În jurul Mariei, mai aproape de Isus

Sanctuarul naţional marian de la Cacica (jud. Suceava) a fost din nou gazdă pentru numeroşi pelerini, care i-au trecut pragul în zilele de 14 şi 15 august 2023, cu ocazia sărbătorii hramului, Adormirea Maicii Domnului. Sfânta Liturghie de hram, din ziua de 15 august, la ora 11.00, a fost prezidată de PS Iosif Păuleţ, episcop de Iaşi, alături fiind PS Petru Sescu, episcop auxiliar de Iaşi, PS Petru Gherghel, episcop emerit, pr. Damian-Gheorghe Pătraşcu, ministru provincial, şi mulţi alţi preoţi, care au răspuns chemării Sfintei Fecioare Maria de la Cacica. Predicile la celebrările de anul acesta au fost ţinute de pr. Cristian Blăjuţ, OFMConv., vicar episcopal pentru Secţiunea Viaţa Consacrată din cadrul Episcopiei Romano-Catolice de Iaşi.

Luni, 14 august, de la ora 10.00, pr. Cristian Pal, OFMConv. a oficiat celebrarea penitenţială, iar pr. Cristian Blăjuţ a prezentat prima predică de la acest pelerinaj. Pornind de la parabola fiului risipitor, părintele i-a îndemnat pe credincioşi să se împace cu Dumnezeu şi cu semenul, pentru a putea face cu adevărat sărbătoare, aşa cum tatăl milostiv a făcut la întoarcerea fiului risipitor, şi să fie atenţi să nu devină ca fratele cel mare.

La ora 12.00 pr. Damian-Gheorghe Pătraşcu, ministru provincial al OFMConv. a celebrat Sfânta Liturghie solemnă de deschidere a pelerinajului. Pr. Cristian Blăjuţ şi-a început cea de-a doua predică citându-l pe Sf. Maximilian Maria Kolbe, sărbătorit tocmai la 14 august, care obişnuia să spună "Prin Maria la Isus", căci el a descoperit în persoana Fecioarei Maria cea mai simplă cale de a ajunge la Isus. Le-a vorbit apoi pelerinilor despre mijlocirea Mariei, care este una prezentă şi încrezătoare, atentă şi prevenitoare, mijlocire care ne împinge la convertirea inimii, ne abate de la noi înşine şi ne îndeamnă spre Isus.

Programul de după-amiază a continuat cu două momente de rugăciune, care i-au readus pe credincioşi aproape de altarul din faţa Sanctuarului de la Cacica. La ora 16.00 pelerinii au meditat Calea sfintei cruci, devoţiune condusă de pr. Alexandru Olaru, OFMConv., iar la ora 17.00 i-au adus laudă şi mulţumire Preasfântului şi Dumnezeiescului Sacrament la Adoraţia Euharistică, oficiată de pr. Iosif Robu, OFMConv.

La ora 18.00 a fost Sfânta Liturghie animată de tineri, seminarişti şi persoane consacrate, celebrată de PS Petru Sescu, episcop auxiliar de Iaşi. La predică, pr. Blăjuţ i-a îndemnat pe tineri să înveţe de la Sfânta Fecioară Maria, o tânără ca şi ei: "Nu vă temeţi de planul pe care Dumnezeu îl are faţă de voi, nu vă încurcă în realizarea fericirii voastre, nu! Fericirea voastră deplină constă în a-l cunoaşte, iubi şi lăuda pe Dumnezeu printr-o viaţă trăită frumos şi cu multă responsabilitate".

Ca în fiecare an, la ora 22:00, pelerinii erau cu toţii pregătiţi, cu lumânări şi cu rozariul în mână, pentru privegherea mariană. În liniştea serii, în ajunul marii solemnităţi Adormirea Maicii Domnului, sanctuarul de la Cacica a devenit un mic cenacol: cei prezenţi, laici, persoane consacrate, preoţi, episcopi, s-au adunat în jurul Mariei pentru a-i aduce cinste, prin cântări şi rugăciuni, şi pentru a-l preamări pe Dumnezeu. Celebrarea, care a fost prezidată de PS Iosif Păuleţ, a început cu intonarea solemnă a imnului oficial al pelerinajului, "Iubirea Mariei ne cheamă"; text: pr. Cristian Diac, muzica: pr. Marcel Balint, OFMConv.

"Suntem aici pentru a redescoperi valorile fundamentale ale unei vieţi cu adevărat creştine. Suntem în faţa imaginii Mariei, care ne învaţă să trăim credinţa, să trăim din speranţă şi să iubim, iar noi suntem chemaţi să o imitam pe cea plină de har", spunea pr. Cristian Blăjuţ la începutul predicii în care le-a vorbit pelerinilor despre cum se pot asemăna creştinii cu mama cerească, cu Fecioara Maria, meditând la cele trei virtuţi cardinale.

