Episcopia Romano-Catolică de Iași
Oficiul pentru Comunicații Sociale

Bd. Ștefan cel Mare, 26, 700064-Iași
Tel. 0232/212003; fax 0232/212006
www.ercis.ro
Nr. 13/5.08.2014

COMUNICAT DE PRESĂ

Pelerinaj la Cacica 2014

Mii de pelerini vor fi anul acesta la sanctuarul național marian de la Cacica (jud. Suceava) în zilele de 14 și 15 august 2014, cu ocazia sărbătorii Adormirea Maicii Domnului. Se împlinesc 110 ani de la consacrarea bisericii. În cadrul celebrărilor se va inaugura piața din fața bazilicii, se va încorona icoana Macii Domnului și se vor înălța rugăciune pentru pacea în lume.

În afara pelerinilor din România, vor fi prezenți credincioși din Polonia, Germania, Ungaria, Austria, Italia, preoți, autorități civile. Printre pelerini vor fi: PS Petru Gherghel, episcop de Iași, ÎPS Stanislaw Nowak, episcop de Czestochowa (Polonia), PS Anton Coșa, episcop de Chișinău, PS József Tamás, episcop auxiliar de Alba Iulia, PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, PS Cornel Damian, episcop auxiliar de București, și pr. Roman Majewski, OSPPE, prior al sanctuarului marian din Czestochowa.

Joi, 14 august, la ora 12.00, pr. Emilian Cătălin, OFMConv., provincial al Fraților Minori Conventuali din România, va celebra sfânta Liturghie de deschidere a pelerinajului. Predicile de la Liturghiile principale vor fi ținute de pr. Iosif Dorcu, decan de Iași.

Din programul celebrărilor de la Cacica face parte pelerinajul tinerilor de joi, 14 august, fiind condus de PS Aurel Percă. Pelerinajul pe jos începe la circa 5 km de Cacica, la ora 12.00, urmând ca la ora 13.30 să aibă loc ritul primirii tinerilor pelerini, iar, la ora 18.00, sfânta Liturghie celebrată de PS Aurel Percă va fi animată de tineri.

Privegherea mariană cu lumânări de la ora 22.00 constituie pentru pelerini apogeul ajunului sărbătorii Adormirea Maicii Domnului. Rugăciuni și cântece mariane se vor înălța din inimile pelerinilor. Celebrarea va fi prezidată de PS Petru Gherghel. Înainte de privegherea mariană, la ora 20.30, va avea loc un concert dedicat sfântului Ioan Paul al II-lea, susținut de Fanfara Minerilor de la Salina Bochnia (Polonia), locul de unde au venit primii locuitori ai satului Cacica. La miezul nopții, tinerii și voluntarii, la îndemnul papei Francisc, vor conduce o priveghere de rugăciune pentru pacea în lume, în special pentru pacea în Irak, Fâșia Gaza, Israel și Ucraina.

În ziua de hram, vineri, 15 august, vor avea loc, la ora 06.00, sfânta Liturghie în limba română, iar la ora 07.30 sfânta Liturghie greco-catolică. Liturghia în limba maghiară, prezidată de PS József Tamás, va fi la ora 08.30, iar Liturghiile în limba polonă și în limba germană, la ora 09.15. La ora 10.45 va fi inaugurată Piața "Sfântul Ioan Paul al II-lea" din fața bazilicii.

În centrul sărbătorii Adormirii Maicii Domnului este Liturghia de hram celebrată la ora 11.00 de episcopul de Iași, care va ține și cuvântul de învățătură. La începutul sfintei Liturghii va fi încoronată icoana Maicii Domnului, care, cu ajutorul credincioșilor din Dieceza de Iași, a primit un veșmânt nou. ÎPS Stanisław Nowak va avea un mesaj special pentru pelerini la sfârșitul Liturghiei. La Liturghie vor concelebra episcopi și peste 100 de preoți din țară și din străinătate. La final icoana va fi purtată în procesiune în jurul bisericii și vor fi binecuvântate florile și obiectele religioase aduse de pelerini.

Cu siguranță, și anul acesta de la Cacica mulți se vor reîntoarce spre casele lor reînnoiți sufletește. Dumnezeu va vorbi multor inimi, iar icoana Maicii Domnului din sanctuar, copie fidelă a celei de la Czestochowa, va îndrepta privirile multor pelerini spre cea care este "plină de har" pentru a contempla împreună cu ea minunile pe care Dumnezeu le face zi de zi cu noi.

În ziua de 15 august, seara, la ora 18.30, la Iași, se va celebra Liturghia de hram a catedralei romano-catolice "Adormirea Maicii Domnului".

* * *

Cacica este un loc de rugăciune și meditație, sfințit prin prezența icoanei miraculoase a Preacuratei Fecioare Maria, copie a icoanei "Madona Neagră" de la Czestochowa (Polonia), care a fost adusă la Cacica în anul 1809. Sanctuarul se găsește în frumoasa regiune bucovineană, la 19 km de Gura Humorului și la 36 de km de Suceava. Bazilica se află în centrul localității, care este înconjurată de dealuri acoperite cu păduri, pajiști, delectând prin această imagine privirea oricărui trecător. Actuala biserică a fost construită între anii 1903 și 1904, în stil neogotic, în crucieră, din piatră cioplită și cărămidă roșie presată, urmând un proiect din Polonia. Biserica a fost consacrată în ziua de 16 octombrie 1904, de către arhiepiscopii de Lwow: Josef Bilcewski și Josef Weber. Cu această ocazie s-a stabilit celebrarea oficială a hramului și a pelerinajului în cinstea Adormirii Maicii Domnului din ziua de 15 august. În ziua de 15 august 1996, biserica a fost declarată sanctuar diecezan; în anul 1997 a fost declarată sanctuar național, iar în anul 2000 papa Ioan Paul al II-lea a acordat bisericii titlul de "basilica minor".

Biroul de presă, pr. Cornel Cadar

Persoane de contact:

* * *

TVR2 și TVR Iași vor transmite în direct Liturghia hramului de la Cacica

În cadrul unei ediții speciale a emisiunii "Lumina creștinului", pe canalele TVR2 și TVR Iași, inclusiv prin platforma TVRplus.ro (http://www.tvrplus.ro/live-tvr-iasi) va fi transmisă vineri, 15 august 2014, începând cu ora 10.45, sfânta Liturghie solemnă pontificală a hramului, cu încoronarea icoanei Maicii Domnului de la Cacica. Realizator: Carmen Olaru.

Va fi inaugurată Piața "Sfântul Ioan Paul al II-lea" din fața bazilicii din Cacica la ora 10. 45. La ora 11.00 va fi celebrată Liturghia de hram, avându-i la altar pe PS Petru Gherghel, episcop de Iași, ÎPS Stanisław Nowak, episcop de Czêstochowa (Polonia), PS Anton Coșa, episcop de Chișinău, PS József Tamás, episcop auxiliar de Alba Iulia, PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, PS Cornel Damian, episcop auxiliar de București, și pr. Roman Majewski, OSPPE, prior al sanctuarului marian din Czêstochowa, concelebrând peste 100 de preoți.

TVR Iași are site-ul www.tvriasi.ro și pagina de facebook www.facebook.com/tvriasi.

Link-ul transmisiei Live de la Cacica este: https://www.youtube.com/watch?v=FK6fxAPQRUs

* * *

Programul celebrărilor dedicate hramului și pelerinajului de la Cacica
(14-15 august 2014)

Mai multe detalii: www.sanctuarcacica.ro