Invitaţie la pelerinajul diecezan al bolnavilor şi al lucrătorilor sanitari la Cacica

Sanctuarul Marian din Cacica va fi şi anul acesta locul de întâlnire şi rugăciune al bolnavilor şi lucrătorilor sanitari din Dieceza de Iaşi care vor participa la pelerinajul diecezan al bolnavului din ziua de sâmbătă, 11 mai 2024. Colaborează în organizarea acestei zile Oficiul pentru Pastoraţia Sanitară al Episcopiei Romano-Catolice Iaşi, Serviciul de Îngrijire la Domiciliu al Asociaţiei Centrul Diecezan Caritas, Oficiul pentru Pelerinaje, sanctuarul de la Cacica şi parohiile Diecezei de Iaşi.

Instituind Ziua Mondială a Bolnavului Biserica intenţionează să sensibilizeze comunitatea eclezială cu privire la importanţa slujirii pastorale în lumea vastă a sănătăţii, slujire care face parte din misiunea ei după exemplul lui Cristos, medicul divin, care "a trecut făcând bine şi vindecându-i pe cei care erau stăpâniţi de diavol" (Fap 10,38).

Celebrată în Biserica Universală din anul 1993, la 11 februarie, din dorinţa Sfântului Părinte Ioan Paul al II-lea, în Dieceza de Iaşi, din dispoziţia episcopului diecezan, ziua celebrării ei are ca referinţă sărbătoarea apariţiei Sfintei Fecioare Maria la Fatima.

Şi anul acesta dorim să marcăm această zi printr-un pelerinaj pentru bolnavi şi pentru cei care se preocupă de îngrijirea lor, la Cacica, în ziua de sâmbătă, 11 mai 2024.

Pentru această zi, invitaţia călduroasă de a participa la pelerinaj este adresată şi personalului medical catolic al Diecezei de Iaşi. Prin prezenţa şi misiunea lor, medicii, asistenţii medicali şi sociali, infirmierii, farmaciştii, personalul auxiliar medical şi voluntarii sunt chemaţi să fie instrumente vii şi active ale lucrării lui Dumnezeu faţă de cei suferinzi şi bolnavi.

Fecioara Maria de la Cacica adună în jurul ei pe cei bolnavi şi pe cei care îi îngrijesc pentru a cere vindecarea şi capacitatea de a primi cu credinţă povara grea a durerii. Aici Maria este prezentă cu privirea ei maternă şi nu permite ca disperarea să poată birui. Încrezându-ne în ea, avem inima plină de bucurie şi de încredere, căci nimeni nu este lăsat singur şi rătăcit.

În mesajul de anul acesta pentru A XXXII-a Zi Mondială a Bolnavului, Papa Francisc ne spune următoarele: "Nu este bine ca omul să fie singur (Gen 2,18). Încă de la început, Dumnezeu, care este iubire, a creat fiinţa umană pentru comuniune, înscriind în fiinţa sa dimensiunea relaţiilor. Astfel, viaţa noastră, plăsmuită după chipul Treimii, este chemată să se realizeze pe deplin pe ea însăşi în dinamismul relaţiilor, al prieteniei şi al iubirii reciproce. Suntem creaţi pentru a sta împreună, nu singuri. (...) Fraţilor şi surorilor, prima îngrijire de care avem nevoie în boală este apropierea plină de compasiune şi de duioşie. Pentru aceasta, a ne îngriji de cel bolnav înseamnă, înainte de toate, a ne îngriji de relaţiile sale, de toate relaţiile sale: cu Dumnezeu, cu ceilalţi - cei din familie, prieteni, lucrători sanitari -, cu creaţia, cu sine însuşi".

Ne încredinţăm Mamei Preasfinte, Tămăduitoarea bolnavilor şi Maica bunului sfat, ca să mijlocească pentru noi şi să ne ajute să fim artizani ai apropierii şi ai relaţiilor fraterne.

Programul pelerinajului la Cacica, din ziua de sâmbătă, 11 mai 2024:

Pentru informaţii suplimentare despre pelerinaj se poate lua legătura cu: pr. Mihai Galaţanu - responsabil al Oficiului pentru Pastoraţia Sanitară, tel. 0725/566170; pr. Anton Mărăndescu, OFMConv. - rectorul sanctuarului de la Cacica, tel. 0230/237009, 0763/318635.

