Hramul secundar și prezentarea coroanelor
pentru icoana Maicii Domnului de la Cacica

Celebrarea acestei zile ne îndeamnă la meditarea misterelor lui Cristos, sub călăuzirea Fecioarei Maria, care a fost făcută părtașă, în mod deosebit, la întruparea și viața publică, la pătimirea și la învierea glorioasă a Fiului lui Dumnezeu. Am sărbătorit-o pe Maica Domnului cu acest titlu ce evocă o formă a evlaviei mariane: Rozariul, care constă în a o lăuda și invoca pe Maria, adresându-i neîncetat salutarea îngerească; ea cuprinde, de asemenea, și parcurgerea Evangheliei în tovărășia Maicii Domnului, pentru a învăța de la ea să-l contemplăm pe Cristos și să fim docili Duhului său.

La sanctuarul din Cacica s-au adunat în ziua de duminică, 6 octombrie 2013, credincioși și pelerini din dieceza noastră și din alte zone ale țării pentru ca, în jurul episcopului de Iași, Petru Gherghel, și al preoților care au concelebrat sau au fost prezenți în confesional pentru ascultarea mărturisirilor, să celebreze hramul secundar, la ora 11.00.

Bazilica Minoră a fost neîncăpătoare pentru numărul mare al cinstitorilor Maicii Domnului ce și-au îndreptat nu doar pașii, cât mai ales evlavia și devoțiunea lor spre acest loc pe care ea îl are în acest ținut frumos al Bucovinei.

Bucuria sărbătorii din acest an a fost mărită de aducerea și prezentarea la altar a celor două coroane, ce vor înfrumuseța și împodobi icoana Maicii Domnului, coroane ce au fost confecționate de artistul polonez, Mariusz Drapikowski . Ele sunt o parte din ceea ce se dorește a pregăti pentru anul viitor, 2014 când icoana va primi o mantie, un veșmânt realizat din darurile credincioșilor pe care le-au oferit cu ocazia vizitei și a pelerinajului ce l-a făcut în parohiile din întreaga Dieceza de Iași.

Ansamblul din care aceste două piese fac parte are în componența sa perle, rubine și safire care vor să arate prețuirea și mai ales recunoștința pe care credincioșii vor să o exprime față de Icoana Maicii Domnului din Cacica, pentru harurile mijlocite și bucuria de a o fi avut ca oaspete.

Îi mulțumim Măicuței noastre, Preacurata Fecioara Maria, care de fiecare dată ne îmbucură sufletul și inima cu Icoana ei minunată și ne adună pe toți, păstor și turmă, în jurul Fiului ei Isus.

Comunitatea din Cacica