Inaugurarea Anului Sfânt al Milostivirii şi deschiderea Porţii Sfinte
Jubileul extraordinar voit de Sfântul Părinte papa Francisc prin aceste cuvinte: "Să încredinţăm încă de acum acest An Mamei Milostivirii, pentru ca să-şi îndrepte spre noi privirea sa şi să vegheze asupra drumului nostru: drumul nostru penitenţial, drumul nostru cu inima deschisă, în timpul unui an, pentru a primi indulgenţa lui Dumnezeu, pentru a primi milostivirea lui Dumnezeu", a avut ecou puternic în lumea întreagă şi în toate diecezele.
Încă din 13 martie 2015, când anunţa Anul Sfânt al Milostivirii, acest ecou a răsunat în toată Biserica Catolică. A continuat să răsune şi în bazilica minor din Cacica, tot într-o zi de 13, însă a lunii decembrie 2015, când PS Petru Gherghel a prezidat ceremonia de deschidere a Porţii Sfinte şi sfânta Liturghie la ora 17.00.
Fiind un sanctuar dedicat Preacuratei Fecioare Maria, Mama milostivirii, au sosit surprinzător de mulţi pelerini, din Bucovina, dar şi din alte părţi, chiar îndepărtate ale Moldovei, pentru a participa la această celebrare, atât de frumoasă, după cum majoritatea au exprimat-o, chiar şi din rândul preoţilor, care s-au alăturat păstorului diecezei noastre, la aceste sfinte ceremonii.
Ritualul a început de la altarul grotei Maicii Domnului, aflată în spatele bisericii, şi s-a desfăşurat într-o atmosferă plină de emoţie care parcă prevestea momentele de har ce aveam să le trăim cu toţii în preajma Porţii Sfinte, amplasată în interiorul bazilicii şi înfrumuseţată nu atât de ghirlanda de cetină şi flori, ci de spiritul cu care fiecare dintre noi s-a pregătit pentru a păşi şi a intra prin ea.
"A intra prin acea poartă înseamnă a descoperi profunzimea milostivirii Tatălui..., a trece prin Poarta Sfântă să ne facă să ne simţim părtaşi de acest mister de iubire, de duioşie!", spunea papa Francisc la deschiderea Porţii Sfinte a bazilicii "Sfântul Petru" din Roma, în ziua de 8 decembrie 2015, când a inaugurat Jubileul extraordinar al Milostivirii. Iar acest spirit este de acum prezent la Cacica şi îl vor găsi cei ce vor voi să păşească prin Poarta Sfântă.
După ceremonia intrării prin Poarta Sfântă a episcopului care purta Cartea Evangheliilor spre altar şi a stropirii cu apa sfinţită a întregului popor al lui Dumnezeu a continuat celebrarea sfintei Liturghii în mod obişnuit.
În cadrul omiliei Preasfinţitul a explicat cum trebuie să primim şi să trăim acest An Sfânt care ne-a fost oferit ca un dar al harului. Evenimentele ce se vor programa a fi celebrate şi invitaţia de a ne apropia de sacramentul Milostivirii în orice moment, mai ales aici unde mama milostivirii, preacurata Fecioară Maria, ne aşteaptă pe fiecare, ea care, mai mult ca orice altă făptură, a cunoscut profunzimea iubirii milostive a lui Dumnezeu, făcut om, care se va naşte în persoana lui Emanuel-Dumnezeu cu noi, a constituit concluzia îndemnurilor de la sfârşitul sfintei Liturghii, adresate de episcop.
Cântarea O Marie, o preadulce Mamă, România/dieceza/sanctuarul e sub scutul tău, tot la dorinţa păstorului nostru, a încheiat procesiunea şi celebrările ce s-au desfăşurat în sanctuar în această a treia duminică a Adventului, numită şi Duminica bucuriei.
Mai multe imagini puteţi vedea în [ albumul foto ]
Pr. Cristian Pal, OFMConv.