Haideţi, creştini, la Maria!
Invitaţie la pelerinajul de la Cacica
A rămas vie în inimile tuturor credincioşilor vizita pe care a făcut-o Sfântul Părinte papa Francisc în România, în perioada 31 mai - 2 iunie. Au fost pentru toţi zile pline de har, care vor fi întipărite în sufletul şi amintirea multor oameni de bunăvoinţă. Şi creştinii din Moldova, din Dieceza de Iaşi şi nu numai, au avut şansa să îl întâlnească pe papa la Iaşi, în ziua de 1 iunie.
Este cunoscută evlavia pe care Sfântul Părinte o are către Sfânta Fecioară Maria, astfel încât, în Dieceza noastră de Iaşi, nu se putea o surpriză mai minunată decât întâlnirea Sfântului Părinte cu Maica Domnului de la Cacica şi cu toţi credincioşii, sub mantia ei de mamă. Atunci, printr-o procesiune solemnă, icoana Maicii Domnului de la Cacica, icoană care a stat mai multe zile în catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină", a fost purtată spre scena din faţa Palatului Culturii, însoţită de reprezentanţi ai familiilor, în timp ce era rostită rugăciunea Rozariului, rugăciune aşa de dragă sfintei Fecioare Maria.
Din toată inima, în numele tuturor celor prezenţi, episcopul Petru Gherghel i-a oferit în dar papei Francisc o copie după icoana Maicii Domnului de la Cacica. "Primiţi, vă rugăm, Sfinte Părinte, un act simbolic, icoana Maicii Domnului de la Cacica, spre sfântă aducere aminte şi prinos de recunoştinţă!", a spus atunci păstorul diecezei.
Se apropie o nouă ocazie pentru noi de a o întâlni pe Măicuţa Domnului, de această dată la ea acasă, la sanctuarul nostru de la Cacica. Aceeaşi emoţie ne încearcă şi acum când vă chemăm la Cacica să trăim momente de înălţare sufletească împreună cu Mons. Iosif Păuleţ, noul episcop al Diecezei de Iaşi, cu episcopul emerit Petru Gherghel, care va veni la sanctuar să mulţumească Maicii Domnului pentru cei 41 de ani ca păstor în fruntea diecezei noastre, cu episcopul auxiliar Aurel Percă, împreună cu episcopii invitaţi, păstorii parohiilor noastre şi părinţii formatori din seminariile şi casele de formare, cu tinerii şi poporul credincios. Este o dorinţă din partea Bisericii Universale să rămânem uniţi aproape cu păstorii diecezei.
Pr. Anton Mărăndescu, OFMConv.
*
Programul pelerinajului
- Miercuri, 14 august 2019
- 10.00 - Celebrare penitenţială
- 12.00 - Sfânta Liturghie solemnă de deschidere a pelerinajului
- 12.20 - Pelerinajul tinerilor (se va porni de după calea ferată înainte de zona unde încep serpentinele din drumul spre Cacica)
- 13.30 - Sosirea tinerilor la sanctuar
- 15.00 - Calea sfintei cruci
- 16.30 - Adoraţie euharistică
- 18.00 - Sfânta Liturghie pentru tineri, seminarişti şi persoane consacrate
- 22.00 - Priveghere mariană, urmată de procesiunea cu lumânări în jurul sanctuarului
- Joi, 15 august 2019
- 06.00 - Sfânta Liturghie de dimineaţă (în limba română)
- 07.30 - Sfânta Liturghie greco-catolică (în biserică)
- 08.30 - Sfânta Liturghie în limba maghiară (la grotă)
- 09.15 - Sfânta Liturghie în limba polonă (în biserică)
- 09.15 - Sfânta Liturghie in limba germană (la grotă)
- 11.00 - Sfânta Liturghie solemnă pontificală a hramului, cu venerarea icoanei Maicii Domnului de la Cacica, încheiată cu procesiunea în jurul bazilicii.
