Pelerinajul persoanelor consacrate la Cacica

În ziua de duminică, 9 octombrie 2016, în Dieceza de Iași s-a organizat pelerinajul persoanelor consacrate la sanctuarul marian din Cacica. Persoanele consacrate, într-un număr neașteptat de mare, au pornit cu bucurie, dis-de-dimineață, din comunitățile lor aflate în diferitele zone mai apropiate sau mai îndepărtate ale diecezei, pentru a desfășura acest moment deosebit al pelerinajului prin care să-i aducă preamărire lui Dumnezeu pentru darul vieții consacrate prin mijlocirea Mamei cerești.

Primul moment al acestui pelerinaj a fost procesiunea spre sanctuar prin recitarea sfântului Rozariu animat de pr. Augustin Folner, noul responsabil al oficiului pentru Viața Consacrată al Diecezei de Iași. Următorul moment semnificativ a fost trecerea prin Poarta Sfântă, însoțiți de părintele paroh Anton Mărăndescu, OFMConv. A urmat sfânta Liturghie solemnă ocazionată și de sărbătoarea celui de-al doilea hram al sanctuarului în cinstea sfintei Fecioare Maria, Regina Preasfântului Rozariu. Sfânta Liturghie a fost prezidată de preasfințitul Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași. După salutul inițial din partea părintelui paroh, preasfințitul și-a exprimat bucuria de a trăi aceste momente frumoase împreună cu persoanele consacrate și credincioșii de față, asigurând comuniunea cu întreaga biserică, locală și universală sub privirea și ocrotirea preasfintei Fecioare Maria, Regina Sfântului Rozariu.

În cuvântul de învățătură, pr. Iosif Lucian Dumea, custode al Fraților Capucini din România, parafrazând vizita și dialogul arhanghelului Gabriel cu Maria din evanghelia după sfântul Luca, a subliniat planul și dorința lui Dumnezeu de a se apropia și dialoga personal cu fiecare om. Dumnezeu nu dorește sclavi în slujba sa, ci persoane libere, fii și fiice ale sale, care îl slujesc cu bucurie, în libertatea inimii, contribuind astfel la planul său de mântuire asemenea Preasfintei Fecioare Maria.

Momentele principale ale sfintei Liturghii au fost animate de reprezentanți ale celor cinci zone ale diecezei. La încheierea sfintei Liturghii, părintele Augustin Folner de la Ordinul Carmelitan, a salutat oficial persoanele consacrate și mulțimea prezentă, invitând la a-l preamări pe Dumnezeu pentru darul minunat al vieții consacrate făcut diecezei și, în același timp, a prezentat pe scurt următoarele momente ale programului zilei.

A urmat apoi o agapă frățească, iar bucuria de a fi împreună a continuat cu o conferință despre milostivire ținută de sora Angela Bulai de la Surorile Franciscane Misionare de Assisi. Sora Angela nu s-a pierdut în prea multe amănunte și teorii despre milostivire, ci a dorit să dea concretețe acestui moment dând întâlnirii un aspect interactiv. Plecând de la parabola bunului samaritean, a dorit să transmită importanța de a înțelege că în viața de fiecare zi, orice om și orice persoană consacrată oferă milostivire aproapelui, dar în același timp este și destinatarul milostivirii. Milostivirea ca și relație: oameni și persoane consacrate care dau și primesc milostivirea.

Frații și surorile s-au bucurat de asemenea și de prezența părintelui Alois Fechet și de intervenția și încurajarea sfinției sale adresată persoanelor consacrate prezente.

Întâlnirea și pelerinajul persoanelor consacrate s-a încheiat cu un moment intens de adorație, de relație strânsă și iubitoare cu Acela care este Milostivirea prin excelență.

Înainte de luarea de rămas bun, părintele Augustin Folner a transmis câteva informații, iar apoi a prezentat mulțimii de frați și surori noua comisie diecezană pentru viața consacrată. În final a mulțumit tuturor pentru prezența la acest frumos pelerinaj, iar în numele tuturor a mulțumit bunului Dumnezeu și preasfintei Fecioare Maria pentru ziua minunată petrecută împreună, pentru numeroasele vocații și pentru darul vieții consacrate.

Mai multe imagini puteți vedea în [ albumul foto ]

Pr. Albert Goșman OFMCap.