Haideţi, creştini, la Maria!

Invitaţie la pelerinajul de la Cacica

A rămas vie în inimile tuturor credincioşilor vizita pe care a făcut-o Sfântul Părinte papa Francisc în România, în perioada 31 mai - 2 iunie. Au fost pentru toţi zile pline de har, care vor fi întipărite în sufletul şi amintirea multor oameni de bunăvoinţă. Şi creştinii din Moldova, din Dieceza de Iaşi şi nu numai, au avut şansa să îl întâlnească pe papa la Iaşi, în ziua de 1 iunie.

Este cunoscută evlavia pe care Sfântul Părinte o are către Sfânta Fecioară Maria, astfel încât, în Dieceza noastră de Iaşi, nu se putea o surpriză mai minunată decât întâlnirea Sfântului Părinte cu Maica Domnului de la Cacica şi cu toţi credincioşii, sub mantia ei de mamă. Atunci, printr-o procesiune solemnă, icoana Maicii Domnului de la Cacica, icoană care a stat mai multe zile în catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină", a fost purtată spre scena din faţa Palatului Culturii, însoţită de reprezentanţi ai familiilor, în timp ce era rostită rugăciunea Rozariului, rugăciune aşa de dragă sfintei Fecioare Maria.

Din toată inima, în numele tuturor celor prezenţi, episcopul Petru Gherghel i-a oferit în dar papei Francisc o copie după icoana Maicii Domnului de la Cacica. "Primiţi, vă rugăm, Sfinte Părinte, un act simbolic, icoana Maicii Domnului de la Cacica, spre sfântă aducere aminte şi prinos de recunoştinţă!", a spus atunci păstorul diecezei.

Se apropie o nouă ocazie pentru noi de a o întâlni pe Măicuţa Domnului, de această dată la ea acasă, la sanctuarul nostru de la Cacica. Aceeaşi emoţie ne încearcă şi acum când vă chemăm la Cacica să trăim momente de înălţare sufletească împreună cu Mons. Iosif Păuleţ, noul episcop al Diecezei de Iaşi, cu episcopul emerit Petru Gherghel, care va veni la sanctuar să mulţumească Maicii Domnului pentru cei 41 de ani ca păstor în fruntea diecezei noastre, cu episcopul auxiliar Aurel Percă, împreună cu episcopii invitaţi, păstorii parohiilor noastre şi părinţii formatori din seminariile şi casele de formare, cu tinerii şi poporul credincios. Este o dorinţă din partea Bisericii Universale să rămânem uniţi aproape cu păstorii diecezei.

Pr. Anton Mărăndescu, OFMConv.

*

Programul pelerinajului

* * *

Pentru Solemnitatea Ridicării la Cer a Fericitei Fecioare Maria cu trupul şi cu sufletul la cer, vă propunem un pasaj din viziunile sfintei Ecaterina Emmerick (1774-1824), călugăriţă şi mistică augustiniană.

Din Viaţa Mariei de sfânta Ecaterina Emmerick:

Iubiţi fii şi fiice ale Mariei, vă invităm şi vă aşteptăm cu drag să ne strângem în jurul Mamei noastre cereşti la Sanctuarul Marian de la Cacica şi aici, asemenea Apostolilor şi ucenicilor, să ne rugăm şi să medităm asupra misterelor mântuirii noastre. Alături de noi va fi şi Maria, Femeia Rugătoare şi Mama iubitoare a neamului omenesc, care ne va conduce din nou la Isus Cristos. Susţinuţi de Ea, vom stărui în rugăciune aici pe pământ, pentru ca într-o zi să ne putem bucura împreună cu Ea pentru toată veşnicia, acolo sus în Cer, unde Maria se află deja şi mijloceşte pentru noi.

În dragostea lui Cristos,

Fraţii franciscani de la Cacica