* * *
Pentru Solemnitatea Ridicării la Cer a Fericitei Fecioare Maria cu trupul şi cu sufletul la cer, vă propunem un pasaj din viziunile sfintei Ecaterina Emmerick (1774-1824), călugăriţă şi mistică augustiniană.
Din Viaţa Mariei de sfânta Ecaterina Emmerick:
- "În timp ce unii dintre Apostoli şi numeroase femei sfinte erau cufundate în rugăciune şi intonau cântări sfinte în grădina dinaintea peşterii care adăpostea mormântul Fecioarei, am văzut deodată o ceată formată din trei coruri de îngeri şi de suflete bune care înconjurau o vedenie: Isus Cristos, cu Rănile sale sfinte, strălucind de o lumină imensă, era aproape de Sufletul Preasfintei Maria. Corurile îngereşti erau formate din copii, iar totul era învăluit într-o mare lumină. Am mai văzut Sufletul Sfintei Fecioare urmând Imaginea lui Isus, coborând împreună cu Fiul de pe stânca Mormântului, iar imediat după aceea a ieşit cu Trupul său propriu strălucitor printre razele luminii, şi am văzut-o înălţându-se cu Domnul şi cu toată slava cerească spre Ierusalimul ceresc. După aceea, a dispărut toată splendoarea, iar Cerul tăcut şi înstelat s-a întunecat deasupra pământului. Am văzut cum femeile pioase, precum şi Apostolii, s-au prosternat cu faţa la pământ, iar apoi au început să privească spre înălţimi cu mirare şi veneraţie profundă. De asemenea, am mai văzut cum unii, în timp ce se întorceau la casele lor rugându-se, trecând prin faţa staţiunilor Căii Sfintei Cruci se opriră deodată, pentru a contempla plini de uimire urma de lumină de pe stânca mormântului. Prin această minune Sfântul Trup al Maicii lui Dumnezeu a fost ridicat la cer.
După aceea, Apostolii s-au retras. Au rămas în meditaţie, apoi s-au odihnit în nişte colibe construite pe lângă casa Sfintei Fecioare. Alte femei, care rămăseseră să o ajute pe slujitoare în casă, s-au culcat în locul din spatele cuptorului, acolo unde slujitoarea Mariei Preasfinte le făcuse loc. Oratoriul părea să fie gol şi era asemenea unei mici capele, unde Apostolii se rugară şi celebrară Sfânta Liturghie în ziua următoare. Dimineaţă, în timp ce Apostolii se rugau în casă, l-au văzut sosind pe Toma cu doi ucenici: Ionatan şi un altul foarte simplu, care sosise din ţara unde domnise cel mai îndepărtat dintre Regii Magi. Toma, îndată după ce a aflat vestea despre moartea Fecioarei Maria, a plâns ca un copil şi a îngenuncheat împreună cu Ionatan înaintea patului unde fusese aşezată Fecioara. Între timp, femeile se retrăseseră, iar celălalt ucenic, urmând indicaţiile lui Toma, aştepta afară din casă. I-am văzut pe cei noi sosiţi rugându-se timp îndelungat în aceeaşi poziţie. Apostolii, imediat după ce aceştia şi-au terminat rugăciunile, ridicându-i, i-au îmbrăţişat şi le-au dat bineţe oferindu-le pâine, miere şi ceva răcoritor în cerdacul casei. Apoi, cu toţi împreună s-au recules în rugăciune.