Ziua de hram, 15 august, a început cu Sfânta Liturghie de dimineaţă, celebrată la ora 6:00 de pr. Cristian Pal. La predică, pr. Cristian Blăjuţ a prezentat o reflecţie pentru a înţelege mai bine misterul cu privire la trecerea la cele veşnice a Preacuratei Fecioare Maria.

Sfânta Liturghie de hram a fost la ora 11:00, prezidată de PS Iosif Păuleţ, cu participarea PS Petru Sescu, PS Petru Gherghel, pr. Damian-Gheorghe Pătraşcu, ministru provincial, pr. Alois Farţade, paroh de Suceava şi decan de Bucovina, a preoţilor prezenţi şi a pelerinilor sosiţi la Cacica. Pr. Cristian Blăjuţ a început ultima predică citându-l pe Papa Francisc: "Avem înaintea ochilor motivul pentru care umblăm în această viaţă, în peregrinarea credinţei: nu pentru a dobândi cele create de pe pământ, care toate sunt trecătoare, dar pentru a dobândi patria de sus, cerul, şi asta pentru totdeauna, iar Fecioara Maria este steaua care ne călăuzeşte spre cer". Părintele predicator le-a reamintit pelerinilor că sunt cu toţii destinaţi Învierii: "Ziua de astăzi pentru noi este zi de mare sărbătoare, pentru că mama noastră cerească, părăsind această lume prin vrerea Tatălui, prin puterea Fiului şi prin harul Duhului Sfânt, se urcă la cer pentru a fi pentru totdeauna cu trupul şi cu sufletul alături de Fiul ei, Isus Cristos".

La finalul celebrării, pr. Anton Mărăndescu, OFMConv., rectorul sanctuarului, a mulţumit tuturor celor care au făcut ca prin sărbătoarea de la Cacica, pelerinii să fie "o inimă şi un gând", aşa cum spuneau păgânii despre primii creştini: "Uitaţi-vă cât de mult se iubesc". "Ne bucurăm că la Cacica am trăit momente de Rusalii, împreună cu păstorii noştri, sub mantia ocrotitoare a Mamei noastre cereşti", a mai adăugat pr. Mărăndescu.

Ca în fiecare an, o mulţumire specială s-a îndreptat voluntarilor din dieceză, care au contribuit la buna organizare a hramului, voluntari coordonaţi de pr. Felix Roca şi pr. Cristian Pal. O mulţumire aleasă a fost şi pentru toţi preoţii care au fost prezenţi la celebrările acestui pelerinaj, pentru truda şi disponibilitatea de a sta la dispoziţia pelerinilor la scaunele de spovadă.

Cântările au fost susţinute de corul reunit al Decanatului de Bucovina (Cacica, Gura Humorului, Rădăuţi, Siret, Soloneţu Nou şi Suceava), dirijat de prof. Bronislaw-Anton Babiaş, la orgă fiind Daniel Nesimuca, student la Universitatea Naţională de Muzică, Bucureşti.

A devenit deja o tradiţie ca şi echipa de la Radio ERCIS FM şi de la televiziunea catolică Angelus TV, împreună cu pr. Adrian Blăjuţă şi pr. Francisc Ungureanu, să participe la pelerinaj şi să transmită în direct celebrări şi ediţii speciale pentru credincioşii care nu au reuşit să ajungă anul acesta la Sanctuar.

Înregistrările tuturor celebrărilor şi ale emisiunilor sunt disponibile pe paginile de Facebook ale Radioului ERCIS FM şi Episcopiei Romano-Catolice de Iaşi.

Alexandra Măriuţ

Mai multe imagini puteţi vedea în albumule foto:

- 14-15 august: Pelerinaj fotografic la Sanctuarul Maicii Domnului de la Cacica. Foto: Laurenţiu Dîncă

- 14-15 august: Voluntari la pelerinajul la Sanctuarul Maicii Domnului de la Cacica. Foto: Andreea Benchea

*

Pelerinaj la Cacica 2023 - Ediţie specială şi Celebrare penitenţială (14 august 2023):

*

Pelerinaj la Cacica 2023 - Ediţie specială şi Sfânta Liturghie de deschidere a pelerinajului (14 august 2023):

*

Pelerinaj la Cacica 2023 - Calea sfintei cruci şi Adoraţie Euharistică (14 august 2023):

*

Pelerinaj la Cacica 2023 - Sfânta Liturghie pentru tineri, seminarişti şi persoane consacrate (14 august 2023):

*

Pelerinaj la Cacica 2023 - Priveghere mariană (14 august 2023):

*

Pelerinajul la Cacica 2023 - Sfânta Liturghie de dimineaţă (15 august 2023):

*

Pelerinajul de la Sanctuarul Maicii Domnului de la Cacica 2023 - Ediţie specială (15 august 2023):

*

Sfânta Liturghie de hram a Sanctuarului de la Cacica (15 august 2023):