Pelerinajul absolvenților de liceu

Absolvenții de liceu din Dieceza de Iași, promoția 2014, și-au dat întâlnire la sanctuarul Maicii Domnului de la Cacica, sâmbătă, 26 aprilie 2014. Pelerinajul a fost organizat de Episcopia Romano-Catolică de Iași prin Oficiul pentru Pastorația Școlară și Predarea Religiei în Școli. Având motoul: "Cu Maria la începutul maturității noastre", obiectivul urmărit a fost de a-i încuraja și întări în credință pe tinerii aflați în fața unei etape importante din viața lor.

Sâmbătă, 26 aprilie 2014, aparent o zi ca oricare alta, o zi de week-end ... Însă pentru o parte din tinerii diecezei, printre care mă număr și eu, a fost o zi deosebită, pe care au ales să o petreacă, într-un mod cu totul inedit alături de profesorii de religie, care le-au fost alături în anii de liceu, dar și părinții inspectori. Scopul era clar pentru toți participanții, acela de a participa la un pelerinaj pentru a-i încredința mamei cerești viitorul nostru.

Nu a contat ora matinală la care a trebuit să pornim la drum într-o zi de sâmbătă, oră la care mulți alții erau în lumea viselor. Nici peripețiile din timpul pelerinajului nu ne-au oprit. Cu toții am intrat în atmosfera de așteptare a întâlnirii cu sfânta Fecioară Maria, Mama noastră cerească, la ea acasă, la Cacica. Astfel, rugăciunea și cântecele au făcut ca timpul să zboare și să ajungem la destinație repede, chiar dacă nu mai repede decât ne-am propus.

Astfel ne-am întâlnit la Cacica tineri din toată Moldova: din zona Bacău, Iași, Onești. Pe chipul fiecăruia se observa deja emoția întâlnirii cu Sfânta Fecioară Maria spre a-i mulțumi pentru toate harurile primite în acești 12 ani de liceu și a ne încredința viața și viitorul în mâinile ei.

Însoțiți de preoții Lucian Adam, Petru-Sebastian Tamaș și Cristinel Ghiurca, precum și de profesorii de religie, am pornit împreună spre Basilica Minor în procesiune, rugându-ne sfântul Rozariu. Era un singur glas, pornit din inimile tuturor, către mama noastră din cer.

Am ajuns destul de repede la biserică, unde am fost întâmpinați de pr. Cristian Pal, care ne-au transmis salutul de bun venit și de încredere în ajutorul mamei.

A urmat sfânta Liturghie, prezidată de pr. Cristinel Ghiurca de la Onești. Un moment de bucurie. Fiecare am primit hrană pentru suflet. Părintele Lucian Adam, inspector pe Zona Bacău, la cuvântul de învățătură din timpul predicii ne-a ajutat să înțelegem că momentele din viață sunt diverse, dar niciodată nu suntem singuri, că mereu o avem alături pe sfânta Fecioară Maria care ne va ajuta în orice problemă, care ne va ocroti, dar și se va bucura alături de noi. Ea nu ne va dezamăgi niciodată. Visele mele pentru a aduce bucurie și a prinde contur trebuie să îl aibă în centru pe Dumnezeu. Cu el imposibilul devine posibil.

După hrana sufletească a urmat și cea trupească. A fost ocazie de socializare și admirare a naturii înconjurătoare.

În tot acest timp așteptam cu nerăbdare și celelalte puncte ale întâlnirii. Punctul de reflecție condus de inspectorul pe Zona Iași, pr. Petru-Sebastian Tamaș ne-a ajutat să înțelegem mai bine modul în care trebuie să privim, să percepem lumea, să fim mai atenți la cei din jurul nostru dar și la dialogul cu lumea. De asemenea, ne-a ajutat să ne descoperim mai mult, ne-a făcut să simțim că rugăciunile noastre nu sunt în zadar, că mereu vom avea de câștigat dacă suntem aproape pe Mama noastră, sfânta Fecioară Maria, și îi cerem ajutorul.

Și chiar asta am simțit! Dacă atunci când am plecat dimineață, unii vedeam acest pelerinaj ca o excursie, sau eram prea puțin încrezători în ceea ce urma să însemne această zi, după cuvintele părintelui Lucian Adam și cele ale părintelui Petru Tamaș, totul începea să prindă contur. Rugăciunile noastre, atât cele personale, cât și cele de grup, erau mai profunde. În glasurile noastre se simțea o schimbare. Simțeam că Sfânta Fecioară Maria este acolo cu noi, vorbeam cu ea, ne încredințam cu totul ei și îi ceream ajutorul. Îi mulțumeam pentru ce face pentru noi și o rugăm să ne primească în continuare și să aibă grijă de noi.

Când meditația s-a terminat se vedea pe chipurile noastre că voiam mai mult. Așa că am început adorația. Glasurile tuturor se auzeau în cântece de preamărire. Fiind în timpul pascal, "Cristos a înviat" a răsunat în toata bazilica alături de cântecele și rugăciunile către Sfânta Fecioară.

La ora 14.30 adorația a luat sfârșit, dar cu toții am rămas în liniște în Biserică mulțumind atât pentru această zi deosebită, cât și pentru toată grija și ajutorul primit, știind foarte bine că rugăciunile ne-au fost ascultate!

Diferiți, schimbați în bine și mult mai încrezători am plecat spre casă. Suntem siguri: dacă învățăm e imposibil să nu luăm bacalaureatul atâta timp cât știm că ne aflăm sub aripa protectoare a Mamei noastre cerești.

Sâmbătă, 26 aprilie, nu a fost o zi obișnuită, și nici nu avea cum să fie. A fost o zi care a schimbat un grup de absolvenți de liceu, a fost o zi în care unii tineri s-au încredințat lui Isus, Mariei și tuturor sfinților pentru a-i ajuta, a fost o zi care ne-a dat încredere să mergem mai departe, a fost o zi pe care am trăit-o altfel!

Dorim să-i mulțumim lui Dumnezeu pentru această zi și pentru vremea care ne-a ajutat să ne simțim minunat, profesorilor noștri de religie, preoților care prin cuvintele lor ne-au mângâiat și ne-au dat speranță, părinților și tuturor celor fără de care această zi nu ar fi fost posibilă.

A consemnat Maria-Alexandra Budău

Imagini puteți vedea în [ albumul foto ]

*

Iată și alte câteva impresii ale tinerilor participanți:

Imagini puteți vedea în [ albumul foto ]