Pr. Mihai Galaţanu,
responsabil al Oficiului pentru Pastoraţia Sanitară

*

Novenă de rugăciune
către Sfânta Fecioară Maria,
Tămăduitoarea Bolnavilor

Rugăciune de început

Doamne Isuse Cristoase, care ai venit în lume să tămăduieşti neputinţele oamenilor, te rugăm să primeşti smeritele noastre rugăciuni pentru cei încercaţi de boală. Mântuieşte-i, Doamne, pe toţi, căci tu îi iubeşti pe oameni şi rânduieşti toate spre folosul lor. Noi suntem neputincioşi şi nu îi putem ajuta dacă nu ne vei lumina cu harul tău.

Dăruieşte-le lor răbdare şi linişte, alungând de la ei toată frica şi toată deznădejdea, ca să nu fie îngenuncheaţi de durere şi să nu îşi piardă speranţa în iubirea ta milostivă. Dacă le este de folos ca ei să ducă mai departe crucea bolii, fie, Doamne, după voinţa ta şi nu a noastră. Tu care vieţuieşti şi domneşti împreună cu Tatăl şi cu Duhul Sfânt în toţi vecii vecilor. Amin.

Ziua I (2 mai 2024)

Dumnezeul nostru, noi care credem în tine te rugăm să ne întăreşti credinţa! Te iubim, dar fă-ne să iubim cu mai multă înflăcărare! Ne căim de păcatele noastre, dar fă să le plângem mai tare! Te dorim ca pe scopul a tot ce există! Îţi mulţumim ţie, binefăcătorul nostru cel veşnic! Te chemăm ca pe puternicul nostru apărător! Dumnezeul nostru, prin mijlocirea Sfintei Fecioare Maria, mângâie-ne cu milostivirea şi îndurarea ta şi apără-ne cu puterea ta de orice boală şi neputinţă. Prin Cristos, Domnul nostru. Amin.

Bucură-te, Marie...

Ziua a II-a (3 mai 2024)

Răsplăteşte, Doamne, Dumnezeul nostru, prin mijlocirea Sfintei Fecioare Maria, toată iubirea pe care o arată cei care se îngrijesc de bolnavi şi suferinzi, înmulţind binecuvântările tale în casele lor! Pentru toţi lucrătorii din domeniul sanitar suferinţa să fie un prilej de a face binele, ca să se arate astfel în inimile lor iubirea pe care ai cerut-o celor ce te urmează. Aşa te rugăm, prin Cristos, Domnul nostru. Amin.

Bucură-te, Marie...

Ziua a III-a (4 mai 2024)

O, Maică Sfântă, a celor ce cheamă cu evlavie numele tău!

O, grabnică sprijinitoare a neamului omenesc, nădejde a celor deznădăjduiţi!

La tine alergăm noi atunci când ne aflăm în necazuri şi în dureri, aşteptând cu milostivire îndurarea ta.

Niciun muritor nu a cunoscut o durere mai mare ca a ta, atunci când l-ai văzut pe Fiul tău, Isus Cristos, răstignit pe cruce. Nicio mamă nu a plâns pentru fiii ei cât ai plâns tu pentru căderile şi durerile noastre.

Ştiind marea ta grijă pentru cei ce laudă numele tău, te rugăm, Preacurată Fecioară Marie, să priveşti la suferinţele şi neputinţele noastre şi să nu îngădui să fim biruiţi de ele!

Ajută-ne, Maică Preasfântă, tămăduitoarea bolnavilor, ca simţind ocrotirea ta sfântă, să te cinstim împreună cu toţi îngerii şi sfinţii în toate zilele vieţii noastre! Aşa te rugăm, prin Fiul tău Isus Cristos, Domnul nostru. Amin.

Bucură-te, Marie...

Ziua a IV-a (5 mai 2024)

Doamne, Dumnezeule, care dăruieşti pace celor ce iubesc legea ta, prin mijlocirea Preacuratei Fecioare Maria, ai grijă de slujitorii tăi bolnavi care sunt greu încercaţi de descurajare. Nori negri s-au abătut asupra sufletelor lor, încât unii dintre ei nu mai văd razele iubirii tale. Cugetele lor s-au întunecat şi nu se mai împărtăşesc din lumina ta.

