Peregrinatio Mariae - Roman "Sfânta Tereza"

Şi în sfârşit, a venit icoana Maicii Domnului de la Cacica şi la noi acasă. A fost mare sărbătoare, cu invitaţi de seamă: preoţi de pretutindeni, oficialităţi, dar şi mulţi credincioşi, cinstitori ai Mamei cereşti. Am aşteptat-o cu nerăbdare la poarta bisericii, joi, 12 decembrie 2013, reprezentaţi de familia Martoncă şi conduşi de preoţii: Iosif Enăşoaie, celebrant principal al Liturghiei din seara de joi, pr. predicator, Gheorghe Cojocaru, pr. Cristinel Pal - custodele icoanei, pr. Ionel Roşu, pr. Dumitru Patraş, pr. Giovanni Bombieri, PSDP, pr. Emanuel Dumitru şi preoţii parohiei noastre: pr. paroh Pavel Chelaru, pr. colaborator Eugen Budău şi pr. vicar Florin Jitaru. După sfânta Liturghie, familiile au condus sfântul Rozariu, iar tinerii au avut parte de o cateheză specială, precum şi vineri şi sâmbătă. Credincioşii parohiei, de la mic la mare s-au înscris la privegherea mariană pentru a nu o lăsa singură pe Mama noastră nicio clipă.

Vineri, 13 decembrie 2013, Liturghia în cinstea Maicii Domnului a fost condusă de către Acţiunea Catolică a adulţilor, la care a participat ca celebrant principal Felix Roca, pr. profesor şi responsabil diecezan pentru tineret, pr. predicator, pr. Cornel Bortoş, pr. capucin la Conventul "Padre Pio" din Roman şi pr. paroh Pavel Chelaru, iar confesori pr. Virgil Petrişor şi Bernardin Duma de la Institutul Franciscan din Roman. La ora 15.00, seniorii parohiei au condus Rozariul Divinei Îndurări, iar surorile de la "Notre Dame de Sion" au condus Calea Sfintei Cruci la ora 17.00. Liturghia de seară, de la ora 18.00, a fost animată de tinerii parohiei, iar invitat special pentru cateheză a fost pr. Cristian Bîrnat care a fost şi celebrant principal. Concelebranţi au fost pr. predicator Gheorghe Cojocaru, pr. Eduard Pătraşcu, paroh de Traian, pr. Pavel şi pr. Florin, gazde. Sfântul Rozariu de la ora 19.30 a fost recitat de către Acţiunea Catolică Adulţi.

Copiii au avut şi ei ocazia să-şi arate devoţiunea către Maica Domnului sâmbătă, începând cu rugăciunea sfântului. Liturghia, de la ora 11.00, a fost celebrată de pr. Andrei Coceangă, paroh de Izvoare, Bacău. Concelebranţi au fost pr. predicator, pr. Bisoc Iosif, paroh de Buruieneşti, pr. Pavel şi pr. Florin. Pr. Coceangă a ţinut şi o cateheză specială pentru copii după sfânta Liturghie. Surorile Duhului Sfânt au condus adoraţia euharistică la ora 15.00, iar Liturghia de seară a fost animată de persoanele consacrate. Celebrant principal a fost pr. Alois Fechetă, vicar episcopal responsabil viaţa consacrată pe dieceză, iar concelebranţi: pr. Francisc Fărcăşel, paroh la Parohia "Isus Bunul Păstor" Roman, pr. Alois Moraru, paroh la Parohia "Fericitul Ieremia Valahul" Roman. După Liturghie, am plecat în procesiune cu icoana Maicii Domnului pe străzile apropiate bisericii, purtând fiecare câte o candelă în mâini.

Duminică, 15 decembrie, am participat cu toţii la Liturghia de încheiere a misiunilor la ora 11.00, în frunte cu păstorul diecezei noastre PS Petru Gherghel care a prezidat această Liturghie. Alături au concelebrat pr. Adrian Blăjuţă, pr. Dumitru Farcaş şi pr. Petru Beşleagă, foşti parohi ai comunităţii noastre, pr. predicator Gheorghe, pr. Ionel Roşu, pr. Alois Moraru, pr. Francisc Fărcăşel, pr. Cornel Bortoş, pr. Cornel Berea, pr. Damian Patraşcu, pr. Forin-Petru Sescu.

Mulţumim lui Dumnezeu, Maicii Preasfinte de la Cacica şi celor care s-au implicat trup şi suflet pentru ca aceste zile să fie binecuvântate şi rodnice, dar şi pentru copia icoanei miraculoase care sălăşluieşte în biserica noastră ca donaţie din partea rectorului sanctuarului, pr. Romuald Bulai.

Mai multe imagini puteţi vedea în [ albumul foto ]

Paula Poiană