"Am suferit pentru Biserica lui Cristos". Viața Părintelui Ion Parțac (1927-1996) prezentată la Răchiteni și Cacica

Se împlinesc 20 de ani de când pr. Ion Parțac a trecut la Domnul. Cu această ocazie, pr. dr. Fabian Doboș și dr. Dănuț Doboș au publicat cartea "Am suferit pentru Biserica lui Cristos". Viața Părintelui Ion Parțac (1927-1996), apărută recent la Editura "Sapientia".

Motivul pentru care cei doi cercetători s-au aplecat asupra vieții pr. Ion Parțac este precizat în introducerea cărții: "Preotul mărturisitor Ion Parțac este unul dintre zecile de preoți catolici din Dieceza de Iași care în anii grei ai persecuției comuniste au dat mărturie despre credința în Cristos și fidelitatea față de Biserica sa... Preotul Ion Parțac rămâne un simbol al zecilor de preoți care, asemenea lui, au suferit pentru Cristos și în anii grei ai persecuției au ales să rămână liberi în tabăra rezistenței anticomuniste, prin credință, refuzând orice compromis cu puterea, atât înaintea arestării, cât și după eliberare. Aceștia au ales, așadar, statutul de «paria» ai societății comuniste, respingând alternativa pactizării cu dușmanii Bisericii".

Cartea va fi prezentată la Răchiteni, comunitatea catolică unde pr. Ion Parțac s-a născut și a primit chemarea la Preoție, duminică, 4 septembrie 2016, la ora 19.00 (după sfânta Liturghie de la ora 18.00). O nouă prezentare a cărții va avea loc joi, 8 septembrie 2016, la ora 12.00 (după sfânta Liturghie de la ora 10.30), la Cacica, locul de unde pr. Ion Parțac a trecut la cele veșnice.

Acest eveniment cultural și comemorativ este organizat de Facultatea de Teologie Romano-Catolică din cadrul Universității "Al. I. Cuza", în colaborare cu Departamentul de Cercetare Istorică a Episcopiei Romano-Catolice de Iași. Vor interveni: Pr. Marian Fechetă, parohul comunități catolice din Răchiteni, respectiv pr. Daniel Anton Lucaci, parohul comunități catolice din Cacica, pr. dr. Ștefan Lupu, decanul Facultății de Teologie Romano-Catolice din Iași, pr. Alois Moraru, Departamentul de Cercetare Istorică, pr. Iosif Răchiteanu, din partea familiei, dr. Dănuț Doboș, din partea autorilor, sr. Lucia Vîrgă, Congregația "Surorile Providenței".

Pr. dr. Ștefan Lupu