Pelerini din Galaţi la Cacica în Anul Milostivirii
A fi pelerin înseamnă a uni urma lăsată de tine cu urmele lăsate de mulţi alţii înaintea ta, alţii care ca şi tine au lăsat în urmă grijile fiecărei zile, şi-au luat sufletul în palme şi au pornit în căutarea Milostivirii Divine încercând să descopere cum ar putea fi Milostivi precum este Tatăl.
Aşa am pornit şi noi, parte a comunităţii bisericii romano-catolice "Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul" din Galaţi, în pelerinaj spre Poarta Sfântă de la Cacica în dimineaţa zilei de 27 mai 2016.
Primul moment al zilei a fost deschis de părintele paroh dr. Cristian Blăjuţ prin înmânarea ecusoanelor (personalizate şi particularizate) şi a cărţilor ("În veci voi cânta, Doamne, milostivirea ta" de pr. dr. Cristian Blăjuţ, OFMConv.) pregătite în acest scop pelerinilor, fapt care ne-a făcut să realizăm că pornim în pelerinaj şi nu în excursie.
Am început în biserica noastră cu rugăciunea de binecuvântare a pelerinajului, fiind întăriţi astfel pentru cei 700 de km pe care urma să-i parcurgem.
Drumul ne-a fost presărat cu veselie, cu raze de soare, cu lanuri de grâu unduitoare, cu petale înfocate de mac dar şi cu recitarea Laudelor din Liturgia Orelor şi a sfântului Rozariu, misterele de durere. Fiecare dintre noi încerca să caute darul lui Dumnezeu pentru sine, să identifice în sine minunea milostivirii.
Am ajuns în faţa sanctuarului marian, ne-am rugat cu toţii şi apoi am pătruns prin Sfânta Poartă din bazilica minor cântând Misericordia Domini, in aeternum cantabo, imn cu adânci reverberaţii în fiinţa pelerinului îndrăgostit de Dumnezeu. Cuvântul de bun venit ne-a fost adresat cu deosebită căldură de către părintele Mitică Baltag, care ne-a relatat istoria sanctuarului, ne-a prezentat bazilica şi ne-a amintit punctele centrale ale Jubileului Milostivirii.
Am parcurs cu smerenie Calea Crucii, calea milostivirii propusă de părintele nostru paroh şi ne-am simţit mai aproape de suferinţa lui Isus, de milostivirea cu care ne-a mântuit. A urmat apoi recitarea Rozariului pelerinului către Maica Milostivirii, când am meditat cum Isus a intrat în casa lui Levi, a lui Petru, a lui Iair şi a lui Zaheu, dar mai ales când a intrat, după învierea sa din morţi, în casa în care se ascundeau ucenicii, fiecare dintre noi realizând că ar trebui să îl invităm pe Isus mai des în casele şi în familiile noastre, pentru a putea să ne deschidem la rândul nostru în faţa nevoilor altora.
A urmat Liturghia în cinstea milostivirii lui Dumnezeu, concelebrată de pr. rector Lucaci Daniel-Anton, de pr. dr. Cristian Blăjuţ, de pr. Cristian Pal, de pr. Fabian Iacob şi de pr. Mitică Baltag. În urma liturgiei cuvântului am primit la omilie de la parintele nostru paroh cuvântul de învăţătură legat de jertfa lui Cristos şi de înălţarea sa mai presus de orice nume, de dorinţa psalmică de a ni se arăta milostivirea Domnului şi de lecţia de viaţă dată de bunul samaritean, fiind invitaţi la rândul nostru să căutăm în noi iubirea şi sa primim milostivirea pentru a fi milostivi ca Tatăl. Majoritatea celor 60 de pelerini s-au apropiat de sfânta Taină a Împărtăşaniei şi s-au îmbogăţit cu trupul lui Cristos. Apoi pr. Cristian Pal a intonat Litania Bavareză şi cu vocea sa minunată ne-a condus şi mai aproape de Dumnezeu. Înainte de binecuvântarea de la sfârşitul sfintei Liturghii, părintele rector al sanctuarului ne-a adresat cuvântul său dorindu-ne tuturor un pelerinaj rodnic.
După sfânta Liturghie am participat cu bucurie la recitarea Vesperelor din Liturgia Orelor, încheind astfel prima zi a pelerinajului.
Dimineaţa zilei de 28 mai 2016 a început cu recitarea Laudelor din Liturgia Orelor în basilica minor. Apoi am participat cu evlavie la Liturghia oficiată în cinstea sfintei Fecioare Maria de pr. dr. Cristian Blăjuţ şi de pr. Mitică Baltag. Liturgia cuvântului ne-a amintit de rugăciunea reginei Estera, de faptul că "Milostivirea Domnului, dăinuie din neam în neam" şi de prima minune a lui Isus, săvârşită la nunta din Cana. La omilie, părintele nostru paroh a pus accent pe necesitatea rugăciunii în viaţa creştinului, pe deschiderea spre milostivire şi spre sporirea atenţiei la şoapta aproapelui aflat în suferinţă.
După sfânta Liturghie, ne-am apropiat de icoana miraculoasă încredinţându-ne cu credinţă, nădejde şi dragoste Maicii Milostivirii. La ieşirea din bazilică pelerinii au trecut prin Poarta Sfântă cântând şi ducând acasă, la Galaţi ecourile imnului Misericordia Domini, in aeternum cantabo, o inimă mai uşoară, un ţel mai înalt, o dorinţă de schimbare.
Pe drumul spre casă am recitat misterele de slavă ale sfântului Rozariu, am cântat şi mai ales am primit binecuvântarea pelerinilor la întoarcere.
La trecerea prin Sfânta Poartă fiecare dintre noi a păşit într-un alt spaţiu, un spaţiu în care ne-am simţit mai aproape de Dumnezeu şi mai departe de lume, de preocupări şi de constrângeri. Aceste zile de pelerinaj au mişcat ceva în fiecare dintre noi şi ne-au făcut să căutăm în noi dorinţa de a ne schimba, de a fi mai buni, de a fi Milostivi precum Tatăl!
Mulţumim Domnului pentru harurile primite, preoţilor din Cacica pentru ospitalitate şi cordialitate şi părintelui nostru paroh pentru truda de a ne oferi o carte minunată, "În veci voi cânta, Doamne, milostivirea ta", pentru iniţiativă şi pentru milostivirea de care a dat mereu dovadă!
Violeta Sava
Mai multe imagini puteţi vedea în [ albumul foto ]