Pelerinajul tinerilor la Cacica: Milostivirea are mereu o față tânără!

În sărbătoarea Adormirea Maicii Domnului tinerii din Dieceza de Iași sunt invitați să facă un pelerinaj la sanctuarul Sfintei Fecioare Maria de la Cacica. Motoul din anul acesta, Anul Milostivirii, pentru pelerinajului tinerilor este: Milostivirea are mereu o față tânără!

Care este semnificația unui pelerinaj?

În Scrisoarea de convocare a Jubileului Extraordinar al Milostivirii Sfântul Părinte Francisc spune: "Pelerinajul este un semn special în Anul Sfânt, pentru că este icoană a drumului pe care fiecare persoană îl parcurge în existența sa. Viața este un pelerinaj și ființa umană este viator, un pelerin care parcurge un drum până la ținta râvnită. Și pentru a ajunge la poarta sfântă la Roma și în orice alt loc, fiecare va trebui să facă, după propriile forțe, un pelerinaj. El va fi un semn al faptului că și milostivirea este o țintă la care trebuie să se ajungă și care cere angajare și jertfă. Așadar, pelerinajul să fie stimulent la convertire: trecând prin poarta sfântă ne vom lăsa îmbrățișați de milostivirea lui Dumnezeu și ne vom angaja să fim milostivi cu alții, așa cum Tatăl este cu noi".

Cum pot trăi bine acest pelerinaj?

Tema pelerinajului tinerilor de anul acesta este: Milostivirea are mereu o față tânără! Acesta sunt cuvintele pe care papa Francisc le-a adresat tinerilor la Cracovia, cu ocazia Zilei Mondiale a Tineretului.

Sunt câteva momente specifice ale unui pelerinaj, care, dacă sunt trăite cu atenție, fac ca pelerinajul să aducă multe roade spirituale. Întregul pelerinaj este o rugăciune a celui care se îndreaptă către un sanctuar, casa Domnului.

Primul moment al pelerinajului este plecarea. Aceasta trebuie să fie marcată de un moment de rugăciune, în care fiecare persoană pune în fața lui Dumnezeu dorința cu care participă la pelerinaj și intențiile de rugăciune.

Drumul pelerinajului trebuie să fie început îndreptând privirea spre cer. Psalmul 121, unul din psalmii pelerinilor, spune că întreaga ființă trebuie să fie înălțată către Domnul, chiar și în situațiile cele mai dificile: Domnul te va păzi de orice rău,/ Domnul îți va apăra sufletul./ Domnul te va păzi la plecare și la venire,/ de acum și până în veac.

Un adevărat pelerinaj presupune și efortul. Acesta este un element esențial al pelerinajului. A parcurge un drum pe jos, înfruntând căldura sau frigul, razele dogoritoare ale soarelui sau ploaia, asfaltul înfierbântat sau pietrele și praful înseamnă o penitență și o întărire a voinței. De fapt, viața este uneori o "cursă cu obstacole". Însă în pelerinajul nostru pământesc Cristos pășește mereu cu noi.

Parcurgerea în spirit de credință a drumului către sanctuar oferă ocazia minunată de a trăi o experiență de comuniune. Legătura cu Dumnezeu, întărită prin rugăciune, pregătește și întărește comuniunea dintre persoane, care poate fi prelungită, după încheierea pelerinajului, prin acțiuni de caritate, de solidaritate sau de voluntariat, care ne reamintesc că am primit mult de la Dumnezeu și în mod gratuit.

Pelerinajul ne ajută ca prin umilință și recunoștință să conștientizăm mai mult această gratuitate și abundență a harului lui Dumnezeu

Într-o lume mereu agitată și grăbită în care vrem să avem totul și imediat pelerinajul ne educă să dăm valoare așteptării. La sanctuar nu se ajunge imediat, însă parcurgerea drumului are valoare în sine și face să crească bucuria întâlnirii cu Domnul în casa sa.

Apropierea de sanctuar face să crească această bucurie, parte integrantă a pelerinajului. Psalmul 122 spune: M-am bucurat când mi s-a spus:/ "Să mergem în casa Domnului!".

Cum se va desfășura pelerinajul tinerilor?

Pelerinajul tradițional al tinerilor la sanctuarul de la Cacica va începe duminică, 14 august 2016. Tinerii care doresc să participe sunt rugați să fie prezenți la locul de după calea ferată, înainte de zona unde încep serpentinele, până la ora 12.30. La această oră va avea loc ritualul pornirii în pelerinaj, în prezența Preasfințitului Petru Gherghel și a Preafericirii Sa Fouad Twall, patriarh latin al Ierusalimului. Apoi, va începe procesiunea spre sanctuar. Aici se va ajunge în jurul orei 13.30 și va avea lor trecerea prin poarta sfântă și ritualul primirii pelerinilor tineri la sanctuar

Sfânta Liturghie de la ora 18.00 va fi animată de tineri, de seminariști și de persoanele consacrate.

Următorul moment va fi privegherea mariană și procesiunea cu lumânări de la ora 22.00.

Sfânta Liturghie din solemnitatea Adormirea Maicii Domnului va avea loc la ora 11.00.

Întregul program al pelerinajului poate fi găsit aici.

Pr. Felix Roca
Oficiul pentru Pastorația Tineretului