Pelerinajul la Cacica 2013 prezentat în presă

Pelerinajul de la Cacica a fost prezentat și anul acesta de mass-media locală dar și națională. Au fost știri atât în ziua de 14 august care prezentau programul pelerinajului și privegherea cu lumânări, dar și în ziua de 15 august, care au insistat în mai mult pe vizita premierului la Putna și la Cacica. Am găsit o singură relatare despre pelerinajul bicicliștilor în Cronica de Fălticeni, majoritatea știrilor folosind informații din comunicatul de presă emis înaintea pelerinajului. Am selectat din știrile de pe internet materiale apărute în Monitorul de Suceava, Obiectiv de Suceava, Crai Nou, NewsBucovina și linkurile reportajele TVR, IntermediaTV și Digi24.

IntermediaTV : http://www.youtube.com/watch?v=l6cPzAJSPKk
TVR http://stiri.tvr.ro
DIGI 24 http://www.digi24.ro

Cronica de Fălticeni (13 august 2013); autor: Alex.S.

Marți, 13 august, la ora 19, un grup de 70 de bicicliști care participă la "Pelerinajul bicicliștilor Cacica", au ajuns la Fălticeni, locația de odihnă stabilită de organizatori.

Bicicliștii au plecat dimineață de la Institutul Teologic Romano-Catolic Franciscan din Roman. Un moment de rugăciune a marcat începutul pelerinajului, cu binecuvântarea acordată din partea episcopului de Iași, Petru Gherghel. Prima parte a pelerinajului pe bicicletă a avut 82 de kilometri și a fost parcursă în 10 ore.

Din partea organizatorilor, preotul Pal Cristian ne-a declarat, la sosirea în Fălticeni: "Curajul și entuziasmul tinerilor ne dau și nouă celor care organizăm mai mult elan în pregătire. Pregătirile au început în urmă cu 3 luni. Mulți dintre cei care participă la pelerinaj nu sunt profesioniști. Pelerinajul implică nu atât o condiție fizică, cât o condiție exterioară care se cere pentru un pelerinaj. Ne îndreptăm spre Sanctuarul Maicii Domnului, acolo se află Icoana Maicii Domnului de la Cacica care ne așteaptă. Ideea acestui pelerinaj a apărut în urmă cu trei ani și i-a aparținut părintelui rector Romuald Bulai care este și paroh la Sanctuarul de la Cacica. Ideea a venit ca o provocare sau ca o altă posibilitate oferită tinerilor de a face acest pelerinaj. Există tineri care ajung pe jos, care ajung cu diverse mijloace de transport. Este o posibilitate nouă, deși unii o făceau dar nu în mod organizat. Sunt 70 cei care au ajuns în această seară la Fălticeni, tineri de pe teritoriul Diacezei de Iași. Inițial s-au înscris 100 de tineri pentru acest pelerinaj. Unii au renunțat din diferite motive, poate unul dintre aceste motive a fost căldura, au fost și 39 de grade. Am avut 300 de sticle de apă care s-au terminat până la prânz. Prin acest pelerinaj dăm o mărturie de credință. Acești tineri nu se duc la Sancruar nici pentru distracție sau alte interese, o fac din tot sufletul. Sunt mulți tineri care ar dori să facă acest lucru însă sunt unele inconveniente: fie nu au o bicicletă, sau nu au condiții pentru a parcurge o asemenea distanță".

Miercuri, la ora 7, pelerinii vor aborda ultimii 44 de kilometri până la Sanctuarul de la Cacica.

Monitorul de Suceava (16 august 2013); autor: Adelina Talpalariu

Premierul României a asistat alături de sute de pelerini la Sfânta Liturghie Pontificală

Sfânta Sărbătoare a Adormirii Maicii Domnului reprezintă un moment de o însemnătate deosebită în viața întregii comunități catolice din Cacica și nu numai, biserica romano-catolică din localitate constituind un important loc de pelerinaj atât pentru catolicii din țară, cât și pentru cei din străinătate.

