Scrisoare pastorală: Lângă icoana mamei noastre cerești

Ave Maria! Salve Regina! Alături de celelalte mari sanctuare și locuri de pelerinaj din Europa și din România, Cacica reprezintă o adevărată oază de spiritualitate creștină, iar basilica minor de aici poate fi considerată ca un loc de mărturie de credință continuă și o fericită catedră de întărire în viața de iubire și de trăire a unei speranțe vii în pregătirea și așteptarea unei lumi mai bune și mai drepte.

Cacica a fost și va rămâne o adevărată școală deschisă de Maica Domnului, mama lui Isus și mama tuturor celor ce se încred în el, un mijloc de întărire a încrederii în cel care este Mântuitorul lumii și ajutorul tuturor.

Aici, Maria le spune tuturor ceea ce le spunea apostolilor și ucenicilor, la nunta din Cana Galileii, atunci când nuntașii nu mai aveau vin: "Faceți tot ce vă va spune el" (In 2,5).

Aici, la Cacica, pelerinii găsesc, la umbra sanctuarului, ajutor și alinare în toate nevoile materiale și spirituale, sub mantia celei mai puternice ocrotitoare și sub privirea ei plină de iubire și milostivire.

Aici se află o mamă care n-a uitat și nu poate uita de fiii ei ce trec prin această vale de lacrimi și găsesc un nou și continuu ajutor ceresc: e mama noastră cerească care a rămas și rămâne mereu cu noi.

Ne-am bucurat cu toții când Eminența sa cardinalul Joachim Meisner din Köln afirma despre sanctuarul din Maria Radna și, desigur, și despre celelalte sanctuare mariane din lume și mai ales din Europa de Est: "Centrele de rugăciune mariană, adică lăcașurile de pelerinaj, sunt pentru Biserică sursa acelor puteri supranaturale prin care ea poate accepta și face față marilor provocări din vest și est, din nord și sud, nu doar cu chiu cu vai, ci cu brio".

În contextul celebrărilor ocazionate de binecuvântarea lucrărilor de renovare de la acest vestit monument istoric și de cultură religioasă același cardinal spunea: "De trei sute de ani, în vremuri bune și mai puțin bune, Maria a rămas fidelă poporului lui Dumnezeu aici, în patria voastră. Mai ales în perioada comunistă, asupra Bisericii de pe aceste meleaguri s-au exercitat presiuni atât din exterior cât și din interior. Oamenii credincioși erau considerați nedemni de încredere din punct de vedere politic și uman. Maria Radna însă a fost ca o insulă în acest ocean al ateismului și mizantropiei".

Nu sunt oare aceste cuvinte valabile și pentru Cacica, și pentru importanța sanctuarului de aici, unde de mai bine de 200 de ani Maica Domnului continuă să fie venerată și cinstită, unde ea îndreaptă spre toți pelerinii, de ieri și de azi, îndemnul și apelul ei matern spre fiii credincioși ai Bucovinei și ai Moldovei și spre celelalte ținuturi alăturate?

Chemarea Maicii Domnului se îndreaptă spre toți fiii ei, spre toți cei care o recunosc ca mamă și învățătoare și toți sunt chemați să o asculte și să se bucure de prezența și iubirea ei.

Anul acesta, an închinat vieții consacrate, apelul Maicii sfinte trebuie să aibă o rezonanță specială în sufletul tuturor fraților și surorilor ce au ales să-l urmeze pe Isus, după cum l-a urmat și slujit ea, prima slujitoare și modelul tuturor, îmbrățișând cu tot sufletul sfaturile evangelice adresate celor care doresc o viață mai intens spirituală spre slava lui Dumnezeu și binele oamenilor.

În acest sens recomandăm tuturor familiilor consacrate din dieceză să răspundă la așteptarea mamei noastre cerești cu o inițiativă de iubire și prețuire, organizând un pelerinaj special, după modelul și practica copiilor și tinerilor din anii trecuți.

Oficiul și comisia ce se ocupă de pastorația vieții consacrate vor organiza acest pelerinaj special din ajunul sărbătorii Ridicării Maicii Domnului la Cer.

Cucernicii părinți parohi și capelani sunt invitați să ofere slujirea lor pelerinilor ce se vor îndrepta spre acest loc binecuvântat, îi vor întâmpina cu bucurie, răspunzând la dorința tuturor pelerinilor de a se bucura de mângâierea primirii sfintelor taine, lângă altarul și icoana ei miraculoasă.

Cucernicii părinți, parohi și vicari sunt rugați în acest sens să dea curs convocării și programării prezentate de către PS Aurel, episcopul nostru auxiliar.

Suntem fericiți să avem anul acesta mai mulți oaspeți - episcopi, preoți și pelerini din țară și străinătate -, realizând astfel, la marea sărbătoare a Maicii noastre cerești, Madona Neagră din Cacica (15 august) o familie lărgită care se adună în jurul aceleia care vrea să ni-l arate și să ni-l ofere pe Fiul său și Mântuitorul nostru.

Vă dăm întâlnire, cu bucurie, la sărbătoarea pelerinajului marian anual de la Cacica 2015, cu o singură și mare bucurie : "Ca toți să fim una!" (In 17,21)

Iași, 4 august 2015
Sfântul Ioan Maria Vianney

Petru Gherghel, episcop de Iași

* * * Pelerinaj la Cacica, 14-15 august 2015. Programul

Ca în fiecare an, cu ocazia hramului, suntem invitați la sanctuarul sfintei Fecioare Maria de la Cacica. Aici avem ocazia să-i mulțumim lui Dumnezeu pentru darurile primite, să-i cerem prin mijlocirea mamei sale noi haruri atât pentru noi cât și pentru cei dragi ai noștri: pentru copii și tineri, pentru familii.

Și pentru că anul acesta este dedicat persoanelor consacrate să o rugăm pe Maica Domnului, model strălucitor al vocației, să mijlocească de la Isus harul statorniciei și al fidelității pentru toți cei consacrați.

Programul pelerinajului

Pr. Daniel-Anton Lucaci, OFMConv.