Peregrinatio Mariae - Valea Mică

Ca o mamă care dorește să-și revadă copiii, Maica Domnului a poposit cu drag în Parohia Valea Mică în ziua de 13 octombrie 2013. Vizita ei a fost scurtă, dar constructivă, astfel încât, miercuri 16 octombrie 2013 a plecat… spre alte meleaguri, dar mulțumită că fiii și fiicele ei nu au uitat-o și că alături de păstorul lor, pr. paroh Iosif Agiurgioaei, o cheamă în ajutor prin rugăciunile înălțate ei.

Cu o zi înaintea marii sărbători, copiii, tinerii și locuitorii din satul Valea Mică au început să numere orele ce au rămas până la venirea icoanei Maicii Domnului. Emoțiile s-au văzut și s-au simțit încă de sâmbătă, când pregătirile erau în toi. Copiii întrebau în stânga și în dreapta ce să mai facă, pentru ca sărbătoarea să fie cât mai frumoasă și reușită. Le-am spus că lucrul cel mai important este să facă multă ordine în suflețelul lor pentru ca acolo, Maica Domnului să găsească o inimă curată, iubitoare și plină de gingășie. Zis și făcut. Au făcut rând la scaunul de spovadă și cu stupoare am remarcat faptul că nu mai era niciunul pe afară. Toți știau dintr-odată ce aveau de făcut, aveau să se împace cu ei înșiși pentru a se putea bucura de zilele ce vor veni.

Ziua de duminică a început ca o zi obișnuită de toamnă tristă, mohorâtă, cu ceață, însă… zâmbetul sufletului care se afișa pe chipul sătenilor a alungat orice nor, orice strop de ploaie care ar fi îndrăznit să apară din senin. Agitația era mare, dar emoția se citea pe fața fiecăruia.

Între orele 15.30 și 16.00, Preasfințitul Aurel Percă a fost primit de părintele paroh Iosif Agiurgioaei, de preoți din parohiile învecinate, de domnul primar și de săteni, după care a ajuns și Măicuța Sfântă. Mi-a fost dat să văd lacrimi pe obrajii multor persoane în aceste zile, șoapte care spuneau: "Bine ai venit!". Cu alai, lumea a însoțit-o pe Maria în biserică, unde toți au avut ocazia, trei zile, să vină, să vorbească cu dânsa, să se închine, să-i aducă laudă și cinste.

La sfânta Liturghie de la ora 16.00, în cadrul omiliei, Preasfințitul Aurel Percă a amintit sătenilor că Maica Domnului a venit în vizită să reamintească copiilor ei că nu i-a uitat, că are grijă de ei și că-i iubește nespus. I-a îndemnat pe toți să vină lângă Maria și fiecare să spună tot ce are pe suflet. I-a încredințat pe toți că Maica Domnului privește spre fiecare, nu părăsește niciun copil, chiar dacă noi, oamenii, uităm de multe ori de ea. Maria este Mama devotată care nu uită de noi și se roagă neîncetat pentru noi, Fiului ei.

Într-o zi un copil mi-a făcut o mărturisire nemaipomenită: "Știi doamna? A venit mama duminică acasă și ne-a spus că o doamnă frumoasă a venit în vizită la noi în sat. Tata a întrebat ce fel de doamnă și unde o poate găsi. Mama i-a spus că este în Biserică. Tata a râs, crezând că mama este la ora de glume. Dar… a devenit curios. Și a mers la biserică… Eu cred că s-a întâlnit și el cu doamna, pentru că acum nu mai este nervos". Să fie minune? Cu siguranță "doamna frumoasă" l-a copleșit pe acest tată, dar și pe mulți alții. Frumusețea ei interioară, puritatea și gingășia care emană din privirea ei nu pot să te lase "rece", doar "fără cuvinte".

Zilele care au urmat au strâns în jurul Mariei mulțime de lume, atât la sfintele Liturghii, unde au participat și alte persoane din satele învecinate, cât și în timpul zilei când toți au avut ocazia să meargă, să se întâlnească cu Mama lor și să-i vorbească sincer. Ea, fidelă, a stabilit locul întâlnirii, nu a părăsit acest loc, pentru ca fiecare s-o poată găsi. Și a fost găsită de toți cei care au dorit s-o întâlnească.

Miercuri… o zi tristă. Măicuța sfântă a anunțat ca va pleca. Va mai veni oare? Aceasta a fost întrebarea care părea o enigmă. Poate da… poate nu. Dar când va fi momentul, când va mai găsi puțin timp liber, Maria va veni din nou în vizită. Îi mulțumim că s-a gândit la noi și la locuitorii din Valea Mică, a venit, ne-a umplut de har, iar noi am rămas cu inima plină de bucurie și cu speranța și dorința pentru ziua când va reveni. Mulțumim din inimă, Măicuța noastră bună!

O poezie recitată de o tânără la venirea icoanei Maicii Domnului după sfânta Liturghie.

Ajută-ne, Măicuță!

Sfântă Născătoare a lui Dumnezeu,
Maică Preacurată, scapă-ne de rău,
Roagă-te, Măicuță, pentru al tău popor,
Cu rugile tale, dă-ne ajutor.

Roagă-l, Maică Sfântă, pe-al tău Fiu iubit,
Ca să aibă milă de-acest popor rănit,
Să ne ierte, Maică, pentru c-am greșit,
Nu am ascultat, și-am păcătuit.

Pentru a noastră vină, acum suferim,
Dar nu recunoaștem și păcătuim,
Ne-a trimis necazuri și tot nu vedem,
Că noi de sfârșit, încet ne-apropiem.

Ape mari și multe ne-au înconjurat,
Dar lumea întreagă, zace în păcat;
Peste tot în lume inundații sunt,
Cum n-a fost vreodată, pe acest pământ.

Mai avem curajul ca să mai strigăm:
"Cu ce-am greșit, Doamne?"... și ne supărăm.
Suntem orbi cu toții, nu realizăm,
Prin păcat, de Domnul, noi ne depărtăm.

Răutatea-i multă, peste tot în lume,
Nimeni nu mai știe de faptele bune,
Crime, sinucideri și bătăi din greu,
Cum de ne mai poate răbda Dumnezeu.

Mulțumim, Măicuță, că ne ocrotești,
Sfântă Născătoare, mult ne mai iubești
De nu ai fi tu, Maică Preacurată,
Ar fi dispărut, de mult, lumea toată.

Ai făcut, Preasfântă, minuni foarte multe,
Ajută-ți copiii, de-acum înainte,
Nu ne mai lăsa, ca să suferim,
Și mereu noi ție să îți mulțumim.

Că ne-așteaptă, Maică, necazuri nespuse,
Suferințe grele, de păcate-aduse,
De nu ne îndreptăm, greu o să ne fie,
Vom vedea cu toții, a Domnului mânie.

Doar prin ale tale, rugi înălțătoare,
Tu, Măicuță sfântă, fii îndurătoare,
Tu și cu toți sfinții, vă rugați mereu,
Să ne dea iertare, Bunul Dumnezeu.

Crin ales și sfânt, cu un dulce miros,
Mântuire ne-ai dat, prin Domnul Cristos;
Roagă-te, Măicuță și noi să venim,
Să fim pe vecie, în ceruri. Amin.

Mai multe imagini puteți vedea în [ albumul foto ]

Prof. Angelica Șarig