Toma şi Ionatan şi-au exprimat dorinţa de a vizita Mormântul Sfintei Fecioare. Atunci, Apostolii şi toţi ceilalţi au aprins făcliile care erau deja pregătite, şi s-au dus la Mormânt parcurgând Calea Crucii. Nu au rostit multe cuvinte, însă au meditat în profunzime fiecare staţiune a Pătimirii Domnului şi durerea Sfintei sale Mame. Ajunşi la peştera Mormântului au îngenuncheat cu toţii, apoi Toma şi Ionatan s-au îndreptat în grabă spre intrarea peşterii, iar Ioan i-a urmat. Doi dintre ucenici au dat la o parte ramurile de arbori care ascundeau intrarea, iar cei doi Apostoli au intrat împreună cu Ioan şi au îngenuncheat cu teamă în faţa catafalcului Fecioarei. Atunci, Ioan s-a apropiat de sicriu şi, după ce a dezlegat legăturile, a deschis capacul. S-au apropiat cu făcliile şi, cu o profundă emoţie, au observat că giulgiurile funerare erau goale, cu toate că păstraseră figura preţiosului Trup Sfânt. În acel moment, Ioan a strigat cu o voce puternică: "Veniţi şi priviţi minunea! Sfântul Trup nu mai este aici".
Doi câte doi, au intrat cu toţii în peştera cea strâmtă şi au constatat că giulgiurile mortuare erau goale. Ca la o singură poruncă, toţi au îngenuncheat răpiţi de o emoţie profundă, invocând dulcele nume al Mamei. Atunci, şi-au amintit de acel nor alb şi luminos pe care îl văzuseră ridicându-se spre înălţimi în ziua înmormântării Mariei. L-am mai văzut pe Ioan adunând cu devoţiune pânzele funerare ale Sfintei Fecioare din sicriu. Le-a împăturit şi le-a luat cu sine, după ce a închis capacul sicriului pe care l-a legat cu şnururi negre. Intrarea a fost închisă din nou cu ramurile pomilor, iar toţi parcurgând Calea Dureroasă recitau Psalmi. Am putut observa pe Ioan aşezând cu respect pânzele funerare pe masă, înaintea capelei Fecioarei. Tot acolo, i-am văzut pe toţi rugându-se, în timp ce Petru medita puţin mai departe, probabil pentru a se pregăti pentru Sfânta Liturghie. Într-adevăr, după puţin timp, Petru celebră Oficiul solemn înaintea capelei Preasfintei Fecioare Maria. Toţi ceilalţi cântau în cor. Se puteau vedea Apostoli şi ucenicii povestindu-şi unii altora experienţele şi toate câte li se întâmplaseră, în timpul misiunii lor în lume pentru evanghelizarea popoarelor. În acea perioadă făcuseră multe exerciţii de devoţiune. În sfârşit, toţi discipolii îşi luară rămas bun, pentru a se întoarce fiecare la misiunile lor.
În casa Preasfintei Fecioare Maria rămaseră doar Apostolii, Toma, ucenicul său fidel şi Ionatan. I-am putut vedea lucrând pentru câteva zile la înfrumuseţarea Căii Crucii: au smuls buruienile şi în locul lor au plantat flori şi plante frumoase; au curăţat şi au împodobit grădina; au trasat o nouă cale în jurul vârfului colinei, şi au făcut o deschizătură în stâncă, prin care se putea observa catafalcul din mormântul în care fusese îngropată Mama lui Isus Cristos. La sfârşit, au ridicat deasupra peşterii o bisericuţă cu un mic altar, în spatele căruia au atârnat o pânză pe care fusese cusută o imagine a Fecioarei Maria".
Iubiţi fii şi fiice ale Mariei, vă invităm şi vă aşteptăm cu drag să ne strângem în jurul Mamei noastre cereşti la Sanctuarul Marian de la Cacica şi aici, asemenea Apostolilor şi ucenicilor, să ne rugăm şi să medităm asupra misterelor mântuirii noastre. Alături de noi va fi şi Maria, Femeia Rugătoare şi Mama iubitoare a neamului omenesc, care ne va conduce din nou la Isus Cristos. Susţinuţi de Ea, vom stărui în rugăciune aici pe pământ, pentru ca într-o zi să ne putem bucura împreună cu Ea pentru toată veşnicia, acolo sus în Cer, unde Maria se află deja şi mijloceşte pentru noi.
În dragostea lui Cristos,
Fraţii franciscani de la Cacica