Peregrinatio Mariae - Răcăciuni

"Şi de unde mie această fericire, ca să vină la mine Maica Domnului meu? " (Lc 1,41)

La 5 septembrie 2013, comunitatea din Răcăciuni a avut marea şansă de a o primi pe însăşi Fecioara Maria, în imaginea ei miraculoasă de la Cacica, la ea, în parohie. Datorită Providenţei am avut-o alături timp de patru zile şi trei nopţi, urmând să se îndrepte către o altă parohie duminică, 8 septembrie 2013, după prânz. Atmosfera încărcată de Duh Sfânt a acestor zile de şedere a Maicii Sfinte a fost încununată de evenimentul deosebit: hramul Parohiei Răcăciuni.

Joi, în jurul orei 18, numeroşi credincioşi catolici, dar şi fraţi ortodocşi aşteptau în faţa bisericii sosirea icoanei miraculoase. La acest eveniment a participat Preasfinţitul Aurel Percă, împreună cu încă alţi nouă preoţi.

În ropote de aplauze, dar şi în cântări de laudă, am primit-o pe Maica noastră cerească. După găzduirea icoanei Maicii în sanctuarul bisericii noastre parohiale, a urmat sfânta Liturghie celebrată de episcop cu o predică deosebită. În tot acest timp, doi preoţi au stat la Spovadă, dând ocazie enoriaşilor de a se împăca cu Dumnezeu şi a-şi deschide sufletul în faţa Mamei cereşti.

În zilele imediat următoare: vineri şi sâmbătă, s-au celebrat câte două sfinte Liturghii dimineaţa la ora 10.00 şi seara la 18.00. Biserica s-a dovedit neîncăpătoare, iar predicile ţinute de preoţii invitaţi au fost cu adevărat înălţătoare despre Maică Preasfântă şi despre sfântul Rozariu.

În aceste trei zile Fecioara Maria nu a rămas în nici un moment singură, pelerinii venind neîncetat în a-i ţine companie chiar şi pe timp de noapte. Cu ajutorul bunului Dumnezeu şi al Fecioarei Maria s-a organizat o procesiune sâmbătă seară pe europeană E85. Ca o paranteză citez o frază din vorbele parohului nostru: "Maică Sfântă este o europeană şi nu o ascundem printre blocuri, iar invitaţi la procesiune sunt toţi oamenii indiferent de religie sau confesiuni". Răsunau rugăciuni şi cântări. În cântările noastre de laudă îndreptate către Maica Preasfântă ni s-au alăturat fraţii ortodocşi, dar şi de alte confesiuni. Oamenii purtau în mâini lumânări aprinse şi flori slăvind-o pe Maica Sfântă. Pe şosea a fost cu adevărat o atmosferă creştină; şoferii încetineau maşinile lăsând geamurile deschise şi închinându-se preacuratei în semn de respect, simţind ce putere avea Maică în a ne atrage către ea! Pentru o bună desfăşurare a acestei procesiuni s-au implicat oficialităţile, dar şi poliţia locală chiar şeful de post Mihai Bran.

Duminică la ora 11, icoana Maicii Domnului a fost aşezată în faţa bisericii, iar sutele de credincioşi au venit să i se închine, pregătindu-se pentru sfânta Liturghie de hram. Atmosferă a fost completată de cei 12 preoţi concelebranţi şi de predica preotului Vasile Rediu. Ca să fie despărţirea mai uşoară preoţii franciscani ne-au lăsat o copie fidelă a icoanei care a fost sfinţită în timpul Liturghiei şi aşezată la loc de cinste unde ne aşteaptă mereu să o vizităm.

Acum că suntem conectaţi încă la eveniment, voi încerca să îmi exprim opinia faţă de această binecuvântată vizită a Maicii Domnului. Prima vedere a Maicii a fost intr-adevăr specială. Când zic specială mă refer la aceeaşi senzaţie care am avut-o de multe ori în anul curent când după o săptămână grea cu multe teste şi teme solicitante la şcoală şi la căminul la care stau m-am reîntors acasă şi am văzut-o pe mama aproape înlăcrimată de dorul meu. Este un sentiment unic care te reîmprospătează şi revitalizează şi pe care l-am resimţit la vederea icoanei sfinte. În aceste zile sfinte m-am simţit împlinit având familia mea alături de mama mea cerească!

Am întrebat de curiozitate câţiva enoriaşi dacă au împărtăşit aceleaşi sentimente ca şi mine şi unii chiar m-au surprins. Din toate răspunsurile am să amintesc doar unul care m-a impresionat foarte tare şi anume răspunsul unei doamne:

"Fiule, pentru mine această venire a Maicii Domnului este un sprijin de la Dumnezeu. Şi ştii de ce?... Pentru că anul acesta, în luna în care trebuia să împlinesc 81 de ani, soţul meu a decedat şi cum niciun copil din cei trei pe care îi am nu a putut să vină să mă susţină mi-am găsit ajutorul în Dumnezeu şi mai mult de atât în Fecioara Maria. Faptul că acum a venit să mă vadă şi să mă încurajeze personal prin icoană, m-a făcut atât de puternică în credinţă încât nu îmi mai este frică de moarte!". M-au impresionat aceste cuvinte pentru că le spunea plângând de fericire.

Mulţumesc Domnului că a făcut posibilă această vizită chiar de hramul comunităţii şi a bisericii noastre "Naşterea Sfintei Fecioare Maria".

Denis Dulgheriu

Mai multe imagini puteţi vedea în [ albumul foto ]