Papa Francisc la Sanctuarul Maicii Domnului de la Bonaria (Cagliari, Italia)

Vizita de o zi a Papei Francisc la Cagliari, pe insula italiană Sardinia, a început duminică, 22 septembrie 2013, dimineață, cu o întâlnire foarte așteptată de locuitorii insulei: dialogul cu muncitorii și întreprinzătorii.

Momentul central a avut loc câteva ceasuri mai târziu, la Sanctuarul Maicii Domnului de la Bonaria, ocrotitoarea cerească a Sardiniei. Cel puțin 100.000 de credincioși au luat parte la Sfânta Liturghie prezidată de papa Francisc pe esplanada sanctuarului. Pontiful a ajuns aici cu automobilul panoramic, escortat de a lungul traseului de o mulțime entuziasmată. Pe esplanadă, gratitudinea autorităților locale și regionale. În bazilică, papa era așteptat de zeci de bolnavi în cărucioare, pe care i-a salutat unul câte unul.

A urmat sfânta Liturghie, pe esplanada sanctuarului. La predica Celebrării Euharistice papa a spus că "Fecioara Maria ne învață că Dumnezeu nu ne părăsește niciodată, poate să facă lucruri minunate chiar și prin slăbiciunea noastră".

Zeci și zeci de mii de credincioși au umplut până la refuz piața sanctuarului Maicii Domnului de la Bonaria pentru a-i oferi o primire călduroasă papei Francisc. Altarul a fost amenajat pe esplanadă, de unde privirea ajunge până la mare. Dar la predică Sfântul Părinte a făcut referință la o altă privire, la privirea Sfintei Fecioare Maria. Primele lui cuvinte au fost în limba sardă: "Pacea Domnului Nostru Isus Cristos să fie pururea cu voi!".

Papa a spus că trei sunt motivele principale care l-au făcut să vină aici. Primul, "să împărtășesc cu voi bucuriile și speranțele, necazurile și eforturile, idealurile și aspirațiile insulei voastre, și pentru a vă întări în credință". În fața greutăților care nu lipsesc nici pe insula Sardinia, Papa a spus:

? "E necesară colaborarea loială a tuturor, cu angajamentul responsabililor de instituții, inclusiv a Bisericii, pentru a asigura persoanelor și familiilor drepturile fundamentale, și a face să crească o societate mai fraternă și solidară".

În al doilea rând, a continuat Sfântul Părinte, "am venit aici ca să mă așez împreună cu voi la picioarele Maicii Domnului care ni-l dăruiește pe Fiul ei". În această zi, a reluat Pontiful, "vrem să-i mulțumim Fecioarei Maria pentru că este întotdeauna aproape de noi". În prima lectură biblică a Sfintei Liturghii, Maria este prezentată în rugăciune alături de apostoli în cenaclul din Ierusalim.

"Maria se roagă, se roagă împreună cu comunitatea discipolilor, și ne învață să avem încredere deplină în Dumnezeu, în milostivirea lui. Aceasta este puterea rugăciunii! Să nu încetăm să batem la ușa lui Dumnezeu!"

Maria ne învață că Dumnezeu nu ne abandonează, poate să împlinească lucruri mari chiar și "prin slăbiciunea noastră".

În fine, al treilea motiv. "Astăzi am venit în mijlocul vostru", a spus Papa, "mai bine zis, am venit toți împreună ca să întâlnim privirea Mariei":

"Avem nevoie de privirea ei plină de blândețe, de privirea ei de mamă care ne cunoaște mai bine decât oricare altcineva, de privirea ei plină de compasiune și de atenție. Marie, astăzi vrem să-ți spunem: «Mamă, dăruiește-ne privirea ta! Privirea ta ne conduce la Dumnezeu, privirea ta este un dar al Tatălui bun, care ne așteaptă la fiecare cotitură a drumului nostru, este un dar al lui Isus Cristos pe cruce, care ia asupra lui suferințele noastre, frământările noastre, păcatul nostru!»"

Fecioara Maria ne îndeamnă să fim frați, a continuat Papa Francisc, pentru că pe drumul nostru nu suntem singuri, suntem un popor. "Să ne privim unii pe alții într-un mod mai fratern!". Să învățăm de la Ea să-i privim pe cei care au mai mare nevoie și pe care suntem porniți să-i considerăm mai puțin importanți. Apoi, îndemnul Papei: "Să nu permitem ca ceva sau cineva să intervină între noi și privirea Maicii Domnului".

"Inima noastră de fii să apere privirea ei de atâția mânuitori de vorbe care promit amăgiri; de cei care au o privire lacomă de viață ușoară, de promisiuni care nu se pot îndeplini. Să nu ne fure privirea Fecioarei Maria, care e plină de blândețe, care ne dă putere, care ne face solidari între noi!"

Înainte de recitarea rugăciunii "Angelus", duminică, la sanctuarul de la Bonaria, Papa Francisc a mulțumit tuturor celor care, în diferite forme, au contribuit la organizarea vizitei sale pastorale în Sardinia. Gândul său s-a îndreptat, însă, și la numeroasele sanctuare mariane presărate pe colinele și pe țărmul acestei insule: "Pământul vostru", a spus Papa, "are o puternică legătură cu Fecioara Maria, o legătură pe care o exprimați în devoțiunea voastră și în cultura voastră. Fiți întotdeauna adevărați fii ai Mariei și ai Bisericii, și arătați aceasta prin viața voastră!".

La sfârșitul sfintei Liturghii, în fața statuii Fecioarei Maria de la Bonaria, așezată alături de altarul euharistic, Papa a proclamat rugăciunea de consacrare la Maica Domnului:

"Preafericită Fecioară Marie și Doamna Noastră de la Bonaria,
Cu multă încredere ți-l consfințesc pe fiecare dintre fiii tăi.
Tu ne cunoști, iar noi știm că ne iubești.

Astăzi, după ce l-am adorat pe Fiul tău, Isus Cristos,
Fratele nostru mai mare și Dumnezeul nostru,
Te rog să-ți îndrepți privirea asupra tuturor și a fiecăruia dintre noi.

Te rog pentru fiecare familie din acest oraș și această regiune.
Te invoc pentru copii și tineri,
Pentru cei bătrâni și cei bolnavi,
Pentru cei care sunt singuri
Și pentru cei aflați la închisoare,
Pentru cei flămânzi
Și pentru cei care nu au un loc de muncă.
Pentru cei care și-au pierdut speranța
Și pentru cei care nu au credință.
Te rog, totodată, pentru guvernanți și pentru educatori.

Maica Noastră, ocrotește-i pe toți cu bunătate
Și dăruiește-ne puterea ta și multă mângâiere.
Noi suntem fiii tăi: ne punem sub ocrotirea ta.
Nu ne lăsa singuri în ceasul suferinței și al încercării.
Ne punem încrederea în inima ta de mamă
Și îți consacrăm tot ceea ce suntem și avem.

Dar mai ales, Maică Preabună,
Arată-ni-l nouă pe Isus
Și învață-ne să facem întotdeauna și numai ceea ce El ne va spune.
Amin."

(Radio Vatican, 22 septembrie 2013, Adriana Masotti, Adrian Dancă)