărbătoare, creştinii "se unesc cu corul imens din ceruri pentru a cânta laudă acelei tinere pline de umilinţă şi credinţă, care a crezut că Dumnezeu e mare, că El poate să facă lucruri minunate în inima ei şi a tuturor ce se încred întru-totul în El".

Excelenţa Sa Petru Gherghel a adresat şi un mesaj tinerilor prezenţi la slujba de hram, transminţându-le acestora cuvântul Papei Francisc pe care acesta l-a rostit la Rio de Janeiro.

Slujba Pontificală a hramului de la Biserica Romano-Catolică de la Cacica a fost precedată de slujbe în limbile maghiară, germană şi polonă. 80 de biciclişti s-au pornit de la Roman pentru a ajunge la basilica de la Cacica

În dimineaţa zilei de marţi, 13 august, circa 80 de biciclişti au pornit de la Institutul Teologic Romano-Catolic Franciscan din Roman, aceştia ajungând la Cacica miercuri, 14 august. Este al treilea an consecutiv când zeci de biciclişti parcurg acest traseu pentru a ajunge la Suceava.

Alexandru Cricheş este din Bacău, iubeşte sportul pe două roţi, tânărul venind la Cacica alături de alţi biciclişti din judeţe ale Moldovei. Acesta a povestit că "în prima zi am parcurs 110 kilometri, până la Fălticeni, acolo unde ne-am cazat. A doua zi dimineaţă am pornit către Cacica. Mie mi-a făcut plăcere să particip alături de ceilalţi biciclişti. Ar fi o idee bună să întreprindem această acţiune an de an, cu toate că starea drumurilor nu este cea care ne-am fi dorit-o". Pelerini la Cacica

Pelerinajele organizate la Cacica, la jumătatea lunii august, sunt considerate ca fiind cele mai importante pelerinaje catolice din Moldova. Indiferent de oraşul de baştină, credincioşii urmează negreşit în fiecare an drumul spre Cacica pentru rugă şi spovedanie.

Veronica Bulai este din Bacău şi mărturiseşte că de 13 ani vine la Cacica pentru a se ruga pentru sănătate, pentru binele casei, al familiei, spor şi ajutor. "Merg în pelerinaj în mai multe locuri, dar la Cacica am simţit o vindecare profundă, am fost foarte bolnavă şi aici m-am vindecat. Vin să mulţumesc Preasfinţitei Fecioarei Maria pentru că mă simt bine. Am dormit aseară în fân, într-o şură, aşa cum s-a născut şi Iisus Hristos", povesteşte femeia.

Pe platoul de lângă basilică, numeroşi pelerini îşi amenajaseră corturi pentru a putea trece cu bine noapte de dinaintea slujbei de hram.

De la Adjud a venit şi Gabriel, împreună cu familia sa, tânărul povestind că face pelerinaj la Cacica "de când nu ştiam să merg". "Aici este centrul de pelerinaj din ţară, aici vine familia mea de mulţi ani. Este ziua mamei noastre, a tuturor, indiferent că suntem catolici, ortodocşi", spune Gabriel.

La ceremonie au asistat pelerini din România, Polonia, Austria, Germania, Ungaria şi Italia.

Obiectiv de Suceava (16 august 2013); autor: Georgiana Groza

Credincioşi din toate colţurile lumii, la hramul Adormirea Maicii Domnului de la Cacica

5.000 pelerini şi oficialităţi locale şi judeţene au participat ,ieri, la slujba de la Sanctuarul de la Cacica "Basilica Minor" cu hramul Adormirea Maicii Domnului. La Sfânta Liturghie Pontificală, oficiată de PS Petru Gherghel, episcop de Iaşi a asistat şi premierul Victor Ponta.

Peste 5.000 de credincioşi romano-catolici din toate colţurile ţării, dar şi din străinătate s-au adunat, ieri, pentru a participa la slujba de la Sanctuarul de la Cacica "Basilica Minor" cu hramul Adormirea Maicii Domnului. In ziua de hram, manifestările religioase au debutat de la primele ore ale dimineţii, iar Sfânta Liturghie a fost oficiată în romana, maghiară, polonă şi germană. La această mare sărbătoare a fost prezent premierul Victor Ponta, împreună cu oficialităţi locale şi judeţene - Cătălin Nechifor, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Florin Sinescu, prefectul judeţului, Alexandru Rădulescu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Mirela Adomnicăi, directorul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Elena Boloca, primarul comunei Cacica, Ghervazen Longher, preşedintele Uniunii Polonezilor din România, parlamentari suceveni, precum deputaţii Gavril Mîrza, Ioan Stan şi Eugen Uricec, dar şi Marek Szczygiel, ambasadorul Poloniei în România.

