Hramul secundar - Sfânta Fecioară Maria, Regina Rozariului

Duminică, 11 octombrie 2015, la Cacica, în bazilica minor, la ora 11.00, s-a celebrat hramul secundar - Sfânta Fecioară Maria, Regina Rozariului.

Anul 1905 a fost primul an în care s-a celebrat pentru prima dată acest hram, după cum menționează părintele Slominscki, în scrisoarea din 22 decembrie 1905: "Evenimentul cel mai important din cronica noastră a anului 1905, este Pelerinajul la Maica Domnului a Sfântului Rozariu pe care l-am introdus anul acesta pentru prima dată. Dar, pentru prima dată, pelerinajul a reușit. A venit lume destul de multă, dar abia dimineața, deoarece să vină în ajun și să doarmă sub cerul liber, e prea frig, timpul fiind destul de înaintat spre iarnă...".

Într-o atmosferă identică cu cea descrisă de părintele, din îndepărtatul 1905, a fost celebrat hramul și pelerinajul, mai ales al bucovinenilor, la sanctuar în acest an, 2015. Pe o vreme de adevărată iarnă, deoarece zăpada nu a contenit să cadă neîntrerupt timp de mai bine de treizeci de ore, în cursul dimineții, la ora 9.30, părintele Stanislav-Ioan Cucharec a prezidat sfânta Liturghie în limba polonă, urmată de recitarea Rozariului în limba română.

La ora 11.00, a început Liturghia solemnă a hramului, prezidată de părintele decan, Iosif Păuleț, care a îndemnat pe toți cei prezenți, pelerini și credincioși ai parohiei noastre, să ofere acest act de cult, ca și toate rugăciunile ce le vor înălța Maicii Domnului, Regina Rozariului, pentru buna reușită a Sinodului Episcopilor, convocat la Roma de papa Francisc, cu tema "Vocația și misiunea familiei în Biserică și în lumea contemporană".

Elocventă a fost învățătura din cadrul omiliei, ținută de părintele Virgil Blaj, OFMConv., profesor la Institutul Teologic Franciscan din Roman, care a reușit să expună pe înțelesul fiecărui participant, istoria, semnificația și importanța pe care o are rugăciunea Rozariului în viața credincioșilor catolici. Spiritualitatea sfântului Ioan Paul al II-lea, citată în repetate rânduri, a condus cu siguranță mintea și sufletul creștinilor adunați la sărbătoare, spre ceea ce înseamnă, prețuirea acestei rugăciuni și spre îndemnul adresat de același Sfânt Părinte, de a lua iarăși în mâini Rozariul.

În exortația apostolică Evangelii gaudium a Sfântului Părinte Francisc, găsim scris: "Acolo, în sanctuare, se poate observa cum Maria îi adună în jurul său pe fiii care cu atâta trudă vin ca pelerini pentru a o vedea și a se lăsa priviți de ea. Acolo găsesc puterea lui Dumnezeu pentru a suporta suferințele și oboselile vieții". Fie ca Maria, Mamă gingașă și Regină puternică, să pășească cu fiecare dintre noi, fii încredințați ei, ca să nu rătăcim și să ne îndreptăm pașii spre Cristos, Cuvântul Veșnic, întrupat în familia de la Nazaret, model și călăuză pentru familiile lumii de astăzi.

Regina Sfântului Rozariu, roagă-te pentru noi!

Mai multe imagini puteți vedea în [ albumul foto ]

Pr. Cristian Pal