Czestochowa: O nouă mantie şi coroane pentru icoana Maicii Domnului

După ce a fost împodobită cu noile veşminte şi coroane realizate în Polonia prin grija artistului polonez Marius Drapikovschi, Icoana Maicii Domnului de la Cacica a fost preluată la 8 aprilie 2014 de o delegaţie din Dieceza de Iaşi din partea părintelui Roman Majewski, OSPPE, priorul sanctuarului din Czestochowa (Polonia), în faţa altarului Maicii Domnului din cadrul sanctuarului. Din delegaţie au făcut parte: PS Petru Gherghel, PS Aurel Percă, pr. Romuald Bulai, OFMConv., rectorul sanctuarului din Cacica, pr. Marius-Stanislau Bucevski şi dl. Ghervase Longher. Ceremonia a fost transmisă în direct de televiziunea Trwam din Polonia, înregistrarea putând fi urmărită pe site-ul www.sanctuarcacica.ro.

Au trecut mai bine de două sute de ani de când Icoana Maicii Domnului a fost adusă în biserica din Cacica de către parohul comunităţii din acea perioadă. Ani de zile a fost cinstită si venerată de către credincioşii din Cacica. În anul 1905 toată suflarea catolică din Bucovina şi-a îndreptat paşii spre primul pelerinaj oficial care s-a organizat aici cu ocazia hramului din sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului. După ce cultul faţă de Icoana Maica Domnului din Cacica s-a extins în întreaga dieceză de Iaşi şi în toată ţara, a venit momentul "inspirat" de a organiza un pelerinaj al icoanei prin toate comunităţile Diecezei de Iaşi între anii 2010 şi 2013, perioadă dedicată din punct de vedere pastoral familiei şi căsătoriei creştine.

Odată încheiat acest pelerinaj, a venit rândul ca, pe lângă cinstirea, preţuirea şi devoţiunea pe care toţi şi-au manifestat-o faţă de Preacurata Fecioară Maria, credincioşii catolici, încurajaţi şi sensibilizaţi de păstorul diecezei, să ofere icoanei un veşmânt frumos şi nobil, împreună cu două coroane din aur bătute cu diamante, safire şi alte pietre preţioase, ca semn de recunoştinţă pentru toate harurile primite prin mijlocirea ei.

După trei ani de muncă şi trudă, prin grija artistului polonez Marius Drapikovschi, marţi, 8 aprilie 2014, în cadrul momentului de rugăciune al serii în faţa altarului Maicii Domnului de la Czestochowa (Polonia), priorul mănăstirii, pr. Roman Majewski, OSPPE, a înmânat noile veşminte şi coroanele pentru Icoana Maicii Domnului din Cacica Preasfinţitului Petru Gherghel, care a condus delegaţia din România.

Din delegaţie au făcut parte: PS Aurel Percă, pr. Romuald Bulai OFMConv., rectorul sanctuarului de la Cacica, pr. Marius Bucevschi, paroh de Soloneţul Nou, şi domnul deputat Ghervazen Longher din Parlamentul României.

Mantia şi coroanele vor fi purtate la Roma pentru a fi binecuvântate de către Sfântul Părinte papa Francisc în cadrul audienţei ce va avea loc în Vatican în ziua de 30 aprilie 2014.

Celebrarea încoronării oficiale a icoanei va avea loc la Cacica, în Solemnitatea Adormirii Maicii Domnului, din ziua de 15 august 2014.

Ne bucurăm să ne amintim că am avut mereu alături pe Preacurata Fecioară Maria şi nădăjduim că ea ne va însoţi necontenit, mai ales în ziua de 17 mai 2014, când vom trăi marea zi a declarării de fericit a episcopului nostru martir Anton Durcovici, un iubitor profund al Maicii Preacurate Maria şi un adevărat model de încredere în mijlocirea Mamei noastre cereşti.

Dorim ca la această sărbătoare icoana şi chipul Maicii Domnului din Cacica să ne însoţească şi să ne îmbucure cu iubirea ei ocrotitoare de Mamă şi Regină. Atunci pe drept vom intona cu toţii imnul bucuriei: "Magnificat", sufletul meu îl preamăreşte pe Domnul că lucruri mari ne-a făcut nouă cel atotputernic al cărui nume este sfânt (cf. Lc 1,47).

Pr. Romuald Bulai

* * *