Pelerinajul elevilor de clasa a XII-a

Oficiul pentru Pastoraţia Şcolară a organizat sâmbătă, 21 octombrie 2023, pelerinajul elevilor de clasa a XII-a la Cacica. Au participat peste 200 de elevi din diferite parohii şi şcoli catolice. PS Petru Gherghel, episcop emerit, a celebrat Sfânta Liturghie. Elevii, însoţiţi de preoţi şi profesori, s-au rugat pentru reuşită la examenul de Bacalaureat şi pentru decizii inspirate de Duhul Sfânt în alegerea viitorului.

Imediat ce am ajuns, de la intrarea în Cacica am luat-o pe jos până la Sanctuar, recitând cu toţii rozariul, mai exact misterele de bucurie.

În biserică am fost întâmpinaţi călduros de părintele paroh Anton Mărăndescu, bucuros să vadă atât de mulţi tineri, dornici şi entuziasmaţi să petreacă o zi împreună în compania lui Isus şi a Mariei. Am avut parte de un moment de meditaţie, susţinut de părintele Richardo Baciu, intitulat: "7 paşi spre împlinire", moment ce pot să zic că "ne-a deschis ochii" şi ne-a făcut să realizăm etapele pe care trebuie să le urmăm pentru a ne simţi împliniţi.

A urmat o scurtă pauză în care ne-am bucurat de vremea de afară şi de priveliştea superbă.

Adoraţia ce a urmat a constituit cu adevărat un moment special de linişte, meditaţie, acompaniat de diferite cântece şi texte citite de tineri. La acest moment ne-am hrănit sufleteşte şi am avut ocazia de a-i mulţumi lui Dumnezeu pentru tot ceea ce avem. De asemenea, am reuşit să aducem în faţa lui Dumnezeu toate dorinţele şi obiectivele noastre pentru acest an şcolar dificil.

După acest moment frumos ne-am hrănit şi trupeşte. Am reuşit să cunoaştem tineri şi să creăm noi legături.

Punctul culminant al zilei a fost Sfânta Liturghie, celebrată de Preasfinţitul Petru Gherghel, episcop emerit de Iaşi, împreună cu părintele Petru-Sebastian Tamaş, inspector şcolar diecezan, cât şi de alţi preoţi. Prin cuvântul de învăţătură părintele Sebastian ne-a încurajat să răspundem "DA" lui Dumnezeu, asemenea Maicii Domnului, să dăm mărturie în orice moment, indiferent de vocaţia pe care o avem. Părintele ne-a amintit că este esenţial să ne încredem în Domnul, dar să facem şi noi lucruri grele, asemenea Sfintei Fecioare, cum ar fi "să punem burta pe carte". I-am mulţumit lui Dumnezeu pentru că a făcut posibilă această întâlnire, pentru că am avut parte de o zi plină de har, iar la sfârşit ne-am consacrat cu toţii Maicii Domnului.

La întoarcere, cei care am venit de la Bacău ne-am oprit la Nisiporeşti, la mormântul Fericitei Veronica Antal. Preoţii franciscani de acolo ne-au vorbit despre viaţa ei, ne-am rugat, cerându-i ajutor la examene şi în viaţă, iar apoi am primit binecuvântarea la mormântul ei.

Mulţumim tuturor preoţilor, profesorilor de religie şi tuturor tinerilor ce au participat la acest pelerinaj şi l-au făcut deosebit.

Mult succes nouă, elevilor de clasa a XII-a, la examenele ce ne aşteaptă, atât la şcoală, cât mai ales în viaţa de zi cu zi, şi pe care, alături de Maria şi Isus, le vom trece cu bine.

Elisa Măriuţ

*

Câteva impresii ale participanţilor la pelerinaj:

Mai multe imagini puteţi vedea în albumul foto: 21 octombrie: Cacica: Pelerinajul elevilor de clasa a XII-a