Pelerinajul persoanelor consacrate la Cacica

În ziua de duminică, 9 octombrie 2016, în Dieceza de Iaşi s-a organizat pelerinajul persoanelor consacrate la sanctuarul marian din Cacica. Persoanele consacrate, într-un număr neaşteptat de mare, au pornit cu bucurie, dis-de-dimineaţă, din comunităţile lor aflate în diferitele zone mai apropiate sau mai îndepărtate ale diecezei, pentru a desfăşura acest moment deosebit al pelerinajului prin care să-i aducă preamărire lui Dumnezeu pentru darul vieţii consacrate prin mijlocirea Mamei cereşti.

Primul moment al acestui pelerinaj a fost procesiunea spre sanctuar prin recitarea sfântului Rozariu animat de pr. Augustin Folner, noul responsabil al oficiului pentru Viaţa Consacrată al Diecezei de Iaşi. Următorul moment semnificativ a fost trecerea prin Poarta Sfântă, însoţiţi de părintele paroh Anton Mărăndescu, OFMConv. A urmat sfânta Liturghie solemnă ocazionată şi de sărbătoarea celui de-al doilea hram al sanctuarului în cinstea sfintei Fecioare Maria, Regina Preasfântului Rozariu. Sfânta Liturghie a fost prezidată de preasfinţitul Aurel Percă, episcop auxiliar de Iaşi. După salutul iniţial din partea părintelui paroh, preasfinţitul şi-a exprimat bucuria de a trăi aceste momente frumoase împreună cu persoanele consacrate şi credincioşii de faţă, asigurând comuniunea cu întreaga biserică, locală şi universală sub privirea şi ocrotirea preasfintei Fecioare Maria, Regina Sfântului Rozariu.

În cuvântul de învăţătură, pr. Iosif Lucian Dumea, custode al Fraţilor Capucini din România, parafrazând vizita şi dialogul arhanghelului Gabriel cu Maria din evanghelia după sfântul Luca, a subliniat planul şi dorinţa lui Dumnezeu de a se apropia şi dialoga personal cu fiecare om. Dumnezeu nu doreşte sclavi în slujba sa, ci persoane libere, fii şi fiice ale sale, care îl slujesc cu bucurie, în libertatea inimii, contribuind astfel la planul său de mântuire asemenea Preasfintei Fecioare Maria.

Momentele principale ale sfintei Liturghii au fost animate de reprezentanţi ale celor cinci zone ale diecezei. La încheierea sfintei Liturghii, părintele Augustin Folner de la Ordinul Carmelitan, a salutat oficial persoanele consacrate şi mulţimea prezentă, invitând la a-l preamări pe Dumnezeu pentru darul minunat al vieţii consacrate făcut diecezei şi, în acelaşi timp, a prezentat pe scurt următoarele momente ale programului zilei.

A urmat apoi o agapă frăţească, iar bucuria de a fi împreună a continuat cu o conferinţă despre milostivire ţinută de sora Angela Bulai de la Surorile Franciscane Misionare de Assisi. Sora Angela nu s-a pierdut în prea multe amănunte şi teorii despre milostivire, ci a dorit să dea concreteţe acestui moment dând întâlnirii un aspect interactiv. Plecând de la parabola bunului samaritean, a dorit să transmită importanţa de a înţelege că în viaţa de fiecare zi, orice om şi orice persoană consacrată oferă milostivire aproapelui, dar în acelaşi timp este şi destinatarul milostivirii. Milostivirea ca şi relaţie: oameni şi persoane consacrate care dau şi primesc milostivirea.

Fraţii şi surorile s-au bucurat de asemenea şi de prezenţa părintelui Alois Fechet şi de intervenţia şi încurajarea sfinţiei sale adresată persoanelor consacrate prezente.

Întâlnirea şi pelerinajul persoanelor consacrate s-a încheiat cu un moment intens de adoraţie, de relaţie strânsă şi iubitoare cu Acela care este Milostivirea prin excelenţă.

Înainte de luarea de rămas bun, părintele Augustin Folner a transmis câteva informaţii, iar apoi a prezentat mulţimii de fraţi şi surori noua comisie diecezană pentru viaţa consacrată. În final a mulţumit tuturor pentru prezenţa la acest frumos pelerinaj, iar în numele tuturor a mulţumit bunului Dumnezeu şi preasfintei Fecioare Maria pentru ziua minunată petrecută împreună, pentru numeroasele vocaţii şi pentru darul vieţii consacrate.

Mai multe imagini puteţi vedea în [ albumul foto ]

Pr. Albert Goşman OFMCap.