Începând de la ora 11.00, oră la care a ajuns la Cacica şi primul ministru Victor Ponta, însoţit de alţi parlamentari din judeţ care au fost alături de el la slujba de la Mănăstirea Putna, pelerinii şi oficialităţile au asistat în curtea bisericii la Sfânta Liturghie Pontificală, oficiată de PS Petru Gherghel, episcop de Iaşi.

La ceremonia religioasă au participat atât preoţi din ţară, cât şi din străinătate- PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iaşi şi PS Joan Piris Frigola, episcop de Llieda-Spania, care a adresat un mesaj special pelerinilor.

Celebrările de la Sanctuarul naţional marian din Cacica prilejuite de sărbătoarea Adormirea Maicii Domnului au început marţi dimineaţă, cu pelerinajul celor aproximativ o sută de biciclişti care au plecat de la Institutul Teologic Romano-Catolic Franciscan din Roman şi au parcurs 126,4 kilometri, ajungând în cursul zilei de miercuri în localitatea suceveană Cacica.

Tot în cursul dimineţii de miercuri a avut loc şi pelerinajul tinerilor, condus de episcopul auxiliar de Iaşi Aurel Percă, pelerinii parcurgând pe jos o distanţă de cinci kilometri până la Cacica. Miercuri după-amiază a fost oficiată Sfânta Liturghie, animată de tineri, urmată, în cursul serii, de privegherea mariană cu lumânări, care constituie pentru pelerini apogeul ajunului sărbătorii Adormirea Maicii Domnului, dar şi de rugăciuni şi cântece mariane, celebrare prezidată de PS Petru Gherghel, episcop de Iaşi. Premierul Victor Ponta, rugat de autorităţi să ofere sprijin pentru dezvoltarea zonei.

După oficierea slujbei de la biserica romano-catolică din Cacica, Elena Boloca, primarul comunei Cacica a cerut sprijin primulului ministru pentru creşterea capacităţii producţiei de la salina din localitate, dar şi pentru dezvoltarea turismului balnear. "Am solicitat neapărat prin fonduri europene sau prin programe guvernamentale să ne ajute. Exploataţia de sare de la Cacica funcţionează, dar nu cum ne-am dori, iar salina este emblema comunei noastre", a declarat Elena Boloca. Premierul Victor Ponta a promis să acorde sprijin, arătând că el cunoaşte bine zona, mai ales că şi-a petrecut copilăria în satul Pârteşti, care face parte din comuna Cacica. De aici, Victor Ponta s-a întors la Putna, unde soţia sa, Daciana Sârbu a rămas să participe până la capăt la slujba religioasă de acolo. Potrivit surselor din anturajul oficial, familia primului ministru urma să îşi petreacă noaptea la Dragomirna, ca şi cu o zi înainte, urmând ca astăzi, Victor Ponta să fie introdus de administraţia locală în chestiuni administrative, prefigurându-se discuţii legate de finalizarea lucrărilor la şoseaua de centură a Sucevei, dar şi referitoare la alte investiţii din judeţ pentru care se aşteaptă finanţări guvernamentale.

"Cacica este singurul loc în care mă încarc cu energie pozitivă, mă încarc sufleteşte şi în care îmi regăsesc liniştea"

Vremea nefavorabilă nu a constituit un impediment pentru pelerinii care au venit să se roage la icoana miraculoasă a Preacuratei Fecioare Maria, copie a Madonei Negre de la Cestokowa, din Polonia, mulţi dintre aceştia venind cu o zi sau cu două înainte, pentru a-şi instala corturile şi pentru a se bucura de toată procesiunea. O pelerină venită tocmai din Oneşti a declarat : "O cunoştinţă mi-a spus : "trebuie să ai multe păcate de mergi aşa des la biserică". I-am răspuns: Este singurul loc în care mă încarc cu energie pozitivă, mă încarc sufleteşte şi în care îmi regăsesc liniştea". Mulţi dintre cei care au venit la Cacica au mărturisit că rugăciunile lor la Fecioara Maria s-au împlinit. «Oamenii sunt atraşi atât de loc, cât şi de minunile care s-au petrecut. Unui copil de 7 ani, cu leucemie, căruia medicii nu-i mai dădeau nici o şansă de supravieţuire, a ajuns la vârsta de 37 ani şi e sănătos, după ce a fost adus de părinţi aici la Cacica şi s-au rugat la Sfânta Fecioară», a declarat o altă pelerină.

