Pelerinajul de la Cacica 2015
Icoana Maicii Domnului de la Cacica a adunat în jurul ei în zilele de 14 şi 15 august 2015 mii de pelerini din România, Polonia, Germania, Ungaria, Austria, Italia, Franţa, Bielorus.
Cei mai mulţi dintre pelerini au venit cu autocarele, cu maşinile mici sau cu trenul. Unii au străbătut o parte din drum pe jos. Spaţiul din jurul bisericii şi al salinei era plin de corturi şi de maşini. Pelerinii s-au rugat, au cântat, au participat la Liturghii şi la celelalte celebrări, s-au spovedit şi s-au împărtăşit.
Altarul a fost amenajat în faţa bisericii. Undeva deasupra era scris: "Regina familiilor, roagă-te pentru noi". În spatele altarului era o imagine a icoanei Macii Domnului, în stânga: sfântul Ioan Paul al II-lea, în dreapta: fericitul Anton Durcovici.
Procesiunea în care erau aproape o sută de preoţi a pornit de la casa parohială. PS Petru Gherghel, cel care a prezidat, a deschis Liturghia invitându-i pe toţi la bucurie şi rugăciune, anunţându-i pe ceilalţi concelebranţi: ÎPS Agostino Marchetto, arhiepiscop emerit din Italia, PS László Bíró, episcop militar din Ungaria, PS Aurel Percă. I-a salutat pe toţi şi a precizat că la Cacica pelerinii prezenţi formează o singură familie în jurul altarului.
La predică, PS Aurel Percă, pornind de la lecturile proclamate, i-a îndemnat pe pelerini să se întărească în convingerea că este o patrie dincolo, unde Maria ne aşteaptă. Aceasta cu atât mai mult, cu cât omul modern suferă de o amnezie a veşniciei.
Episcopul a precizat că acest pelerinaj de la Cacica este ca o călătorie în care ne oprim pentru a verifica dacă suntem pe drumul bun. Obosiţi, ne ridicăm privirea. În zare vedem o lumină strălucitoare. E Maria care înseamnă mângâiere pentru poporul creştin. Ridicarea Mariei cu sufletul şi trupul la cer ne cheamă să privim mai departe de orizontul acestui pământ şi mai ales să privim în sus. Ceva mai frumos, mai bun pentru noi trebuie să vină de acum.
La rugăciunea credincioşilor au fost rostite intenţii şi în limbile poloneză, germană, italiană, maghiară şi franceză.
Invitat să vorbească, ÎPS Agostino Marchetto, care a fost mulţi ani secretar al Consiliului Pontifical pentru Migranţi, a spus că a venit în pelerinaj de la Roma pentru că a dorit să facă un cadou celor care sunt plecaţi în alte ţări şi nu au putut veni la Cacica. Pelerinajul, a subliniat arhiepiscopul, reprezintă viaţa fiecăruia. De multe ori pelerinajul pe pământ este o cale a crucii, mai ales pentru cei care au plecat sau au rămas acasă şi astfel sunt separaţi. Avem nevoie de speranţă. Privind la Maria, ridicată la cer, să ne reînnoim speranţa în viaţa de dincolo, dar şi într-o viaţă mai bună aici. De aceea să ne rugăm pentru noi şi pentru cei care sunt la muncă departe de ţară şi să cerem un supliment de speranţă.
La finalul Liturghiei pr. Anton-Daniel Lucaci, rectorul bazilicii, a mulţumit tuturor. După binecuvântarea florilor şi obiectelor religioase aduse de pelerini, a urmat procesiunea cu icoana în jurul bisericii care a încheiat celebrarea.
Manifestările pelerinajului au început în ziua de 14 august, ora 10.00, printr-o celebrare penitenţială, adică o celebrare de pregătire pentru Spovadă. Aproape o sută de preoţi au stat la dispoziţia celor care au dorit să-şi mărturisească păcatele şi să primească dezlegarea. La ora 12.00 a fost o Liturghie de deschidere a pelerinajului, apoi după-amiază pelerinii au fost invitaţi să mediteze la patimile Mântuitorului şi să rămână în adoraţie.
La ora 18.00, PS Aurel Percă, alături de peste 50 de preoţi, au celebrat Liturghia pentru tineri şi persoane consacrate. Sute de tineri, voluntari, seminarişti şi persoane consacrate au fost prezenţi la această Liturghie. Lor li s-au adăugat ceilalţi pelerini. Aproape 150 de tineri au străbătut o bucată de drum pe jos şi au ajuns la Cacica la ora 13.30. Pr. Iosif Bisoc, paroh de Buruieneşti, cel care a ţinut predicile în aceste zile, a invitat tinerii şi persoanele consacrate să trăiască din plin vocaţia lor.
Privegherea mariană cu lumânări aprinse la ora 22.00, prezidată de PS Petru Gherghel, a fost aşteptată de toţi şi a constituit punctul culminant al zilei. Deşi a plouat, din inimile pelerinilor au răsunat rugăciunea şi cântarea. Grupuri de tineri şi de adulţi au continuat să se roage până spre dimineaţă. În ziua de hram, sâmbătă, 15 august, dimineaţă, au avut loc Liturghii în limbile română, maghiară (prezidată de PS László Bíró), polonă şi germană, precum şi o Liturghie greco-catolică.
Celebrările din zilele de pelerinaj au fost transmise de Radio Maria şi pe internet. Liturghia hramului a fost transmisă pe TVR2 şi TVR Iaşi.
Ce au putut să înveţe pelerinii de la Maria? Un tânăr din Roman a spus că a plecat de la Cacica cu multă pace în suflet. Un credincios de lângă Bacău a mărturisit că este mulţumit că a reuşit să facă o spovadă bună. Un voluntar era bucuros că a putut să slujească. Atenţi la predicile pr. Iosif Bisoc, pelerinii au fost încurajaţi s-o imite pe Maria, căci "mama lui Isus, după cum în ceruri, glorificată deja cu trupul şi sufletul, este chipul şi pârga Bisericii care va ajunge la plinătate în veacul ce va să vină, tot astfel, aici pe pământ, străluceşte ca un semn de speranţă sigură şi de mângâiere pentru poporul peregrin al lui Dumnezeu, până când va veni ziua Domnului (cf. 2Pt 3,10)" (LG 68).
Pr. Cornel Cadar
Înregistrările video al celebrărilor pe [ canalul youtube ].
Imagini de la Liturghia de hram puteţi vedea în [ albumul foto ]
Imagini de la pelerinajul tinerilor (foto de Carmen Olaru) [ albumul foto ]
Articol şi fotografii despre pelerinaj la Cacica pe situl [ newsbucovina.ro ]