Pregătiri pentru pelerinajul bolnavilor la Cacica, 13 mai 2016

Oficiul pentru Pastorația Sanitară al Episcopiei Romano-Catolice Iași, în colaborare cu Programul "Servicii de Îngrijire la Domiciliu" al Centrului Diecezan Caritas Iași, Oficiul pentru Pelerinaje, Sanctuarul Cacica și parohiile Diecezei de Iași organizează pelerinajul anual al bolnavilor la Cacica, în ziua de 13 mai 2016, Ziua Bolnavului în Dieceza de Iași.

Programul pelerinajului la Cacica, din ziua de vineri, 13 mai 2016:

- 09.30: Sosirea pelerinilor

- 10.00: Ritualul de primire a pelerinilor și intrarea în sanctuar pe Poarta Sfântă

- 10.30: Recitarea sfântului Rozariu

- 11.00: Sfânta Liturghie pontificală, urmată de rugăciuni speciale către preasfânta Fecioară, pentru bolnavi

- 13.00: Prânzul (din pachețele proprii)

- 14.00: Adorația euharistică și binecuvântarea bolnavilor cu sfântul sacrament

- 14.45: Plecarea spre casă.

Pentru informații suplimentare despre pelerinaj se poate lua legătura cu: pr. Eugen Robu - responsabil al Oficiului pentru Pastorația Sanitară, tel. 0747/475718; pr. Lucaci Anton-Daniel, OFMConv. - rectorul sanctuarului de la Cacica, tel. 0230/237009, 0766/420629; Adriana Ianuș - coordonator executiv al Programului Servicii de Îngrijiri la Domiciliu, tel. 0752/557950.

În scrisoarea Oficiului pentru Pastorația Sanitară, trimisă preoților din Dieceza de Iași ca pregătire a acestui pelerinaj, se mai precizează:

"În Dieceza noastră a devenit deja tradiție ca în această zi bolnavii să nu fie însoțiți doar cu o rugăciune, ci să fie purtați în pelerinaj spre Cacica, spre Sanctuarul Maicii Domnului. În această Zi Mondială a Bolnavului putem să-i cerem lui Isus milostiv, prin mijlocirea Mariei, Mama sa și a noastră, ca să ne dea nouă tuturor această dispoziție de slujire a celor nevoiași și în mod concret a fraților noștri și a surorilor noștri bolnavi."

Preasfințitul Petru Gherghel, episcop de Iași, ne cheamă și anul aceasta în pelerinaj spre Maria, Mama noastră, pentru a ne arăta prețuirea față de persoanele aflate în suferință. Astfel, în ziua de vineri, 13 mai 2016, cei bolnavi însoțiți de cei dragi, sub coordonarea preoților din parohie, a persoanelor consacrate și a personalului medical, sunt așteptați la sanctuarul Maicii Domnului de la Cacica.

Este important să se precizeze că, ținând cont de anul în care ne aflăm, Anul Jubiliar al Milostivirii, toți participanții la acest moment de rugăciune, toți credincioșii cu suflet într-adevăr căit, vor putea obține indulgența plenară dacă vor intra pe Poarta Sfântă și dacă vor participa cu evlavie la ceremonia celebrată în sanctuar.

Preoții parohi și persoanele consacrate sunt rugate:

- să organizeze la nivel parohial pregătirea bolnavilor, care să participe la pelerinajul diecezan al bolnavului de la Cacica;

- pe cât este posibil, să fie selectați bolnavii care dețin cărucioare medicale, pentru a ușura participarea lor la celebrări;

- să fie organizată deplasarea spre Cacica și, acolo unde este necesar, să fie susținute financiar costurile aferente pelerinajului;

- bolnavii cu probleme speciale să se asigure că au tratamentul medicamentos cu ei;

- să fie sensibili la această acțiune diecezană și să organizeze rugăciuni speciale în biserica parohială pentru bolnavii care nu pot să se deplaseze la Cacica, deoarece în această zi se celebrează la nivel diecezan Ziua Bolnavului.

- să confirmați și o eventuală prezență a Sfinției Voastre la acest pelerinaj și să transmiteți lista cu numărul bolnavilor și numele parohiei până la data de 11 mai 2016.

Pentru aceeași zi, invitația călduroasă de a participa la pelerinaj este adresată tuturor voluntarilor și persoanelor angajate în structurile asociațiilor socio-caritative ale Diecezei de Iași. Prin prezența lor, medicii, asistenții medicali și sociali, personalul auxiliar medical, sunt chemați să contribuie la consolidarea comuniunii cu cei care suferă.

Pr. Eugen Robu

*

"Să ne încredem în Isus milostiv ca Maria: «Faceți tot ce vă va spune» (In 2,5). În această Zi Mondială a Bolnavului putem să-i cerem lui Isus milostiv, prin mijlocirea Mariei, Mama sa și a noastră, ca să ne dea nouă tuturor această dispoziție de slujire a celor nevoiași și în mod concret a fraților noștri și a surorilor noștri bolnavi. Uneori această slujire poate să fie obositoare, apăsătoare, dar să fim siguri că Domnul nu va înceta să transforme efortul nostru uman în ceva divin. Și noi putem fi mâini, brațe, inimi care-l ajută pe Dumnezeu să facă minunile sale, adesea ascunse. Și noi, sănătoși sau bolnavi, putem oferi trudele și suferințele noastre ca pe acea apă care a umplut amforele la nunta din Cana și a fost transformată în vinul cel mai bun". (Din Mesajul Sfântului Părinte Francisc pentru a XXIV-a Zi Mondială a Bolnavului)