Episcopia Romano-Catolică de Iași
Oficiul pentru Comunicații Sociale

Bd. Ștefan cel Mare, 26, 700064-Iași
Tel. 0232/212003; fax 0232/212006
www.ercis.ro
Nr. 18/10.08.2015

COMUNICAT DE PRESĂ

Pelerinaj la Cacica

Mii de pelerini vor fi anul acesta la sanctuarul național marian de la Cacica (jud. Suceava) în zilele de 14 și 15 august 2015, cu ocazia sărbătorii Adormirea Maicii Domnului. La celebrările de anul acesta vor fi prezenți și ÎPS Agostino Marchetto, arhiepiscop emerit din Italia, PS László Bíró, episcop militar din Ungaria.

În afara pelerinilor din România, vor fi prezenți credincioși din Polonia, Germania, Ungaria, Austria, Italia, preoți, autorități civile. Printre pelerini vor fi: PS Petru Gherghel, episcop de Iași, PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași.

Vineri, 14 august, la ora 12.00, pr. Emilian Cătălin, OFMConv., provincial al Fraților Minori Conventuali din România, va celebra sfânta Liturghie de deschidere a pelerinajului. Predicile de la Liturghiile principale vor fi ținute de pr. Iosif Bisoc, paroh de Buruienești.

Din programul celebrărilor de la Cacica face parte pelerinajul tinerilor și al persoanelor consacrate de vineri, 14 august, fiind condus de PS Aurel Percă. Pelerinajul pe jos începe la circa 5 km de Cacica, la ora 12.00, urmând ca la ora 13.30 să aibă loc ritul primirii tinerilor pelerini, iar la ora 18.00 va fi sfânta Liturghie celebrată de PS Aurel Percă, animată de tineri și de persoane consacrate.

Privegherea mariană cu lumânări de la ora 22.00 constituie pentru pelerini apogeul ajunului sărbătorii Adormirea Maicii Domnului. Rugăciuni și cântece în cinstea Maicii Domnului se vor înălța din inimile pelerinilor. Celebrarea va fi prezidată de PS Petru Gherghel.

În ziua de hram, sâmbătă, 15 august, vor avea loc, la ora 06.00, sfânta Liturghie în limba română, iar la ora 07.30 sfânta Liturghie greco-catolică. Liturghia în limba maghiară, prezidată de PS László Bíró, va fi la ora 08.30, iar Liturghiile în limba polonă și în limba germană, la ora 09.15.

În centrul sărbătorii Adormirii Maicii Domnului este Liturghia de hram celebrată la ora 11.00 de episcopul de Iași, care va ține și cuvântul de învățătură. ÎPS Agostino Marchetto va avea un mesaj special pentru pelerini la sfârșitul Liturghiei. La Liturghie vor concelebra episcopi și aproape 100 de preoți din țară și din străinătate. La final icoana va fi purtată în procesiune în jurul bisericii și vor fi binecuvântate florile și obiectele religioase aduse de pelerini.

Cu siguranță, și anul acesta de la Cacica mulți se vor reîntoarce spre casele lor reînnoiți sufletește. Dumnezeu va vorbi multor inimi, iar icoana Maicii Domnului din sanctuar, copie fidelă a celei de la Czêstochowa, va îndrepta privirile multor pelerini spre cea care este "plină de har" pentru a contempla împreună cu ea minunile pe care Dumnezeu le face zi de zi cu noi.

* * *

Sanctuarul de la Cacica este un loc de rugăciune și meditație, sfințit prin prezența icoanei miraculoase a Preacuratei Fecioare Maria, copie a icoanei "Madona Neagră" de la Czêstochowa (Polonia), care a fost adusă la Cacica în anul 1809. Sanctuarul se găsește în frumoasa regiune bucovineană, la 19 km de Gura Humorului și la 36 de km de Suceava. Bazilica se află în centrul localității, care este înconjurată de dealuri acoperite cu păduri, pajiști, delectând prin această imagine privirea oricărui trecător. Actuala biserică a fost construită între anii 1903 și 1904, în stil neogotic, în crucieră, din piatră cioplită și cărămidă roșie presată, urmând un proiect din Polonia. Biserica a fost consacrată în ziua de 16 octombrie 1904, de către arhiepiscopii de Lwow: Josef Bilcewski și Josef Weber. Cu această ocazie s-a stabilit celebrarea oficială a hramului și a pelerinajului în cinstea Adormirii Maicii Domnului din ziua de 15 august. În ziua de 15 august 1996, biserica a fost declarată sanctuar diecezan; în anul 1997 a fost declarată sanctuar național, iar în anul 2000 papa Ioan Paul al II-lea a acordat bisericii titlul de "basilica minor".

Biroul de Presă
Pr. Cornel Cadar


Persoane de contact:

* * *

Program