Dacă o parte din pelerini s-au spovedit, alţii au citit rugăciuni din cărţi şi au aprins candele. Cacica este, pentru Biserica Catolică, un loc de rugăciune şi meditaţie, sfinţit prin prezenţa icoanei miraculoase a Preacuratei Fecioare Maria, copie a icoanei "Madona Neagră" de la Czestochowa (Polonia), care a fost adusă la Cacica în anul 1809. Sanctuarul se găseşte în frumoasa regiune bucovineană, la 19 km de Gura Humorului şi la 36 de km de Suceava. Bazilica se află în centrul localităţii, care este înconjurată de dealuri acoperite cu păduri, pajişti, delectând prin această imagine privirea oricărui trecător. Actuala biserică a fost construită între anii 1903 şi 1904, în stil neogotic, în crucieră, din piatră cioplită şi cărămidă roşie presată, urmând un proiect din Polonia. Biserica a fost consacrată în ziua de 16 octombrie 1904, de către arhiepiscopii de Lwow: Josef Bilcewski şi Josef Weber. Cu această ocazie s-a stabilit celebrarea oficială a hramului şi a pelerinajului în cinstea Adormirii Maicii Domnului din ziua de 15 august. În ziua de 15 august 1996, biserica a fost declarată sanctuar diecezan, iar în anul 1997 a fost declarată sanctuar naţional. In anul 2000 papa Ioan Paul al II-lea a acordat bisericii titlul de "Basilica Minor".

Crai nou (16 august 2013); autor: D. Beale

Pelerinaj la sanctuarul de la Cacica

Mii de pelerini romano-catolici, dar şi de alte confesiuni, au venit şi anul acesta la sanctuarul naţional marian din Cacica cu ocazia celebrării Adormirii Maicii Domnului.

Alături de români au făcut pelerinajul la icoana sfintei Fecioare de la Cacica credincioşi din Germania, Polonia, Ungaria, Austria şi Italia, laici şi clerici, mare parte dintre ei nelipsiţi de la ceremoniile desfăşurate anual în zilele de 14 şi 15 august la sanctuar.

Pelerinajul din 2013 marchează încheierea ciclului de trei ani dedicat familiei, ani în care icoana făcătoare de minuni de la Cacica a fost prezentă în toate comunităţile romano-catolice ale Diecezei de Iaşi.

La celebrările de la Cacica au fost prezenţi Preasfinţitul Petru Gherghel, episcop de Iaşi, Preasfinţitul Aurel Percă, episcop auxiliar de Iaşi, dar şi PS Joan Piris Frígola, episcopul spaniol de Lleida, cel care a avut ieri, la Liturghia mariană de hram, un mesaj special pentru pelerini. Oaspete de seamă al manifestărilor organizate la Cacica în acest an a fost primul ministru al României, Victor Ponta, venit la sanctuarul de la Cacica de la Mănăstirea Putna, al cărei hram se sărbătoreşte de asemenea în ziua celebrării Adormirii Maicii Domnului. La Liturghia de hram a sărbătorii Adormirii Maicii Domnului au asistat, pe lângă premierul Victor Ponta, preşedintele CJ Suceava, Cătălin Nechifor, prefectul Florin Sinescu, deputaţii PSD Eugen Uricec şi Gavril Mîrza, secretarul executiv al PSD Suceava, Lorand Ercse.

La slujbă au participat şi deputatul minorităţii poloneze, Ghervazen Longher, ambasadorul Poloniei în România, Marek Szczygiel, precum şi alte personalităţi politice.

Pelerinajul de Adormirea Maicii Domnului a cuprins trei zile de manifestări, începute în data de 13 august, când aproximativ 100 de biciclişti au plecat de la de la Institutul Teologic Romano-Catolic Franciscan din Roman spre Cacica. Au ajuns pe 14, înainte de prânz, când s-a oficiat Liturghia de deschidere a pelerinajului.

Tot pe 14 august s-a organizat obişnuitul pelerinaj al tinerilor condus de PS Aurel Percă, cel care a cuprins 5 km de mers pe jos, de la linia ferată la Sanctuar, acolo unde tinerii pelerini au fost din nou primiţi cu ceremonii specifice.

Seara de 14 august reprezintă în fiecare an apogeul manifestărilor şi poate cel mai frumos moment al pelerinajului marian de la Cacica. De la ora 22 a avut loc Privegherea mariană cu lumânări, momente de rugăciuni şi cântece, la care au venit, în ciuda ameninţărilor de ploaie, mii de oameni.

Ziua de hram de ieri a început dimineaţă devreme, de la ora 6, cu liturghia în limba română, liturghia greco-catolică, liturghiile în limbile maghiară, polonă şi germană, celebrate la grotă, altarul din spatele Sanctuarului. A fost primul an când liturghia în limba germană nu a mai fost oficiată de venerabilul părinte Johann Proschinger, ultimul preot de limbă germană din Moldova, care s-a stins la sfârşitul lunii mai, anul acesta.

