Nu recita, ci roagă-te și meditează Rozariul

Catolicii care se roagă Rozariul trebuie să redescopere natura contemplativă a rugăciunii și nu doar să îl recite în viteză, dacă doresc cu adevărat să le fie transformate viețile, a susținut un preot dominican. “Rozariul va aduce multe haruri în viețile noastre – dacă rugăciunea se face în mod corect”, a spus pr. Basil Cole, OP. Dar în ultimele decenii “nu a fost învățat cum trebuie. Pur și simplu se recită [...] nu cu devoțiune și nu aduce atunci har.” Pr. Cole este profesor de teologie morală, spirituală și dogmatică la Casa de Studii Dominicane din Washington. A scris și a vorbit mult despre Rozariu și a fost o perioadă conducătorul Centrului pentru Rozariu din Portland, Oregon.

Pr. Cole a vorbit pentru agenția de știri catolice CNA, la 7 octombrie, în sărbătoarea Fecioarei Rozariului. Sărbătoarea datează din 1571, când o alianță navală creștină a învins decisiv armata turcă ce amenința coastele Europei. Papa Pius al V-lea, care i-a îndemnat pe catolici să se roage Rozariul înainte de bătălie, a atribuit victoria mijlocirii Fecioarei Maria și a înființat sărbătoarea Fecioarei Victoriei, devenită mai apoi Fecioara Rozariului. Rozariul a fost mereu o rugăciune puternică împotriva lucrării diavolului, iar dacă mai mulți catolici s-ar ruga corect “nu am avea problemele pe care le-am avut” în ultimii 40 de ani, a spus pr. Cole. “Ne-am fi vaccinat împotriva lumii, a cărnii și a diavolului”, a afirmat el, iar mulți catolici ar fi înțeles mai bine “doctrinele dificile ale Bisericii”.

O vorbă veche spune c㠓familia care se roagă împreună rămâne împreună”, dar nu este neapărat adevărat, deoarece adevărata rugăciune trebuie să vină din minte și din inimă. “Am ascultat multe spovezi ale multor credincioși care se roagă Rozariul în familie, dar după o vreme se satură de el pentru că nu au știut cum să se roage corect. Se grăbesc, îl fac foarte rapid. Îl recită de parcă ar fi un tren accelerat. Nu se gândesc la mistere. Nu se opresc asupra lor”, a spus preotul dominican. Concentrarea pe diferitele roluri ale Fecioarei Maria în timpul recitării Rozariului poate să încurajeze adevărata contemplare, a explicat pr. Cole.

“Aș vrea să îi fac pe oameni să înceapă să se gândească la importanța rolului Fecioarei Maria ca regină, ca mamă, ca mediatrix, ca redemptrix”, a spus el, “ca Noua Evă. Ce înseamnă că este Noua Evă? Dacă Eva a dus moartea, Maria a adus viața. [...] Maria este cauza cauzei mântuirii. Cauza cauzei salvării noastre. A te gândi la aceste adevăruri de credință și la aceste concluzii teologice despre Fecioara Maria îți va stimula mintea să contempli în timp ce spui Rozariul.” Pr. Cole a oferit câteva sfaturi concrete pentru cei ce doresc să se roage bine Rozariul. De exemplu familiile ar putea face intenționat o pauză înaintea fiecărui mister, pentru a se gândi la viața Mariei și a lui Isus conform misterului. Sau ar putea oferi o decadă pentru o intenție specifică.

Dacă Rozariul se face individual, decadele ar putea fi împărțite de-a lungul zilei, pentru a avea mai mult timp pentru reflecție. Pr. Cole susține că este mai bine să faci o decadă încet și meditând bine, decât să alergi printr-un întreg Rozariu. “Răspândește-l într-o zi: o decadă acum, o decadă atunci… Meditează și păstrează tăcerea. Dar ne este teamă de singurătate și de tăcere.” Simțul contemplației a fost pierdut de mulți, dar dacă ar fi recuperat, rugăciunea ar întări persoanele și familiile. “Dacă este făcut corect, (Rozariul) poate întări relația într-o căsătorie. Deoarece într-o căsătorie te confrunți cu încercări și dificultăți. Ai nevoie de răbdare și bunătate”, iar Rozariul “ne dă haruri”.

Sursa http://www.catholicnewsagency.com

Preluare de pe site-ul catholica.ro, 10.10.2014