Sute de pelerini catolici s-au adunat în ziua de 15 august 2013, la Sanctuarul Marian de la Cacica, unde a avut loc oficierea Sfântei Liturghii Solemne Pontificale a hramului, ceremonie oficiată de Episcopul de Iași - Excelența Sa Petru Gherghel, alături fiindu-i și PS Aurel Percă - episcop auxiliar de Iași, PS Joan Piris Frigola - episcop de Llieda, Spania, precum și numeroși preoți din țară și din străinătate.

La slujba de joi a participat și premierul Victor Ponta, acesta fiind însoțit de președintele Consiliului Județean (CJ) - Cătălin Nechifor, de prefectul de Suceava - Florin Sinescu, vicepreședintele CJ Alexandru Rădulescu, ambasadorul Poloniei în România - Marek Szczygiel, președintele Uniunii Polonezilor din România - deputatul Ghervazen Longher, primarul comunei Cacica - Elena Bologa, precum și senatori, deputați și șefi de deconcentrate. Premierul a ajuns la Cacica puțin după ora 11.00 și a asistat la ceremonia religioasă o oră. De la Cacica, Victor Ponta s-a întors la Mănăstirea Putna. Sfânta Liturghie Solemnă a hramului

În centrul sărbătorii Adormirii Maicii Domnului a fost Liturghia Solemnă de hram, ceremonie ce a început la ora 11:00, când mulțimea s-a reunit în piațeta din fața basilicii pentru a rosti rugăciuni de cinstire a Sfintei Fecioare, Excelența Sa Petru Gherghel cuvântând despre familia creștină, despre importanța sărbătorii de ieri și despre Fecioara Maria. Purtând buchete de busuioc, credincioșii au înfruntat ploaia răcoroasă și au asistat la întreaga slujbă.

La debutul ceremoniei, Excelența Sa Petru Gherghel a rostit credincioșilor: "Bine ați venit aici, la Cacica, la Sanctuarul Maicii Domnului, la Mama noastră Cerească, pentru a vă bucura cu ea, pentru a vă oglindi în iubirea ei, iubirea voastră. Sărbătoarea ridicării Preacuratei Fecioare Maria cu trupul și sufletul la cer este una dintre cele mai iubite și prețuite sărbători ale bisericii creștine. Ea ne vorbește nu numai de destinul Maicii Domnului, ci și de destinul și vocația fiecăruia dintre noi, mai ales de destinul mamelor".

Acesta a transmis celor prezenți că, în această zi de sărbătoare, creștinii "se unesc cu corul imens din ceruri pentru a cânta laudă acelei tinere pline de umilință și credință, care a crezut că Dumnezeu e mare, că El poate să facă lucruri minunate în inima ei și a tuturor ce se încred întru-totul în El".

Excelența Sa Petru Gherghel a adresat și un mesaj tinerilor prezenți la slujba de hram, transmințându-le acestora cuvântul Papei Francisc pe care acesta l-a rostit la Rio de Janeiro.

Slujba Pontificală a hramului de la Biserica Romano-Catolică de la Cacica a fost precedată de slujbe în limbile maghiară, germană și polonă. 80 de bicicliști s-au pornit de la Roman pentru a ajunge la basilica de la Cacica

În dimineața zilei de marți, 13 august, circa 80 de bicicliști au pornit de la Institutul Teologic Romano-Catolic Franciscan din Roman, aceștia ajungând la Cacica miercuri, 14 august. Este al treilea an consecutiv când zeci de bicicliști parcurg acest traseu pentru a ajunge la Suceava.

Alexandru Cricheș este din Bacău, iubește sportul pe două roți, tânărul venind la Cacica alături de alți bicicliști din județe ale Moldovei. Acesta a povestit că "în prima zi am parcurs 110 kilometri, până la Fălticeni, acolo unde ne-am cazat. A doua zi dimineață am pornit către Cacica. Mie mi-a făcut plăcere să particip alături de ceilalți bicicliști. Ar fi o idee bună să întreprindem această acțiune an de an, cu toate că starea drumurilor nu este cea care ne-am fi dorit-o". Pelerini la Cacica

Pelerinajele organizate la Cacica, la jumătatea lunii august, sunt considerate ca fiind cele mai importante pelerinaje catolice din Moldova. Indiferent de orașul de baștină, credincioșii urmează negreșit în fiecare an drumul spre Cacica pentru rugă și spovedanie.

