Pelerinajul absolvenţilor de liceu, 2016
"Cu Maica Milostivirii la începutul maturităţii noastre" a fost tema pelerinajului la care au participat aproximativ 150 de elevi de clasa a XII-a, sâmbătă, 14 mai 2016 la sanctuarul de la Cacica, ediţia a patra. În mijlocul pelerinilor s-a aflat şi PS Petru Gherghel.
Maica Milostivirii la începutul maturităţii noastre".
După parcurgerea unor distanţe apreciabile, cu diferite mijloace de transport, grupurile, însoţite de preoţi şi profesori, s-au întâlnit la intrarea în Cacica. Aici, pelerinii, au fost întâmpinaţi de Preasfinţitul Petru Gherghel cu un cuvânt de salut. Cu rozariul în mână, grupul a pornit spre Sanctuar, invocând-o pe Maria în misterele de bucurie ale Rozariului şi în cântări alese. La intrarea în sanctuar am fost întâmpinaţi de rectorul sanctuarului, pr. Daniel Lucaci OFMConv., însoţit de mai mulţi preoţi.
Grupul de pelerini a trecut cu pietate, căinţă şi umilinţă prin Poarta Sfântă a Milostivirii.
A urmat un moment de cateheză susţinut de părintele Iulian Misariu de la Liceul Franciscan din Roman. În tot acest timp fiecare a avut posibilitatea de a primi iertarea milostivă a Tatălui în sacramentul Spovezii.
La ora 12.00, pelerinii au participat la sfânta Liturghie prezidată de Preasfinţitul Petru Gherghel, care a avut alături preoţii însoţitori ai grupului şi preoţii de la sanctuar.
În cuvântul de învăţătură, Preasfinţitul Petru Gherghel a exprimat grija Bisericii pentru tineri şi încrederea acesteia în ei. A afirmat că Dumnezeu şi credinţa în el dă sens şi împlinire oricărei alegeri mature şi drepte. Sfânta Fecioară însoţeşte, orientează şi veghează pe orice tânăr în alegerile făcute. Viaţa fără Dumnezeu îşi pierde sensul, este goală. Pentru fiecare tânăr este vital să respecte în viaţă valorile învăţăturii creştine.
După-amiază, tinerii pelerini s-au unit cu Isus din Euharistie în timpul unei ore de adoraţie. Cu simplitate şi sinceritate şi-au deschis inimile lui Isus şi i-au încredinţat prezentul şi viitorul lor, l-au adorat şi i s-au închinat, uniţi cu sfânta Fecioară, prin invocaţii şi cântări înălţătoare.
Tinerii au venit la Maica Milostivirii de la Cacica în luna mai, luna florilor, închinată Sfintei Fecioare. Ei au pus la picioarele Mariei de la Cacica buchetul inimilor lor, ale cărui flori sunt: încredere, speranţă, angajare, discernământ, fermitate, cutezanţă, entuziasm, exuberanţă etc. Au pus în braţele Mamei Milostive năzuinţele şi planurile lor de viitor, s-au angajat ca în aceste planuri identitatea de creştin catolic şi credinţa în Dumnezeu să constituie fundament şi temelie pentru întreaga viaţă.
De asemenea, pelerinajul a avut loc în ajunul Rusaliilor. Tinerii pelerini au cerut Duhului Sfânt să reverse asupra lor înţelepciune, ştiinţă, putere şi tot belşugul de haruri, pentru a promova cu bine bacalaureatul şi a porni în viaţă maturi şi responsabili.
Tinerii pelerini, finalişti ai liceului, candidaţi la examenul maturităţii, s-au întors în localităţile lor copleşiţi de dragostea Tatălui ceresc, hrăniţi de Euharistie, luminaţi şi învăluiţi de Duhul Sfânt şi ocrotiţi de grija Mamei Milostive de la Cacica.
Iată câteva impresii ale participanţilor:
- "Experienţa de sâmbătă de la Cacica a fost una frumoasă şi nouă prin prisma faptului că mă aflam pentru prima dată în acel loc. Am avut ocazia de a mă întâlni cu absolvenţi de clasa a XII-a din diferite regiuni ale Diecezei de Iaşi. Prezenţa Preasfinţitului Petru Gherghel a făcut ca această zi să fie una cu adevărat specială. Mesajul predicii a fost unul de încurajare pentru noi cei prezenţi, Preasfinţitul urându-ne succes la examenul de Bacalaureat şi la celelalte examene la care viaţa ne va supune" (Rozina-Larisa Lucaci, Pralea).
