Peregrinatio Mariae - Răcăciuni

"Și de unde mie această fericire, ca să vină la mine Maica Domnului meu? " (Lc 1,41)

La 5 septembrie 2013, comunitatea din Răcăciuni a avut marea șansă de a o primi pe însăși Fecioara Maria, în imaginea ei miraculoasă de la Cacica, la ea, în parohie. Datorită Providenței am avut-o alături timp de patru zile și trei nopți, urmând să se îndrepte către o altă parohie duminică, 8 septembrie 2013, după prânz. Atmosfera încărcată de Duh Sfânt a acestor zile de ședere a Maicii Sfinte a fost încununată de evenimentul deosebit: hramul Parohiei Răcăciuni.

Joi, în jurul orei 18, numeroși credincioși catolici, dar și frați ortodocși așteptau în fața bisericii sosirea icoanei miraculoase. La acest eveniment a participat Preasfințitul Aurel Percă, împreună cu încă alți nouă preoți.

În ropote de aplauze, dar și în cântări de laudă, am primit-o pe Maica noastră cerească. După găzduirea icoanei Maicii în sanctuarul bisericii noastre parohiale, a urmat sfânta Liturghie celebrată de episcop cu o predică deosebită. În tot acest timp, doi preoți au stat la Spovadă, dând ocazie enoriașilor de a se împăca cu Dumnezeu și a-și deschide sufletul în fața Mamei cerești.

În zilele imediat următoare: vineri și sâmbătă, s-au celebrat câte două sfinte Liturghii dimineața la ora 10.00 și seara la 18.00. Biserica s-a dovedit neîncăpătoare, iar predicile ținute de preoții invitați au fost cu adevărat înălțătoare despre Maică Preasfântă și despre sfântul Rozariu.

În aceste trei zile Fecioara Maria nu a rămas în nici un moment singură, pelerinii venind neîncetat în a-i ține companie chiar și pe timp de noapte. Cu ajutorul bunului Dumnezeu și al Fecioarei Maria s-a organizat o procesiune sâmbătă seară pe europeană E85. Ca o paranteză citez o frază din vorbele parohului nostru: "Maică Sfântă este o europeană și nu o ascundem printre blocuri, iar invitați la procesiune sunt toți oamenii indiferent de religie sau confesiuni". Răsunau rugăciuni și cântări. În cântările noastre de laudă îndreptate către Maica Preasfântă ni s-au alăturat frații ortodocși, dar și de alte confesiuni. Oamenii purtau în mâini lumânări aprinse și flori slăvind-o pe Maica Sfântă. Pe șosea a fost cu adevărat o atmosferă creștină; șoferii încetineau mașinile lăsând geamurile deschise și închinându-se preacuratei în semn de respect, simțind ce putere avea Maică în a ne atrage către ea! Pentru o bună desfășurare a acestei procesiuni s-au implicat oficialitățile, dar și poliția locală chiar șeful de post Mihai Bran.

Duminică la ora 11, icoana Maicii Domnului a fost așezată în fața bisericii, iar sutele de credincioși au venit să i se închine, pregătindu-se pentru sfânta Liturghie de hram. Atmosferă a fost completată de cei 12 preoți concelebranți și de predica preotului Vasile Rediu. Ca să fie despărțirea mai ușoară preoții franciscani ne-au lăsat o copie fidelă a icoanei care a fost sfințită în timpul Liturghiei și așezată la loc de cinste unde ne așteaptă mereu să o vizităm.

Acum că suntem conectați încă la eveniment, voi încerca să îmi exprim opinia față de această binecuvântată vizită a Maicii Domnului. Prima vedere a Maicii a fost intr-adevăr specială. Când zic specială mă refer la aceeași senzație care am avut-o de multe ori în anul curent când după o săptămână grea cu multe teste și teme solicitante la școală și la căminul la care stau m-am reîntors acasă și am văzut-o pe mama aproape înlăcrimată de dorul meu. Este un sentiment unic care te reîmprospătează și revitalizează și pe care l-am resimțit la vederea icoanei sfinte. În aceste zile sfinte m-am simțit împlinit având familia mea alături de mama mea cerească!

Am întrebat de curiozitate câțiva enoriași dacă au împărtășit aceleași sentimente ca și mine și unii chiar m-au surprins. Din toate răspunsurile am să amintesc doar unul care m-a impresionat foarte tare și anume răspunsul unei doamne:

"Fiule, pentru mine această venire a Maicii Domnului este un sprijin de la Dumnezeu. Și știi de ce?... Pentru că anul acesta, în luna în care trebuia să împlinesc 81 de ani, soțul meu a decedat și cum niciun copil din cei trei pe care îi am nu a putut să vină să mă susțină mi-am găsit ajutorul în Dumnezeu și mai mult de atât în Fecioara Maria. Faptul că acum a venit să mă vadă și să mă încurajeze personal prin icoană, m-a făcut atât de puternică în credință încât nu îmi mai este frică de moarte!". M-au impresionat aceste cuvinte pentru că le spunea plângând de fericire.

Mulțumesc Domnului că a făcut posibilă această vizită chiar de hramul comunității și a bisericii noastre "Nașterea Sfintei Fecioare Maria".

Denis Dulgheriu

Mai multe imagini puteți vedea în [ albumul foto ]