Veronica Bulai este din Bacău și mărturisește că de 13 ani vine la Cacica pentru a se ruga pentru sănătate, pentru binele casei, al familiei, spor și ajutor. "Merg în pelerinaj în mai multe locuri, dar la Cacica am simțit o vindecare profundă, am fost foarte bolnavă și aici m-am vindecat. Vin să mulțumesc Preasfințitei Fecioarei Maria pentru că mă simt bine. Am dormit aseară în fân, într-o șură, așa cum s-a născut și Iisus Hristos", povestește femeia.

Pe platoul de lângă basilică, numeroși pelerini își amenajaseră corturi pentru a putea trece cu bine noapte de dinaintea slujbei de hram.

De la Adjud a venit și Gabriel, împreună cu familia sa, tânărul povestind că face pelerinaj la Cacica "de când nu știam să merg". "Aici este centrul de pelerinaj din țară, aici vine familia mea de mulți ani. Este ziua mamei noastre, a tuturor, indiferent că suntem catolici, ortodocși", spune Gabriel.

La ceremonie au asistat pelerini din România, Polonia, Austria, Germania, Ungaria și Italia.

Obiectiv de Suceava (16 august 2013); autor: Georgiana Groza

Credincioși din toate colțurile lumii, la hramul Adormirea Maicii Domnului de la Cacica

5.000 pelerini și oficialități locale și județene au participat ,ieri, la slujba de la Sanctuarul de la Cacica "Basilica Minor" cu hramul Adormirea Maicii Domnului. La Sfânta Liturghie Pontificală, oficiată de PS Petru Gherghel, episcop de Iași a asistat și premierul Victor Ponta.

Peste 5.000 de credincioși romano-catolici din toate colțurile țării, dar și din străinătate s-au adunat, ieri, pentru a participa la slujba de la Sanctuarul de la Cacica "Basilica Minor" cu hramul Adormirea Maicii Domnului. In ziua de hram, manifestările religioase au debutat de la primele ore ale dimineții, iar Sfânta Liturghie a fost oficiată în romana, maghiară, polonă și germană. La această mare sărbătoare a fost prezent premierul Victor Ponta, împreună cu oficialități locale și județene - Cătălin Nechifor, președintele Consiliului Județean Suceava, Florin Sinescu, prefectul județului, Alexandru Rădulescu, vicepreședintele Consiliului Județean, Mirela Adomnicăi, directorul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă, Elena Boloca, primarul comunei Cacica, Ghervazen Longher, președintele Uniunii Polonezilor din România, parlamentari suceveni, precum deputații Gavril Mîrza, Ioan Stan și Eugen Uricec, dar și Marek Szczygiel, ambasadorul Poloniei în România.

Începând de la ora 11.00, oră la care a ajuns la Cacica și primul ministru Victor Ponta, însoțit de alți parlamentari din județ care au fost alături de el la slujba de la Mănăstirea Putna, pelerinii și oficialitățile au asistat în curtea bisericii la Sfânta Liturghie Pontificală, oficiată de PS Petru Gherghel, episcop de Iași.

La ceremonia religioasă au participat atât preoți din țară, cât și din străinătate- PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași și PS Joan Piris Frigola, episcop de Llieda-Spania, care a adresat un mesaj special pelerinilor.

Celebrările de la Sanctuarul național marian din Cacica prilejuite de sărbătoarea Adormirea Maicii Domnului au început marți dimineață, cu pelerinajul celor aproximativ o sută de bicicliști care au plecat de la Institutul Teologic Romano-Catolic Franciscan din Roman și au parcurs 126,4 kilometri, ajungând în cursul zilei de miercuri în localitatea suceveană Cacica.

