Peregrinatio Mariae - Slănic Moldova

Zilele de 19-22 septembrie 2013 au fost zile de bucurie şi har pentru comunitatea din Slănic şi Cerdac. Venerata icoana a Preasfintei Fecioare Maria, mama noastră, a binevoit să poposească în acest loc atât de minunat şi binecuvântat de Dumnezeu cu atâta frumuseţe şi linişte. Au fost în acelaşi timp zile de misiuni. Cele două evenimente s-au împletit în mod armonios aşa încât, ceea ce părea exigent şi greu de împlinit în viaţa de credinţă era pus la picioarele Mariei şi încredinţat mijlocirii ei.

Părintele predicator, Petru Sebastian Tamaş, prin motoul acestor zile: "A venit Mama!", a reuşit să introducă credincioşii într-un dialog intim cu sfânta Fecioară venită în mijlocul lor ca o mamă bună ce vine la copiii ei, îi adună în jurul ei şi întreabă pe fiecare despre grijile şi durerile lor.

Încă de la început fiecare credincios a fost invitat să-şi deschidă inima, să dedice mai mult timp rugăciunii şi să întărească dorinţa de convertire cu post şi pomană.

La fiecare sfântă Liturghie cei prezenţi au fost provocaţi cu câte o întrebare izvorâtă din inima Mamei şi astfel şi-au putut reviziona viaţa. Iată întrebările Mamei:

Fiecare a primit de pe buzele Mariei aceste întrebări, le-a meditat şi recunoscându-se greşitori mulţi au alergat la tronul milostivirii şi al harului.

Toţi au primit îndemnul de a trăi în propria casă ca într-o biserică şi în biserică ca în propria casă şi de a nu-l transforma pe Dumnezeu într-un salvator în caz de urgenţe, ci de a-şi pune viaţa cu încredere, permanent, în mâinile lui Dumnezeu.

Zilele au fost trăite din plin. Iubirea pentru Mama cereasca a unit în jurul ei un număr mare de credincioşi din Slănic, Cerdac şi din împrejurimi. Toţi, localnici şi oaspeţi, catolici şi ortodocşi s-au adunat în jurul ei atât la momentele liturgice propuse cât şi în restul timpului, nelăsând-o pe Maria nici o clipă singură.

Moment important şi intens trăit a fost procesiunea până la biserica din Cerdac. Rugăciunea şi cântul au răsunat pe valea Slănicului, iar pe chipul fiecăruia se puteau citi emoţia şi bucuria. Lacrimi de suferinţă şi lacrimi de bucurie s-au unit într-un singur suspin de dor de cer.

La bucuria comunităţii au luat parte mai mulţi preoţi oaspeţi, prieteni şi cunoscuţi, iar la încheiere a participat şi Preasfinţitul Petru Gherghel care, prin prezenţa şi cuvântul său, a îmbărbătat întreaga comunitate.

Mulţumim bunului Dumnezeu pentru aceste zile de har. Mulţumim Preasfintei Fecioare Maria care a venit la noi, în bisericile noastre, în familiile noastre, în inimile noastre ca la ea acasă unde are mereu un loc şi un cuvânt. Domnul să răsplătească sacrificiul şi dăruirea tuturor celor care s-au preocupat de bunul mers al acestor zile. "Eu şi familia mea îi vom sluji Domnului!"

Impresii

Comunitatea din Slănic Moldova

Mai multe imagini puteţi vedea în [ albumul foto ]