Dăruieşte-le lor şi nouă roadele Duhului Sfânt: iubirea, bucuria, pacea, îndelunga răbdare, bunătatea, bunăvoinţa, fidelitatea, blândeţea şi cumpătarea (Gal 5,22), ca atunci când vom părăsi această vale de lacrimi să intrăm în odihna ta cerească. Prin Cristos, Domnul nostru. Amin.

Bucură-te, Marie...

Ziua a V-a (6 mai 2024)

Doamne, Dumnezeul nostru cel iubitor de oameni, prezentăm înaintea feţei tale neputinţele şi slăbiciunile fraţilor noştri bolnavi şi suferinzi. Frică mare i-a cuprins înaintea încercărilor, în loc să-i cuprindă încrederea în Providenţa ta şi în grija pe care o porţi oamenilor.

Dăruieşte-ne harul să fim cuprinşi de speranţă pentru ca virusul deznădejdii să nu ne doboare la pământ. Prin mijlocirea Sfintei Fecioare Maria, Tămăduitoarea Bolnavilor, te rugăm să nu ne laşi fără ajutorul tău ceresc. Prin Cristos, Domnul nostru. Amin.

Bucură-te, Marie...

Ziua a VI-a (7 mai 2024)

Preasfântă Fecioară Marie, mijloceşte la bunul Dumnezeu pentru cei bolnavi forţa, curajul şi generozitatea de a nu se pierde pe drum, de a nu abandona lupta, de a nu se clătina în faţa durerii. Luminează mintea tuturor celor bolnavi să perceapă prezenţa lui Cristos, o prezenţă capabilă să dea sens suferinţei acceptate şi oferite. El care vieţuieşte şi domneşte împreună cu Tatăl şi cu Duhul Sfânt în toţi vecii vecilor. Amin.

Bucură-te, Marie...

Ziua a VII-a (8 mai 2024)

Doamne, Dumnezeule al milei şi al îndurărilor, prin mijlocirea Sfintei Fecioare Maria, trimite harul tău cel sfinţitor peste cei care se îngrijesc de bolnavi, copleşindu-i cu harul tău plin de iubire şi bunătate faţă de oameni. Fă ca fiecare om, în mijlocul pustiului său, să găsească un semn al prezenţei tale, căci tu eşti Dumnezeul care vine în întâmpinarea noastră! Fiecare dintre noi poate fi pentru altul, împreună cu tine, un tovarăş de drum, în comuniune cu Tatăl şi cu Duhul Sfânt. Amin.

Bucură-te, Marie...

Ziua a VIII-a (9 mai 2024)

Doamne Isuse Cristoase, cel ce vrei ca toţi oamenii să se mântuiască, prin mijlocirea Maicii tale Preasfinte, ne rugăm ca, în ceasul sfârşitului vieţii noastre să ne dai minte întreagă, cunoştinţă adevărată şi părere de rău pentru păcatele săvârşite. Plini de credinţă, speranţă şi dragoste în veci să lăudăm numele tău cel sfânt. Tu, care vieţuieşti şi domneşti împreună cu Tatăl şi cu Duhul Sfânt în toţi vecii vecilor. Amin.

Bucură-te, Marie...

Ziua a IX-a (10 mai 2024)

Sfântă Fecioară Marie, nu uita tristeţea noastră, a celor aflaţi în călătoria pământească. Aruncă o privire plină de bunătate asupra celor care se află în suferinţă, care se luptă cu dificultăţile şi care nu încetează să guste zilnic din amărăciunile vieţii.

Fecioară Marie, veghează la căpătâiul tuturor bolnavilor din lume: al celor care au pierdut orice speranţă de vindecare; al celor care strigă şi plâng de durere; al celor care nu se pot trata fiindcă nu au bani; al celor care în acest moment şi-au pierdut cunoştinţa şi sunt în pragul morţii; al celor care au intrat în agonie.

Marie, Mama lui Isus şi a noastră, sprijină pe cei slabi; întăreşte-i pe cei care se simt izolaţi, mângâie-i pe cei care sunt victime ale răutăţii oamenilor. Ai milă de toţi cei care s-au îndepărtat de Cristos! Fii tu siguranţa celor care se află în îndoială, lumina celor care caută, forţa celor care luptă şi căldura inimilor care simt frigul! Prin Cristos, Domnul nostru. Amin.

Bucură-te, Marie...