Tot în cursul dimineții de miercuri a avut loc și pelerinajul tinerilor, condus de episcopul auxiliar de Iași Aurel Percă, pelerinii parcurgând pe jos o distanță de cinci kilometri până la Cacica. Miercuri după-amiază a fost oficiată Sfânta Liturghie, animată de tineri, urmată, în cursul serii, de privegherea mariană cu lumânări, care constituie pentru pelerini apogeul ajunului sărbătorii Adormirea Maicii Domnului, dar și de rugăciuni și cântece mariane, celebrare prezidată de PS Petru Gherghel, episcop de Iași. Premierul Victor Ponta, rugat de autorități să ofere sprijin pentru dezvoltarea zonei.

După oficierea slujbei de la biserica romano-catolică din Cacica, Elena Boloca, primarul comunei Cacica a cerut sprijin primulului ministru pentru creșterea capacității producției de la salina din localitate, dar și pentru dezvoltarea turismului balnear. "Am solicitat neapărat prin fonduri europene sau prin programe guvernamentale să ne ajute. Exploatația de sare de la Cacica funcționează, dar nu cum ne-am dori, iar salina este emblema comunei noastre", a declarat Elena Boloca. Premierul Victor Ponta a promis să acorde sprijin, arătând că el cunoaște bine zona, mai ales că și-a petrecut copilăria în satul Pârtești, care face parte din comuna Cacica. De aici, Victor Ponta s-a întors la Putna, unde soția sa, Daciana Sârbu a rămas să participe până la capăt la slujba religioasă de acolo. Potrivit surselor din anturajul oficial, familia primului ministru urma să își petreacă noaptea la Dragomirna, ca și cu o zi înainte, urmând ca astăzi, Victor Ponta să fie introdus de administrația locală în chestiuni administrative, prefigurându-se discuții legate de finalizarea lucrărilor la șoseaua de centură a Sucevei, dar și referitoare la alte investiții din județ pentru care se așteaptă finanțări guvernamentale.

"Cacica este singurul loc în care mă încarc cu energie pozitivă, mă încarc sufletește și în care îmi regăsesc liniștea"

Vremea nefavorabilă nu a constituit un impediment pentru pelerinii care au venit să se roage la icoana miraculoasă a Preacuratei Fecioare Maria, copie a Madonei Negre de la Cestokowa, din Polonia, mulți dintre aceștia venind cu o zi sau cu două înainte, pentru a-și instala corturile și pentru a se bucura de toată procesiunea. O pelerină venită tocmai din Onești a declarat : "O cunoștință mi-a spus : "trebuie să ai multe păcate de mergi așa des la biserică". I-am răspuns: Este singurul loc în care mă încarc cu energie pozitivă, mă încarc sufletește și în care îmi regăsesc liniștea". Mulți dintre cei care au venit la Cacica au mărturisit că rugăciunile lor la Fecioara Maria s-au împlinit. «Oamenii sunt atrași atât de loc, cât și de minunile care s-au petrecut. Unui copil de 7 ani, cu leucemie, căruia medicii nu-i mai dădeau nici o șansă de supraviețuire, a ajuns la vârsta de 37 ani și e sănătos, după ce a fost adus de părinți aici la Cacica și s-au rugat la Sfânta Fecioară», a declarat o altă pelerină.

Dacă o parte din pelerini s-au spovedit, alții au citit rugăciuni din cărți și au aprins candele. Cacica este, pentru Biserica Catolică, un loc de rugăciune și meditație, sfințit prin prezența icoanei miraculoase a Preacuratei Fecioare Maria, copie a icoanei "Madona Neagră" de la Czestochowa (Polonia), care a fost adusă la Cacica în anul 1809. Sanctuarul se găsește în frumoasa regiune bucovineană, la 19 km de Gura Humorului și la 36 de km de Suceava. Bazilica se află în centrul localității, care este înconjurată de dealuri acoperite cu păduri, pajiști, delectând prin această imagine privirea oricărui trecător. Actuala biserică a fost construită între anii 1903 și 1904, în stil neogotic, în crucieră, din piatră cioplită și cărămidă roșie presată, urmând un proiect din Polonia. Biserica a fost consacrată în ziua de 16 octombrie 1904, de către arhiepiscopii de Lwow: Josef Bilcewski și Josef Weber. Cu această ocazie s-a stabilit celebrarea oficială a hramului și a pelerinajului în cinstea Adormirii Maicii Domnului din ziua de 15 august. În ziua de 15 august 1996, biserica a fost declarată sanctuar diecezan, iar în anul 1997 a fost declarată sanctuar național. In anul 2000 papa Ioan Paul al II-lea a acordat bisericii titlul de "Basilica Minor".

