Instalarea noului paroh - Daniel-Anton Lucaci, OFMConv.

Duminică, 21 decembrie 2014, a avut loc, la Cacica, instalarea ca paroh a părintelui Daniel-Anton Lucaci, OFMConv., care a fost numit în această slujire de către PS Petru Gherghel, episcop al Diecezei de Iaşi, la propunerea părintelui provincial, Emilian Cătălin, OFMConv.

La ora 11.00 a început sfânta Liturghie, prezidată de părintele Iosif Păuleţ, decan de Bucovina. În cadrul acesteia a avut loc ritualul pentru inaugurarea misiunii pastorale a unui nou paroh, care a dat o notă cu totul aparte în celebrarea celei de a IV-a duminici din Advent.

Începutul slujirii pastorale a parohului nou reprezintă un moment fundamental şi semnificativ din viaţa unei comunităţi. Luarea în posesie canonică a parohiei are două momente distincte: primirea sărbătorească solemnă din partea comunităţii parohiale şi civile şi partea celebrării euharistice.

În omilie, părintele decan a ilustrat credincioşilor, la lumina Cuvântului lui Dumnezeu, misiunea pastorală a parohului, iar la încheierea ei a explicat credincioşilor semnificaţia riturilor care au urmat, respectiv: stropirea cu apă sfinţită a poporului, încredinţat grijii sale pastorale, sărutarea şi incensarea altarului, primirea cheilor bisericii, simbol al angajării de a păzi şi edifica în Domnul comunitatea parohială, înmânarea sfintei cruci, semn al dăruirii până la jertfă a noului paroh faţă de poporul încredinţat grijii sale, şi înmânarea cărţii Evangheliilor, semn al angajării la predicarea Cuvântului lui Dumnezeu şi păstrarea credinţei drepte.

Odată terminate aceste rituri, doi reprezentanţi ai comunităţii au semnat pe altar procesul verbal al luării în posesie a parohiei din partea noului paroh.

După recitarea Crezului, care pentru noul paroh a fost şi profesiunea de credinţă înaintea comunităţii, a urmat continuarea în mod obişnuit a sfintei Liturghii, prezidată de noul paroh.

La încheiere au luat cuvântul: părintele vicar-provincial, Fabian Iacob, un reprezentant al comunităţii parohiale, în persoana doamnei Cristina Cehaniuc, precum şi doamna primar al comunei Cacica, Elena Boloca, şi părintele paroh, Daniel-Anton Lucaci.

Comunitatea de credincioşi i-a urat noului păstor rodnicie în slujirea pastorală, iar corul bisericii a intonat tradiţionalul "Sto lat", dorindu-i sănătate, putere de muncă şi ani binecuvântaţi în noua misiune.

Mai multe imagini puteţi vedea în [ albumul foto ]

Pr. Cristian Pal, OFMConv