Pelerin la Cacica

Zile binecuvântate şi pline de har au trăit pelerinii la Cacica, în perioada 14-15 august 2016. Sanctuarul marian a fost locul de întâlnire al tuturor cinstitorilor Măicuţei Sfinte din România şi din ţările apropiate, cum ar fi Polonia sau Ungaria.

Liturghia de deschidere a pelerinajului a avut loc la 14 august, la ora 12.00. Liturghia a fost celebrată de pr. Petrişor Teofil, ministru provincial, iar părintele predicator a fost Aurel Iştoc care a ţinut aproape toate predicile, pe parcursul întregului pelerinaj. La aceeaşi oră a început şi pelerinajul tinerilor, care au venit în procesiune, pe jos, de la începutul serpentinelor, aproximativ 5 km. În mijlocul lor a fost Preasfinţitul Petru Gherghel, episcop al diecezei noastre, şi patriarhul latin emerit al Ierusalimului, Fouad Twal, oaspete al Preasfinţitului. Tinerii au ajuns la sanctuar la ora 13.30, unde au primit binecuvântarea Preasfinţiei Sale episcop Petru Gherghel.

A urmat apoi Calea Sfintei Cruci, la ora 16.00, condusă de părintele Pavel Bulai, succedată de adoraţia euharistică. La ora 18.00 a început sfânta Liturghie a tinerilor şi a persoanelor consacrate. Cel care a prezidat această Liturghie a fost Preasfinţitul Cornel Damian, episcop auxiliar de Bucureşti, iar voluntarii au fost cei care au animat-o, intonând din toată inima cântări către Fecioara Maria.

Momentul aşteptat de toţi pelerinii a fost privegherea mariană, care a început în jurul orei 22.00, şi a fost condusă de Preasfinţitul Petru Gherghel. A început cu binecuvântarea şi distribuirea luminii, apoi liturgia cuvântului, urmată de predica părintelui Aurel Iştoc, care a subliniat înţelesul cuvântului mama şi a demonstrat prin pildele pe care le-a zis, că cea care nu ne lasă la greu şi ne poate salva în ultima clipă a vieţii noastre, este mama noastră cerească, Maria. Punctul culminant al privegherii a fost procesiunea cu lumânări aprinse în jurul bisericii, în timp ce se recita Rozariu şi se cânta "Ave Maria". La sfârşitul procesiunii cei trei episcopi au acordat binecuvântarea finală şi pelerinii s-au îndreptat spre corturi sau în biserică pentru a-şi continua rugăciunile. Voluntarii au fost cei care au înfruntat răcoarea nopţii şi au rămas afară, în faţa altarului pentru, a o lăuda pe Măicuţa Sfântă prin cântece.

Liturghia solemnă a hramului a început următoarea zi, la ora 11.00, şi a fost celebrată de Preafericirea Sa, patriarh emerit al Ierusalimului, Fouad Twal, în limba latină. La sfârşitul acestei Liturghii au fost binecuvântate suvenirurile cumpărate de pelerini, într-o procesiune mai scurtă în jurul bisericii, purtată fiind pe umerii voluntarilor, icoana Maicii Domnului. A urmat apoi rugăciunea pentru obţinerea indulgenţei şi binecuvântarea finala de încheiere a pelerinajului.

Zile binecuvântate şi pline de har!

Laura Farcaş, voluntar AC

* * *

Pelerinaj la Cacica: Înregistrările celebrărilor (14-15 august 2016)

Album foto realizat de "Pelerinaje Mariane"

15 august: Pelerin la Cacica. Foto: Alex Imbrişcă

15 august: Pelerin la Cacica. Foto: Emilian Lupu