Pelerinajul credincioșilor din Parohia Iași "Sfânta Tereza a Pruncului Isus"

În perioada 22-24 aprilie 2016, un grup de 60 de credincioși din Parohia "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" din Iași, împreună cu părintele paroh Petru Sescu, au fost în pelerinaj în Bucovina.

Pelerinajul a început cu cea mai frumoasă rugăciune, sfânta Liturghie, celebrată în biserica parohială, "Sfânta Tereza a Pruncului Isus", la care am participat toți pelerinii. Părintele Petru Sescu, păstorul comunității, ne-a explicat importanța pelerinajului recomandat mai ales în acest An Jubiliar și ne-a dat binecuvântarea pentru a avea o călătorie rodnică sub ocrotirea Tatălui nostru milostiv.

Prima oprire a fost la biserica din Nisiporești. Aici am descoperit un loc binecuvântat de Dumnezeu. Credincioșii din această comunitate sunt ocrotiți din cer de Veronica Antal, o tânără martiră pentru care a început procesul de beatificare. Părintele guardian Adrian Herciu ne-a relatat istoria acestei tinere care a preferat moartea decât să-și piardă curăția ei. Am vizitat și mormântul din cimitir, unde împreună ne-am rugat pentru a fi ridicată cât mai curând la cinstea altarelor pentru a susține tinerii comunității noastre pe drumul desăvârșirii.

Pelerinajul nostru a continuat spre Suceava, fosta cetate de scaun a Moldovei. Odată ajunși aici am început să aprofundăm istoria Bisericii din Bucovina. La biserica "Sfântul Ioan Nepomuk", părintele decan Iosif Păuleț ne-a prezentat istoria patronului comunității pe care o păstorește, un sfânt puțin cunoscut de noi. Biserica din Suceava are o istorie veche de aproape 200 de ani. Construcția ei a început în anul 1820 și a fost sfințită în anul 1836. Aici a fost instalat primul orologiu public, realizat în Austria. Cetatea lui Ștefan cel Mare ne-a adus aminte de istoria zbuciumată din vremea marelui domnitor.

Următorul obiectiv vizitat a fost mănăstirea "Sfântul Ioan cel Nou", declarat monument istoric din anul 2004.

Drumul a continuat prin vizitarea mănăstirii Sucevița, un loc plin de istorie și oameni buni. Stareța mănăstirii, maica Tatiana, ne-a prezentat cu multă amabilitate tot ceea ce reprezintă pictura interioară și exterioară a mănăstirii. Ecumenismul și-a făcut simțită prezența prin dorința maicii Tatiana de a cânta Cristos a înviat, chiar dacă eram în ajunul Duminicii Floriilor în Biserica Ortodoxă.

Ziua s-a încheiat cu sosirea în localitatea Voievodeasa, unde am fost cazați într-un loc care a favorizat reculegerea interioară.

Ziua de sâmbătă a fost marcată de vizita la sanctuarul din Cacica și trecerea prin Poarta Sfântă. Reîntâlnirea cu mama noastră cerească a fost trăită cu multă emoție. Am fost întâmpinați de părintele paroh Daniel Lucaci, care ne-a binecuvântat și care a ținut și cuvântul de învățătură din cadrul sfintei Liturghii. Părintele Cristian Pal ne-a prezentat pe scurt istoria sanctuarului și a icoanei sfintei Fecioare Maria, îndemnându-ne să venim cu multă încredere la mama noastră cerească și să-i cerem tot ceea ce ne este necesar nouă și celor care s-au încredințat rugăciunilor noastre. Icoana frumos înveșmântată ne-o prezintă pe sfânta Fecioară cu mâna arătând spre Isus, spunându-ne parcă: "Priviți la Isus și faceți tot ceea ce vă spune el".

Am profitat de prezența în acest loc sfânt pentru a ne ruga la mama noastră cerească pentru cei dragi nouă, pentru toți cei care rătăcesc și nu se regăsesc, pentru persoanele care încă îl caută pe Domnul. Pelerinii au avut posibilitatea să primească iertarea Tatălui Milostiv prin părinții comunității din Cacica, pentru ca astfel să poată beneficia de indulgența plenară. Rugăciunea sfântului Rozariu, sfânta Liturghie și sfânta Împărtășanie ne-au ajutat să trăim momente intense de înălțare sufletească și de mare bucurie.

Pelerinajul nostru a continuat cu vizitarea mânăstirii Putna. Înainte de a ajunge în acest loc plin de istorie am fost plăcut impresionați de biserica catolică din Putna. Părintele profesor doctor Eduard Ferenț a venit special de la Iași pentru a ne prezenta minunatele icoane și vitralii care, spunea părintele, sunt "Biblia săracului". Biserica este închinată Duhului Sfânt, despre care părintele a spus că este "lumina inteligentă care ne conduce la o înțelegere și o cunoaștere mai profundă a acelor taine pe care mintea cu puterile proprii nu le percepe, iar limba și gura nu le pot exprima".

Duminică, 24 aprilie, am participat la sfânta Liturghie celebrată de părintele paroh Petru Sescu și părintele profesor doctor Eduard Ferenț, care a ținut și cuvântul de învățătură, în biserica "Sfinții Petru și Paul" din Voievodeasa. Părintele Ferenț, în cuvântul de predică, ne-a făcut conștienți de faptul că noi facem parte din poporul lui Dumnezeu și că suntem consacrați prin Botez. Trebuie să creștem în credință ca să devenim făpturi noi prin Cristos. La această sfântă Liturghie, așa cum ne-a îndemnat părintele paroh, ne-am rugat pentru toți aceia care au făcut posibil să avem parte de trei zile de har. În micuța și cocheta biserică am fost primiți cu multă dragoste. Animarea celebrării de către corul nostru a adus multă bucurie credincioșilor din această comunitate. La sfârșitul sfintei Liturghii, părintele Ferenț ne-a prezentat istoricul acestei biserici, precum și semnificația ansamblului iconic. După sfânta Liturghie ne-am oprit pentru câteva minute și în cimitirul comunității, unde părintele profesor ne-a prezentat "Capela Învierii" și ansamblul arhitectonic "Memorialul Speranței Creștine".

La întoarcere spre casă am vizitat și biserica din Solca. Pelerinajul nostru s-a încheiat cu vizitarea ruinelor catedralei romano-catolice din Baia. În anul 1410, Alexandru Vodă a ridicat această catedrală închinată sfintei Fecioare Maria, construită odată cu mănăstirea Moldovița. După anul 1523, episcopia catolică și-a încetat activitatea. Tot la Baia am mai vizitat și Biserica Albă cu hramul "Sfântul Gheorghe", ridicată de Ștefan cel Mare, precum și biserica ortodoxă "Adormirea Maicii Domnului", ctitorie a lui Petru Rareș.

În drum spre casă ne-am rugat sfântul Rozariu, mulțumind lui Dumnezeu prin mijlocirea Sfintei Fecioare Maria pentru zilele minunate în care am trăit intense momente de comuniune cu Dumnezeu și aproapele.

Mai multe imagini puteți vedea în [ albumul foto ]

Ana Doboș