Liturghie în mina de sare în sărbătoarea "Sfânta Varvara, patroana minerilor"

Preoții romano-catolici și greco-catolici din Bucovina s-au adunat în salina de la Cacica, joi, 4 decembrie 2014, pentru a celebra hramul capelei închinate sfintei Varvara, patroana minerilor.

La ora 9.00 a fost celebrată sfânta Liturghie de preoții ortodocși, având un moment de comuniune cu preoții catolici, în rugăciunea pentru minerii răposați ce au lucrat în această salină, la ora 10.50.

La ora 11.00 am celebrat sfânta Liturghie prezidată de pr. Iosif Păuleț, decan de Suceava, alături de pr. Nicoale Nicolaisen, protopop greco-catolic, și de pr. Romuald Bulai, rectorul sanctuarului marian de la Cacica, la care au fost prezenți majoritatea preoților romano-catolici din Decanatul de Bucovina, avându-l alături și pe părintele greco-catolic Marius Chiriloaie din Suceava. Alături de noi au fost prezenți credincioși din Cacica, Solonețu Nou și Maidan.

A fost o celebrare frumoasă în care pr. dr. Stanislav Cucharec, paroh la Solonețu Nou și predicator la această sărbătoare, ne-a vorbit despre viața de credință a sfintei Varvara care l-a urmat pe Cristos cu fidelitate până la jertfirea sângelui propriu.

Am înțeles că fiecare dintre noi trebuie să-l urmăm cu fidelitate pe Cristos și că trebuie să ne încredem în mijlocirea sfintei Varvara și a sfinților pentru a-l putea alege și noi doar pe Cristos ca model pentru viața noastră creștină.

Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru acest moment celebrat ca în "catacombe" și mulțumim și mărturiei de credință pe care au dat-o înaintașii noștri care în acest loc au dorit să-l cinstească pe Dumnezeu prin această capelă săpată în mina de sare de la Cacica, dedicată sfintei Varvara.

Imagini puteți vedea în [ albumul foto ].

Pr. Gabriel Bucur