Invitaţie la pelerinaj la Cacica şi programul pentru 2021

Sărbătoarea "Adormirea Maicii Domnului şi ridicarea ei cu sufletul şi cu trupul la cer", după un an de grea încercare, anul acesta ne cheamă la Cacica pentru a ne ruga pentru noi, pentru cei dragi ai noştri care au plecat dintre noi, pentru credinţa şi speranţa întregii Biserici. Îi vedem parcă pe apostoli înainte de ziua Rusaliilor "stăruind într-un singur cuget în rugăciune împreună cu femeile şi cu Maria, Mama lui Isus, şi cu fraţii lui" (Fap 1,14), iar Maria implora şi ea în rugăciunile sale darul Duhului Sfânt, care o umbrise la Buna-Vestire. Fecioara Neprihănită, păstrată neatinsă de orice prihană a păcatului strămoşesc, la capătul vieţii sale pământeşti a fost ridicată cu trupul şi cu sufletul în gloria cerească şi a fost înălţată de Domnul ca regină a universului, pentru a fi pe deplin asemenea Fiului ei, Domnul Domnilor (cf. Ap 19,16) şi învingător asupra păcatului şi a morţii.

Episcopul Grigore de Tours (538-594) avea să spună: "Când Maica Domnului încheia cursul vieţii pe pământ, aştepta să fie chemată din această lume, toţi apostolii s-au adunat în casa ei din diferite regiuni şi au vegheat împreună cu ea. Şi iată că Domnul Isus a venit cu îngerii, i-a luat sufletul mamei sale, i l-a încredinţat arhanghelului Mihail şi au plecat în veşnicie. Dis-de-dimineaţă, apostolii au depus trupul într-un mormânt şi privegheau. În timp ce se rugau, a apărut din nou Mântuitorul Isus Cristos şi a dat ordin ca sfântul trup al Mariei să fie luat şi dus în Paradis".

Sfânta Fecioară Maria, spune Misalul roman, este început al Bisericii cereşti şi semn de speranţă sigură şi de mângâiere pentru poporul peregrin pe pământ.

Într-un context în care tot anul s-a vorbit de distanţare socială, interdicţii privind întâlnirile, măsuri de igienă, "lockdown", şcoli şi grădiniţe închise, şomaj tehnic - pentru majoritatea oamenilor viaţa s-a schimbat brusc, iar pandemia dictează ritmul vieţii.

Solemnitatea Adormirea Maicii Domnului vine şi în acest an cu un gust dulce-acrişor. Chiar dacă străbatem un arc istoric de criză la nivel planetar, această sărbătoare vine cu un mesaj de speranţă. Suntem invitaţi să ridicăm bărbia din piept şi să privim cerul - spunea Papa Francisc -, iar acesta "este un apel pentru noi toţi, în special pentru cei care sunt frământaţi de îndoială şi tristeţe şi trăiesc cu privirea în jos şi nu reuşesc să-şi înalţe privirea. Să privim în sus, cerul este deschis; nu inspiră teamă, nu mai este îndepărtat, pentru că pe pragul cerului este o mamă care ne aşteaptă şi este mama noastră! Ne iubeşte, ne surâde şi ne ajută cu grijă. Ca orice mamă, ea vrea ce-i mai bun pentru fiii săi şi ne spune: «Voi sunteţi preţioşi în ochii lui Dumnezeu; nu sunteţi făcuţi pentru micile satisfacţii ale lumii, ci pentru marile bucurii ale cerului». Da, pentru că Dumnezeu este bucurie, nu plictiseală. Dumnezeu este bucurie. Să ne lăsăm luaţi de mână de Fecioara Maria. Ori de câte ori luăm în mână rozariul şi ne rugăm, facem un pas înainte spre marele ţel al vieţii".

Vă invităm cu bucurie să trăim momente înălţătoare sub mantia ocrotitoare a mamei noastre cereşti, Maria, la ea acasă, la sanctuarul nostru de la Cacica!

Pr. Anton Mărăndescu, OFMConv.,
rector al sanctuarului

* * *

Programul pelerinajului

Întregul program al pelerinajului va fi transmis în direct de ERCIS Media şi ERCIS FM.

Echipa ERCIS Media va transmite în direct prin sistemul de transmisiuni video on-line al Episcopiei de Iaşi: pe site-ul Episcopiei la adresa www.ercis.ro/media, pe pagina de Facebook (www.facebook.com/ercis.ro) şi pe canalul YouTube (www.youtube.com/ercisro).

Liturghia va fi transmisă şi la Radio ERCIS FM, care poate fi ascultat de pe site-ul oficial: www.ercisfm.ro; pe pagina oficială de Facebook: www.facebook.com/ercisfm.ro, prin aplicaţiile pentru telefoanele cu Android sau iOS, site-ul acestui radio oferind şi linkurile necesare pentru diferite programe pe calculator sau telefon, prin intermediul cărora se va putea asculta ERCIS FM. Pe pagina Facebook a radioului, credincioşii pot fi la curent cu noutăţile, deja fiind anunţate multe dintre emisiunile şi programele diversificate ale noului radio.

* * *

Vino ca voluntar la Cacica!