Pelerinajul absolvenților de liceu, 2016

"Cu Maica Milostivirii la începutul maturității noastre" a fost tema pelerinajului la care au participat aproximativ 150 de elevi de clasa a XII-a, sâmbătă, 14 mai 2016 la sanctuarul de la Cacica, ediția a patra. În mijlocul pelerinilor s-a aflat și PS Petru Gherghel.

Maica Milostivirii la începutul maturității noastre".

După parcurgerea unor distanțe apreciabile, cu diferite mijloace de transport, grupurile, însoțite de preoți și profesori, s-au întâlnit la intrarea în Cacica. Aici, pelerinii, au fost întâmpinați de Preasfințitul Petru Gherghel cu un cuvânt de salut. Cu rozariul în mână, grupul a pornit spre Sanctuar, invocând-o pe Maria în misterele de bucurie ale Rozariului și în cântări alese. La intrarea în sanctuar am fost întâmpinați de rectorul sanctuarului, pr. Daniel Lucaci OFMConv., însoțit de mai mulți preoți.

Grupul de pelerini a trecut cu pietate, căință și umilință prin Poarta Sfântă a Milostivirii.

A urmat un moment de cateheză susținut de părintele Iulian Misariu de la Liceul Franciscan din Roman. În tot acest timp fiecare a avut posibilitatea de a primi iertarea milostivă a Tatălui în sacramentul Spovezii.

La ora 12.00, pelerinii au participat la sfânta Liturghie prezidată de Preasfințitul Petru Gherghel, care a avut alături preoții însoțitori ai grupului și preoții de la sanctuar.

În cuvântul de învățătură, Preasfințitul Petru Gherghel a exprimat grija Bisericii pentru tineri și încrederea acesteia în ei. A afirmat că Dumnezeu și credința în el dă sens și împlinire oricărei alegeri mature și drepte. Sfânta Fecioară însoțește, orientează și veghează pe orice tânăr în alegerile făcute. Viața fără Dumnezeu își pierde sensul, este goală. Pentru fiecare tânăr este vital să respecte în viață valorile învățăturii creștine.

După-amiază, tinerii pelerini s-au unit cu Isus din Euharistie în timpul unei ore de adorație. Cu simplitate și sinceritate și-au deschis inimile lui Isus și i-au încredințat prezentul și viitorul lor, l-au adorat și i s-au închinat, uniți cu sfânta Fecioară, prin invocații și cântări înălțătoare.

Tinerii au venit la Maica Milostivirii de la Cacica în luna mai, luna florilor, închinată Sfintei Fecioare. Ei au pus la picioarele Mariei de la Cacica buchetul inimilor lor, ale cărui flori sunt: încredere, speranță, angajare, discernământ, fermitate, cutezanță, entuziasm, exuberanță etc. Au pus în brațele Mamei Milostive năzuințele și planurile lor de viitor, s-au angajat ca în aceste planuri identitatea de creștin catolic și credința în Dumnezeu să constituie fundament și temelie pentru întreaga viață.

De asemenea, pelerinajul a avut loc în ajunul Rusaliilor. Tinerii pelerini au cerut Duhului Sfânt să reverse asupra lor înțelepciune, știință, putere și tot belșugul de haruri, pentru a promova cu bine bacalaureatul și a porni în viață maturi și responsabili.

Tinerii pelerini, finaliști ai liceului, candidați la examenul maturității, s-au întors în localitățile lor copleșiți de dragostea Tatălui ceresc, hrăniți de Euharistie, luminați și învăluiți de Duhul Sfânt și ocrotiți de grija Mamei Milostive de la Cacica.

Iată câteva impresii ale participanților:

Prof. Tereza Herciu

Mai multe imagini puteți vedea în [ albumul foto ]