- "Pentru mine pelerinajul la Cacica împreună cu absolvenţii de liceul, promoţia 2016, a reprezentat o experienţă foarte frumoasă şi unică. Cât de minunat este să te întâlneşti cu tineri din aceeaşi generaţie şi sa te uneşti în rugăciune! Pelerinajul m-a ajutat să mă apropii de Dumnezeu, de sfânta Fecioară Maria, mama noastră cerească, şi să mă descopăr mai bine pe mine şi drumul pe care vreau să îl urmez. Am cunoscut mulţi tineri de o vârstă cu mine din licee şi localităţi diferite şi am învăţat câte ceva bun de la fiecare. De mare ajutor în trăirea momentelor frumoase de la Cacica au fost şi preoţii, atât din comunitate cât şi cei din afară. Datorită lor am reuşit să trăiesc cu mai multă evlavie şi credinţă pelerinajul începând cu rozariul, sfânta Liturghie şi adoraţia. Aceştia ne-au «deschis ochii» şi ne-au ajutat să înţelegem cât de important este viitorul nostru şi cât de uşor putem dobândi de la Dumnezeu harurile de care avem nevoie. Acum sunt mult mai sigură pe mine la examenele ce urmează, şi cu siguranţă Domnul şi sfânta Fecioară Maria îmi vor lumina mintea pentru a putea trece cu bine de acestea. Ca o concluzie, pot spune că această zi m-a ajutat foarte mult, atât pe mine cât şi pe ceilalţi tineri prezenţi, şi cu un lucru sigur am rămas: În orice moment al vieţii Dumnezeu îmi este alături şi mă ajută să pot trece peste orice greutate. Trebuie doar să cred în el şi să îi cer să mă ajute" (Raluca Bogdan, Luizi-Călugăra).
- "Atmosfera de la Cacica mi-a oferit împăcarea sufletească. Am vorbit cu mine însămi, gândindu-mă la viitorul meu, la prezentul pe care încerc să-l trăiesc intens şi să profit de fiecare clipă a tinereţii mele. În sanctuarul din Cacica am simţit cu drag prezenţa Domnului, deoarece am primit de la el speranţe pentru viitorul apropiat cu privire la carieră şi la mulţumirea de sine. Am speranţa că la examen va fi bine, iar viaţa mea va avea roade în urma celor patru ani de liceu, implicit în urma formării mele spirituale" (Oana-Marilena Asofiei, Sprânceana).
- "Pelerinajul absolvenţilor de la Cacica a fost pentru mine unul special deoarece am reuşit să mă regăsesc şi să înţeleg anumite aspecte din viaţa mea, care erau încă neclare. Sfânta Liturghie, predica, meditaţia şi adoraţia euharistică m-au făcut să îl simt pe Dumnezeu mult mai aproape de mine şi să înţeleg planul pe care l-a pregătit pentru mine. Cuvintele Preasfinţitului mi-au dat mai multă speranţă şi mai multă încredere pentru viitor" (Alexandra Ciubotaru, Sagna).
- "Pelerinajul a început cu rostirea rozariului care ne-a introdus în momentele care au urmat. Sfânta Liturghie, la fel şi adoraţia le-am simţit şi le-am trăit cu mare intensitate. Am stat în linişte rugându-ne Maicii Domnului, fiind siguri că nu ne va lăsa la greu. Pot spune că am simţit în adâncul sufletului că a fost cu mine, că mi-a ascultat strigătul" (Diana Butacu, Luizi-Călugăra).
- "Ziua de sâmbătă a fost unică şi rodnică din punct de vedere spiritual, deoarece prin intermediul încurajărilor Preasfinţitului Petru Gherghel şi a părintelui Iulian Misariu ne-a fost transmis un mesaj, care ne va ajuta să trecem cu bine peste susţinerea examenului de Bacalaureat. Preasfinţitul ne-a spus că nu examenul în sine este unul al maturităţii, ci întâlnirea cu Dumnezeu necesită o mai amplă pregătire a sufletului. Această experienţă mi-a oferit o stare de linişte şi ordine sufletească, stare pe care îmi doresc să o păstrez la acelaşi nivel pentru a-mi oferi sprijin în momentele cele mai importante ale vieţii" (Georgiana-Agnana Vizitiu, Pralea).
Prof. Tereza Herciu
Mai multe imagini puteţi vedea în [ albumul foto ]