Pelerinajul credincioşilor din Parohia Iaşi "Sfânta Tereza a Pruncului Isus"

În perioada 22-24 aprilie 2016, un grup de 60 de credincioşi din Parohia "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" din Iaşi, împreună cu părintele paroh Petru Sescu, au fost în pelerinaj în Bucovina.

Pelerinajul a început cu cea mai frumoasă rugăciune, sfânta Liturghie, celebrată în biserica parohială, "Sfânta Tereza a Pruncului Isus", la care am participat toţi pelerinii. Părintele Petru Sescu, păstorul comunităţii, ne-a explicat importanţa pelerinajului recomandat mai ales în acest An Jubiliar şi ne-a dat binecuvântarea pentru a avea o călătorie rodnică sub ocrotirea Tatălui nostru milostiv.

Prima oprire a fost la biserica din Nisiporeşti. Aici am descoperit un loc binecuvântat de Dumnezeu. Credincioşii din această comunitate sunt ocrotiţi din cer de Veronica Antal, o tânără martiră pentru care a început procesul de beatificare. Părintele guardian Adrian Herciu ne-a relatat istoria acestei tinere care a preferat moartea decât să-şi piardă curăţia ei. Am vizitat şi mormântul din cimitir, unde împreună ne-am rugat pentru a fi ridicată cât mai curând la cinstea altarelor pentru a susţine tinerii comunităţii noastre pe drumul desăvârşirii.

Pelerinajul nostru a continuat spre Suceava, fosta cetate de scaun a Moldovei. Odată ajunşi aici am început să aprofundăm istoria Bisericii din Bucovina. La biserica "Sfântul Ioan Nepomuk", părintele decan Iosif Păuleţ ne-a prezentat istoria patronului comunităţii pe care o păstoreşte, un sfânt puţin cunoscut de noi. Biserica din Suceava are o istorie veche de aproape 200 de ani. Construcţia ei a început în anul 1820 şi a fost sfinţită în anul 1836. Aici a fost instalat primul orologiu public, realizat în Austria. Cetatea lui Ştefan cel Mare ne-a adus aminte de istoria zbuciumată din vremea marelui domnitor.

Următorul obiectiv vizitat a fost mănăstirea "Sfântul Ioan cel Nou", declarat monument istoric din anul 2004.

Drumul a continuat prin vizitarea mănăstirii Suceviţa, un loc plin de istorie şi oameni buni. Stareţa mănăstirii, maica Tatiana, ne-a prezentat cu multă amabilitate tot ceea ce reprezintă pictura interioară şi exterioară a mănăstirii. Ecumenismul şi-a făcut simţită prezenţa prin dorinţa maicii Tatiana de a cânta Cristos a înviat, chiar dacă eram în ajunul Duminicii Floriilor în Biserica Ortodoxă.

Ziua s-a încheiat cu sosirea în localitatea Voievodeasa, unde am fost cazaţi într-un loc care a favorizat reculegerea interioară.

Ziua de sâmbătă a fost marcată de vizita la sanctuarul din Cacica şi trecerea prin Poarta Sfântă. Reîntâlnirea cu mama noastră cerească a fost trăită cu multă emoţie. Am fost întâmpinaţi de părintele paroh Daniel Lucaci, care ne-a binecuvântat şi care a ţinut şi cuvântul de învăţătură din cadrul sfintei Liturghii. Părintele Cristian Pal ne-a prezentat pe scurt istoria sanctuarului şi a icoanei sfintei Fecioare Maria, îndemnându-ne să venim cu multă încredere la mama noastră cerească şi să-i cerem tot ceea ce ne este necesar nouă şi celor care s-au încredinţat rugăciunilor noastre. Icoana frumos înveşmântată ne-o prezintă pe sfânta Fecioară cu mâna arătând spre Isus, spunându-ne parcă: "Priviţi la Isus şi faceţi tot ceea ce vă spune el".

Am profitat de prezenţa în acest loc sfânt pentru a ne ruga la mama noastră cerească pentru cei dragi nouă, pentru toţi cei care rătăcesc şi nu se regăsesc, pentru persoanele care încă îl caută pe Domnul. Pelerinii au avut posibilitatea să primească iertarea Tatălui Milostiv prin părinţii comunităţii din Cacica, pentru ca astfel să poată beneficia de indulgenţa plenară. Rugăciunea sfântului Rozariu, sfânta Liturghie şi sfânta Împărtăşanie ne-au ajutat să trăim momente intense de înălţare sufletească şi de mare bucurie.

Pelerinajul nostru a continuat cu vizitarea mânăstirii Putna. Înainte de a ajunge în acest loc plin de istorie am fost plăcut impresionaţi de biserica catolică din Putna. Părintele profesor doctor Eduard Ferenţ a venit special de la Iaşi pentru a ne prezenta minunatele icoane şi vitralii care, spunea părintele, sunt "Biblia săracului". Biserica este închinată Duhului Sfânt, despre care părintele a spus că este "lumina inteligentă care ne conduce la o înţelegere şi o cunoaştere mai profundă a acelor taine pe care mintea cu puterile proprii nu le percepe, iar limba şi gura nu le pot exprima".

Duminică, 24 aprilie, am participat la sfânta Liturghie celebrată de părintele paroh Petru Sescu şi părintele profesor doctor Eduard Ferenţ, care a ţinut şi cuvântul de învăţătură, în biserica "Sfinţii Petru şi Paul" din Voievodeasa. Părintele Ferenţ, în cuvântul de predică, ne-a făcut conştienţi de faptul că noi facem parte din poporul lui Dumnezeu şi că suntem consacraţi prin Botez. Trebuie să creştem în credinţă ca să devenim făpturi noi prin Cristos. La această sfântă Liturghie, aşa cum ne-a îndemnat părintele paroh, ne-am rugat pentru toţi aceia care au făcut posibil să avem parte de trei zile de har. În micuţa şi cocheta biserică am fost primiţi cu multă dragoste. Animarea celebrării de către corul nostru a adus multă bucurie credincioşilor din această comunitate. La sfârşitul sfintei Liturghii, părintele Ferenţ ne-a prezentat istoricul acestei biserici, precum şi semnificaţia ansamblului iconic. După sfânta Liturghie ne-am oprit pentru câteva minute şi în cimitirul comunităţii, unde părintele profesor ne-a prezentat "Capela Învierii" şi ansamblul arhitectonic "Memorialul Speranţei Creştine".

La întoarcere spre casă am vizitat şi biserica din Solca. Pelerinajul nostru s-a încheiat cu vizitarea ruinelor catedralei romano-catolice din Baia. În anul 1410, Alexandru Vodă a ridicat această catedrală închinată sfintei Fecioare Maria, construită odată cu mănăstirea Moldoviţa. După anul 1523, episcopia catolică şi-a încetat activitatea. Tot la Baia am mai vizitat şi Biserica Albă cu hramul "Sfântul Gheorghe", ridicată de Ştefan cel Mare, precum şi biserica ortodoxă "Adormirea Maicii Domnului", ctitorie a lui Petru Rareş.

În drum spre casă ne-am rugat sfântul Rozariu, mulţumind lui Dumnezeu prin mijlocirea Sfintei Fecioare Maria pentru zilele minunate în care am trăit intense momente de comuniune cu Dumnezeu şi aproapele.

Mai multe imagini puteţi vedea în [ albumul foto ]

Ana Doboş