Instalarea noului paroh - Daniel-Anton Lucaci, OFMConv.

Duminică, 21 decembrie 2014, a avut loc, la Cacica, instalarea ca paroh a părintelui Daniel-Anton Lucaci, OFMConv., care a fost numit în această slujire de către PS Petru Gherghel, episcop al Diecezei de Iași, la propunerea părintelui provincial, Emilian Cătălin, OFMConv.

La ora 11.00 a început sfânta Liturghie, prezidată de părintele Iosif Păuleț, decan de Bucovina. În cadrul acesteia a avut loc ritualul pentru inaugurarea misiunii pastorale a unui nou paroh, care a dat o notă cu totul aparte în celebrarea celei de a IV-a duminici din Advent.

Începutul slujirii pastorale a parohului nou reprezintă un moment fundamental și semnificativ din viața unei comunități. Luarea în posesie canonică a parohiei are două momente distincte: primirea sărbătorească solemnă din partea comunității parohiale și civile și partea celebrării euharistice.

În omilie, părintele decan a ilustrat credincioșilor, la lumina Cuvântului lui Dumnezeu, misiunea pastorală a parohului, iar la încheierea ei a explicat credincioșilor semnificația riturilor care au urmat, respectiv: stropirea cu apă sfințită a poporului, încredințat grijii sale pastorale, sărutarea și incensarea altarului, primirea cheilor bisericii, simbol al angajării de a păzi și edifica în Domnul comunitatea parohială, înmânarea sfintei cruci, semn al dăruirii până la jertfă a noului paroh față de poporul încredințat grijii sale, și înmânarea cărții Evangheliilor, semn al angajării la predicarea Cuvântului lui Dumnezeu și păstrarea credinței drepte.

Odată terminate aceste rituri, doi reprezentanți ai comunității au semnat pe altar procesul verbal al luării în posesie a parohiei din partea noului paroh.

După recitarea Crezului, care pentru noul paroh a fost și profesiunea de credință înaintea comunității, a urmat continuarea în mod obișnuit a sfintei Liturghii, prezidată de noul paroh.

La încheiere au luat cuvântul: părintele vicar-provincial, Fabian Iacob, un reprezentant al comunității parohiale, în persoana doamnei Cristina Cehaniuc, precum și doamna primar al comunei Cacica, Elena Boloca, și părintele paroh, Daniel-Anton Lucaci.

Comunitatea de credincioși i-a urat noului păstor rodnicie în slujirea pastorală, iar corul bisericii a intonat tradiționalul "Sto lat", dorindu-i sănătate, putere de muncă și ani binecuvântați în noua misiune.

Mai multe imagini puteți vedea în [ albumul foto ]

Pr. Cristian Pal, OFMConv