Crai nou (16 august 2013); autor: D. Beale

Pelerinaj la sanctuarul de la Cacica

Mii de pelerini romano-catolici, dar și de alte confesiuni, au venit și anul acesta la sanctuarul național marian din Cacica cu ocazia celebrării Adormirii Maicii Domnului.

Alături de români au făcut pelerinajul la icoana sfintei Fecioare de la Cacica credincioși din Germania, Polonia, Ungaria, Austria și Italia, laici și clerici, mare parte dintre ei nelipsiți de la ceremoniile desfășurate anual în zilele de 14 și 15 august la sanctuar.

Pelerinajul din 2013 marchează încheierea ciclului de trei ani dedicat familiei, ani în care icoana făcătoare de minuni de la Cacica a fost prezentă în toate comunitățile romano-catolice ale Diecezei de Iași.

La celebrările de la Cacica au fost prezenți Preasfințitul Petru Gherghel, episcop de Iași, Preasfințitul Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, dar și PS Joan Piris Frígola, episcopul spaniol de Lleida, cel care a avut ieri, la Liturghia mariană de hram, un mesaj special pentru pelerini. Oaspete de seamă al manifestărilor organizate la Cacica în acest an a fost primul ministru al României, Victor Ponta, venit la sanctuarul de la Cacica de la Mănăstirea Putna, al cărei hram se sărbătorește de asemenea în ziua celebrării Adormirii Maicii Domnului. La Liturghia de hram a sărbătorii Adormirii Maicii Domnului au asistat, pe lângă premierul Victor Ponta, președintele CJ Suceava, Cătălin Nechifor, prefectul Florin Sinescu, deputații PSD Eugen Uricec și Gavril Mîrza, secretarul executiv al PSD Suceava, Lorand Ercse.

La slujbă au participat și deputatul minorității poloneze, Ghervazen Longher, ambasadorul Poloniei în România, Marek Szczygiel, precum și alte personalități politice.

Pelerinajul de Adormirea Maicii Domnului a cuprins trei zile de manifestări, începute în data de 13 august, când aproximativ 100 de bicicliști au plecat de la de la Institutul Teologic Romano-Catolic Franciscan din Roman spre Cacica. Au ajuns pe 14, înainte de prânz, când s-a oficiat Liturghia de deschidere a pelerinajului.

Tot pe 14 august s-a organizat obișnuitul pelerinaj al tinerilor condus de PS Aurel Percă, cel care a cuprins 5 km de mers pe jos, de la linia ferată la Sanctuar, acolo unde tinerii pelerini au fost din nou primiți cu ceremonii specifice.

Seara de 14 august reprezintă în fiecare an apogeul manifestărilor și poate cel mai frumos moment al pelerinajului marian de la Cacica. De la ora 22 a avut loc Privegherea mariană cu lumânări, momente de rugăciuni și cântece, la care au venit, în ciuda amenințărilor de ploaie, mii de oameni.

Ziua de hram de ieri a început dimineață devreme, de la ora 6, cu liturghia în limba română, liturghia greco-catolică, liturghiile în limbile maghiară, polonă și germană, celebrate la grotă, altarul din spatele Sanctuarului. A fost primul an când liturghia în limba germană nu a mai fost oficiată de venerabilul părinte Johann Proschinger, ultimul preot de limbă germană din Moldova, care s-a stins la sfârșitul lunii mai, anul acesta.

La Liturghia de hram celebrată de PS Joan Piris Frígola, la care au participat alte zeci de preoți romano-catolici din țară și din străinătate, a fost din nou prezentă o mare de oameni. Cu florile și obiectele sfințite la sfârșitul sărbătorii, aceștia au plecat acasă cu încă ceva bun și luminos în sufletele lor.

