Peregrinatio Mariae - Slănic Moldova

Zilele de 19-22 septembrie 2013 au fost zile de bucurie și har pentru comunitatea din Slănic și Cerdac. Venerata icoana a Preasfintei Fecioare Maria, mama noastră, a binevoit să poposească în acest loc atât de minunat și binecuvântat de Dumnezeu cu atâta frumusețe și liniște. Au fost în același timp zile de misiuni. Cele două evenimente s-au împletit în mod armonios așa încât, ceea ce părea exigent și greu de împlinit în viața de credință era pus la picioarele Mariei și încredințat mijlocirii ei.

Părintele predicator, Petru Sebastian Tamaș, prin motoul acestor zile: "A venit Mama!", a reușit să introducă credincioșii într-un dialog intim cu sfânta Fecioară venită în mijlocul lor ca o mamă bună ce vine la copiii ei, îi adună în jurul ei și întreabă pe fiecare despre grijile și durerile lor.

Încă de la început fiecare credincios a fost invitat să-și deschidă inima, să dedice mai mult timp rugăciunii și să întărească dorința de convertire cu post și pomană.

La fiecare sfântă Liturghie cei prezenți au fost provocați cu câte o întrebare izvorâtă din inima Mamei și astfel și-au putut reviziona viața. Iată întrebările Mamei:

Fiecare a primit de pe buzele Mariei aceste întrebări, le-a meditat și recunoscându-se greșitori mulți au alergat la tronul milostivirii și al harului.

Toți au primit îndemnul de a trăi în propria casă ca într-o biserică și în biserică ca în propria casă și de a nu-l transforma pe Dumnezeu într-un salvator în caz de urgențe, ci de a-și pune viața cu încredere, permanent, în mâinile lui Dumnezeu.

Zilele au fost trăite din plin. Iubirea pentru Mama cereasca a unit în jurul ei un număr mare de credincioși din Slănic, Cerdac și din împrejurimi. Toți, localnici și oaspeți, catolici și ortodocși s-au adunat în jurul ei atât la momentele liturgice propuse cât și în restul timpului, nelăsând-o pe Maria nici o clipă singură.

Moment important și intens trăit a fost procesiunea până la biserica din Cerdac. Rugăciunea și cântul au răsunat pe valea Slănicului, iar pe chipul fiecăruia se puteau citi emoția și bucuria. Lacrimi de suferință și lacrimi de bucurie s-au unit într-un singur suspin de dor de cer.

La bucuria comunității au luat parte mai mulți preoți oaspeți, prieteni și cunoscuți, iar la încheiere a participat și Preasfințitul Petru Gherghel care, prin prezența și cuvântul său, a îmbărbătat întreaga comunitate.

Mulțumim bunului Dumnezeu pentru aceste zile de har. Mulțumim Preasfintei Fecioare Maria care a venit la noi, în bisericile noastre, în familiile noastre, în inimile noastre ca la ea acasă unde are mereu un loc și un cuvânt. Domnul să răsplătească sacrificiul și dăruirea tuturor celor care s-au preocupat de bunul mers al acestor zile. "Eu și familia mea îi vom sluji Domnului!"

Impresii

Comunitatea din Slănic Moldova

Mai multe imagini puteți vedea în [ albumul foto ]