La Liturghia de hram celebrată de PS Joan Piris Frígola, la care au participat alte zeci de preoţi romano-catolici din ţară şi din străinătate, a fost din nou prezentă o mare de oameni. Cu florile şi obiectele sfinţite la sfârşitul sărbătorii, aceştia au plecat acasă cu încă ceva bun şi luminos în sufletele lor.

"Cu siguranţă, şi anul acesta, de la Cacica mulţi s-au întors la casele lor reînnoiţi sufleteşte. Dumnezeu a vorbit multor inimi, iar icoana Maicii Domnului din sanctuar, copie fidelă a celei de la Czestochowa, a îndreptat privirile multor pelerini spre cea care este «plină de har», pentru a contempla împreună cu ea minunile pe care Dumnezeu le face zi de zi cu noi", a scris pr. Cornel Cadar în numele Diecezei de Iaşi.

Cacica, de 200 de ani locul sfinţit de "Madona Neagră"

Cacica este loc de rugăciune şi meditaţie de peste 200 de ani, sfinţit prin prezenţa icoanei miraculoase a Preacuratei Fecioare Maria, copie a icoanei "Madona Neagră" de la Czestochowa (Polonia), care a fost adusă aici în anul 1809.

Actuala biserică, devenită ulterior sanctuar, a fost construită între anii 1903 şi 1904, după un proiect polonez. În anul terminării, locaşul a fost consacrat şi de atunci s-a stabilit 15 august ca zi de hram şi de pelerinaj în cinstea Adormirii Maicii Domnului.

Tot de 15 august, 1996 însă, biserica a fost declarată sanctuar diecezan şi un an mai târziu sanctuar naţional.

Anul acesta sunt 13 ani de când Papa Ioan Paul al II-lea a acordat bisericii titlul de "basilica minor". newsbucovina.ro (15 august 2013)

Premierul a asistat la Liturghia de hram a sărbătorii Adormirii Maicii Domnului, oficiată la Cacica

Mii de pelerini au fost şi anul acesta la sanctuarul naţional marian din Cacica cu ocazia sărbătorii Adormirea Maicii Domnului. În afara celor din România, au fost prezenţi pelerini din Germania, Polonia, Ungaria, Austria, Italia, iar la celebrările de anul acesta a fost prezent şi PS Joan Piris Frígola, episcop de Lleida -Spania.

Din programul celebrărilor de la Cacica a făcut parte pelerinajul tinerilor de miercuri, 14 august, ce a fost condus de PS Aurel Percă. Privegherea mariană cu lumânări de la ora 22.00 a constituit pentru pelerini apogeul ajunului sărbătorii Adormirea Maicii Domnului.

Celebrările din ziua de joi au început la ora 06.00 cu sfânta Liturghie în limba română, iar la ora 07.30 cu sfânta Liturghie greco-catolică urmate de liturghia în limba maghiară va fi la ora 08.30 şi liturghiile în limba polonă şi în limba germană, la ora 09.15.

La Liturghia de hram a sărbătorii Adormirii Maicii Domnului oficiată de episcopul de Iaşi a asistat şi premierul Victor Ponta care a fost însoţit de preşedintele CJ Suceava, Cătălin Nechifor, de prefectul Florin Sinescu, de deputaţii PSD Eugen Uricec şi Gavril Mîrza, de secretarul executiv al PSD Suceava, Lorand Ercse.

La slujbă au participat şi deputatul minorităţii poloneze, Ghervazen Longher, ambasadorul Poloniei în România, Marek Szczygiel, precum şi alte personalităţi politice.

Episcopul Diecezei Romano-Catolice Iaşi, PS Petru Gherghel, a spus în cuvântul său către pelerinii prezenţi, joi, la Cacica, la Sfânta Liturghie Pontificală cu prilejul sărbătorii Adormirea Maicii Domnului, că "Fecioara Maria a fost onorată şi cinstită de însuşi Dumnezeu".

"Cu pruncul Isus în braţe, ea a ţinut să orienteze fiecare creştin şi creştină, dar mai ales fiecare mamă, nu atât spre coroana sa din aur sau argint, ci spre coroana sa cerească, Fiul lui Dumnezeu făcut om şi Fiul ei, pe care ea l-a adus pe pământ prin lucrarea specială a Duhului Sfânt. De mii de ani, icoana Maicii Domnului cu pruncul în braţe îndreaptă spre mamele creştine o chemare sfântă. Acest lucru, într-un chip deosebit, se întâmplă, astăzi, aici, la Cacica, unde o întâlnim pe mama noastră, pe Maria, mama tuturor creştinilor, cu pruncul ei în braţe", a spus PS Petru Gherghel.