"Cu siguranță, și anul acesta, de la Cacica mulți s-au întors la casele lor reînnoiți sufletește. Dumnezeu a vorbit multor inimi, iar icoana Maicii Domnului din sanctuar, copie fidelă a celei de la Czestochowa, a îndreptat privirile multor pelerini spre cea care este «plină de har», pentru a contempla împreună cu ea minunile pe care Dumnezeu le face zi de zi cu noi", a scris pr. Cornel Cadar în numele Diecezei de Iași.

Cacica, de 200 de ani locul sfințit de "Madona Neagră"

Cacica este loc de rugăciune și meditație de peste 200 de ani, sfințit prin prezența icoanei miraculoase a Preacuratei Fecioare Maria, copie a icoanei "Madona Neagră" de la Czestochowa (Polonia), care a fost adusă aici în anul 1809.

Actuala biserică, devenită ulterior sanctuar, a fost construită între anii 1903 și 1904, după un proiect polonez. În anul terminării, locașul a fost consacrat și de atunci s-a stabilit 15 august ca zi de hram și de pelerinaj în cinstea Adormirii Maicii Domnului.

Tot de 15 august, 1996 însă, biserica a fost declarată sanctuar diecezan și un an mai târziu sanctuar național.

Anul acesta sunt 13 ani de când Papa Ioan Paul al II-lea a acordat bisericii titlul de "basilica minor". newsbucovina.ro (15 august 2013)

Premierul a asistat la Liturghia de hram a sărbătorii Adormirii Maicii Domnului, oficiată la Cacica

Mii de pelerini au fost și anul acesta la sanctuarul național marian din Cacica cu ocazia sărbătorii Adormirea Maicii Domnului. În afara celor din România, au fost prezenți pelerini din Germania, Polonia, Ungaria, Austria, Italia, iar la celebrările de anul acesta a fost prezent și PS Joan Piris Frígola, episcop de Lleida -Spania.

Din programul celebrărilor de la Cacica a făcut parte pelerinajul tinerilor de miercuri, 14 august, ce a fost condus de PS Aurel Percă. Privegherea mariană cu lumânări de la ora 22.00 a constituit pentru pelerini apogeul ajunului sărbătorii Adormirea Maicii Domnului.

Celebrările din ziua de joi au început la ora 06.00 cu sfânta Liturghie în limba română, iar la ora 07.30 cu sfânta Liturghie greco-catolică urmate de liturghia în limba maghiară va fi la ora 08.30 și liturghiile în limba polonă și în limba germană, la ora 09.15.

La Liturghia de hram a sărbătorii Adormirii Maicii Domnului oficiată de episcopul de Iași a asistat și premierul Victor Ponta care a fost însoțit de președintele CJ Suceava, Cătălin Nechifor, de prefectul Florin Sinescu, de deputații PSD Eugen Uricec și Gavril Mîrza, de secretarul executiv al PSD Suceava, Lorand Ercse.

La slujbă au participat și deputatul minorității poloneze, Ghervazen Longher, ambasadorul Poloniei în România, Marek Szczygiel, precum și alte personalități politice.

Episcopul Diecezei Romano-Catolice Iași, PS Petru Gherghel, a spus în cuvântul său către pelerinii prezenți, joi, la Cacica, la Sfânta Liturghie Pontificală cu prilejul sărbătorii Adormirea Maicii Domnului, că "Fecioara Maria a fost onorată și cinstită de însuși Dumnezeu".

"Cu pruncul Isus în brațe, ea a ținut să orienteze fiecare creștin și creștină, dar mai ales fiecare mamă, nu atât spre coroana sa din aur sau argint, ci spre coroana sa cerească, Fiul lui Dumnezeu făcut om și Fiul ei, pe care ea l-a adus pe pământ prin lucrarea specială a Duhului Sfânt. De mii de ani, icoana Maicii Domnului cu pruncul în brațe îndreaptă spre mamele creștine o chemare sfântă. Acest lucru, într-un chip deosebit, se întâmplă, astăzi, aici, la Cacica, unde o întâlnim pe mama noastră, pe Maria, mama tuturor creștinilor, cu pruncul ei în brațe", a spus PS Petru Gherghel.