Comunicat: Deschiderea Jubileului Milostivirii în Dieceza de Iași

Anul Sfânt al Milostivirii sau Jubileul Milostivirii, un timp special dedicat redescoperirii îndurării lui Dumnezeu față de oameni, va fi inaugurat, în Dieceza de Iași, printr-o celebrare solemnă, duminică, 13 decembrie 2015, în catedrala din Iași, începând cu ora 11.00, și după-amiază, la ora 17.00, Cacica, iar la ora 18.00 la Bacău.

În prezența PS Petru Gherghel, episcop de Iași, și a PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, la deschiderea solemnă a Anului Sfânt al Milostivirii în catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași vor participa membrii Consiliului Prezbiteral, ai Consiliului Pastoral Diecezan și ai celorlalte structuri bisericești din Iași și din dieceză, preoți, seminariști, călugări și laici. La începutul celebrării, după procesiunea care va porni din catedrala veche, episcopul diecezei va deschide o poartă specială, numită poarta sfântă care amintește de Isus Cristos care a spus: "Eu sunt poarta" (In 10,7) și de faptul că oamenii au deschisă mereu poarta către inima milostivă a lui Dumnezeu. Icoana cu Isus cel milostiv și emblema acestui an, care îl reprezintă pe Isus, bunul păstor, care îl ia pe umerii săi pe omul rătăcit, vor sta în apropierea altarului.

În după-amiaza aceleiași zile va avea loc deschiderea altor două porți sfinte, una în orașul Bacău, în biserica "Sfinții Apostoli Petru și Paul", prezidată de PS Aurel Percă, și alta, în sanctuarul marian din Cacica, prezidată de PS Petru Gherghel.

"Conștienți de faptul că Dumnezeu nu încetează să deschidă larg «poarta inimii sale», că din inima Treimii, din interiorul cel mai profund al misterului lui Dumnezeu izvorăște și curge fără încetare marele fluviu al milostivirii, să alergăm cu toții la tronul harului și să trăim cu mare însuflețire și bucurie acest an sfânt și acest jubileu al milostivirii", îndeamnă păstorul diecezei într-o scrisoare-program trimisă tuturor parohiilor din dieceză.

Preoții și credincioșii sunt invitați în acest An al Milostivirii Divine să se apropie de Dumnezeu, să se împace cu el, să accepte harului lui oferit cu generozitate tuturor oamenilor, să experimenteze iertarea lui Dumnezeu în sacramentul Spovezii, să meargă în pelerinaj la una dintre porțile sfinte (Iași, Bacău și Cacica), să participe la predicile speciale organizate în fiecare parohie cu ocazia misiunilor populare, să se îndrepte către Maria, Maica Milostivirii, să redescopere psalmii și parabolele milostivirii din Sfânta Scriptură, să practice a fapte de milostenie trupească și sufletească etc.

Marți, 8 decembrie 2015, solemnitatea Neprihănitei Zămisliri a Preasfintei Fecioare Maria, când s-au împlinit 50 de ani de la închiderea Conciliului Vatican II, papa Francisc a deschis la Roma Anul Sfânt al Milostivirii rânduind ca în următoarea duminică să se celebreze acest moment și în catedralele episcopale din lume.

Anul Sfânt al Milostivirii se va încheia la 20 noiembrie 2016, când în Biserica Catolică va fi sărbătoarea Cristos, Regele Universului. Se speră ca în acest an tot mai mulți oameni să experimenteze milostivirea divină în viața lor, pentru ca apoi să poată la rândul lor să fie milostivi, răbdători și iertători cu cei de lângă ei, cu care interacționează în fiecare zi. Jubileul este un an "de har", care urmărește reînnoirea interioară, este o ocazie pentru ca oamenii să înceapă a fi mai buni.

Biroul de Presă
Pr. Cornel Cadar


Persoane de contact:
- Pr. Cornel Cadar: tel. 0745/850844; e-mail: cornel@ercis.ro
- Pr. Claudiu Bulai: tel. 0746/407635; e-mail: claudiu@ercis.ro

* * *

PS Petru Gherghel: Scrisoarea pastorală "Anul Jubiliar al Milostivirii"

Dintr-un antic obicei celebrarea solemnă actuală. La fiecare 25 de ani, dar cu excepții

Vatican: Sfânta Liturghie și deschiderea Porții Sfinte (8 decembrie 2015)

Rugăciunea papei Francisc pentru Jubileul Milostivirii

Conferință de presă de prezentare a Jubileului Milostivirii (8 decembrie 2015 - 20 noiembrie 2016)

Jubileul Milostivirii și indulgențele

www.jubileul-milostivirii.catholica.ro